Neovisni novinarski portal
11.7.2020.
BANDIĆGRAD
Ilustracija: Brdo smeća na Jakuševcu u ljetnoj izmaglici, prije požara... (foto TRIS/G. Šimac)

Zelena akcija:
Tko će preuzeti odgovornost za požar na Jakuševcu?

Ilustracija: Brdo smeća na Jakuševcu u ljetnoj izmaglici, prije požara... (foto TRIS/G. Šimac)

 – Tko će preuzeti odgovornost za požar na Jakuševcu? – pita Zelena akcija povod požara na zagrebačkom odlagališta smeća  Jakuševac zbog kojega je Zagreb i dalje u dimu. Evo njihove objave za javnost u kojoj traži ‘preuzimanje odgovornosti’ od mjerodavnih institucija, a koje se do sada nisu iskazali u odgovornom ponašanju prema kompleksnom problemu zbrinjavanja otpada u Zagrebu i Hrvatskoj. Evo njihove objave:

Zelena akcija traži da Grad Zagreb, ali i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, preuzmu odgovornost za jučerašnji požar na Jakuševcu i ugrožavanje zdravlja građana i građanki Zagreb te provedu detaljnu istragu uzroka požara.

Žalimo zbog jučerašnjeg požara na Jakuševcu te smo izrazito zabrinuti za posljedice po zdravlje svih građana i građanki Zagreba, a posebno onih koji žive u neposrednoj blizini odlagališta otpada. Naime, mjerna stanica u Dugavama je u četiri sata ujutro izmjerila čak 292.85 µg/m3 lebdećih čestica u zraku, dok su uobičajene vrijednosti oko 20! Te su čestice vrlo štetne jer se mogu nakupljati na plućima i dišnim putevima.

Nevjerojatno je kako nadležna tijela cijelo vrijeme tvrde da “nema zagađenja zraka”, dok sadašnji podaci govore nešto sasvim drugačije. Time vlasti vrijeđaju intelekt građana i građanki Zagreba koji još uvijek na svojoj koži osjećaju posljedice požara te zabrinuto zovu Zelenu akciju jer nemaju povjerenje u nadležne institucije.

Smatramo kako nisu poduzete sve potrebne mjere kako bi se ovakve situacije spriječile te je ovo posljedica dugogodišnjeg nemara od strane gradonačelnika Bandića i njegove štetne politike gospodarenja otpadom. Umjesto da se poduzimaju mjere sanacije i postupnog zatvaranja Jakuševca, jedino što Grad Zagreb radi jest da produžuje životni vijek ovog opasnog odlagališta otpada uz blagoslov Ministarstva.

Dodatno, praćenje kvalitete zraka u Novom Zagrebu je vrlo loše, a posebno u blizini odlagališta otpada Jakuševec. Nevjerojatno je kako nema niti jedne mjerne stanice u Jakuševcu obzirom da je ovo odlagalište konstantan izvor zagađenja zraka i predstavlja opasnost od havarija poput sinoćnjeg požara.

Podsjećamo i da se nesreće u postrojenjima za otpad diljem Hrvatske događaju konstantno proteklih godina te smo već pozivali na poboljšanje sigurnosnih standarda, no Ministarstvu to očigledno nije prioritet.

Ilustracija: Brdo smeća na Jakuševcu u ljetnoj izmaglici, prije požara… (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI