Neovisni novinarski portal
14.7.2020.
POLITIKA
Vukovar i Ustavni sud: Penava, Grabar-Kitarović i Plenković nemaju mandat Hrvatsku pretvarati u toponim mržnje

Vukovar i Ustavni sud:
Penava, Grabar-Kitarović i Plenković nemaju mandat Hrvatsku pretvarati u toponim mržnje

Potpora hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi u opstrukciji odluke Ustavnog suda o pravima srpske manjine u Vukovaru, klasičan je čin populizma kojem KGK sustavno pribjegava, katkad zbog pragmatičnih razloga, a češće iz pukog neznanja i deficita političke promišljenosti. No, kad i šef Vlade, Andrej Plenković relativizira odluku institucije kao što je Ustavni sud, onda se zbilja treba zabrinuti. Pogotovo stoga što ( za razliku od KGK ) premijer vrlo dobro zna što čini i koliko su štetne konzekvencije takvog relativiziranja, ali ovog trenutka mu je od “ćirilice” važnije održati vlastitu glavu iznad vode…

Premijer je, naime, također podržao gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu u njegovoj interpretaciji odluke Ustavnog suda te ocijenio da iz nje ne proizlaze obveze uvođenja dvojezičnih ploča. Ćirilica može čekati. Ako treba, još 24 godine…

Vukovar danas (izvor: vlada.gov.hr)

Plenković: Odluka US-a ne obvezuje na ćirilične natpise…

-Stvari su vrlo jasne. I Vlada i gospodin Penava poštuju odluku Ustavnog suda, tu nema nikakvih dilema- tvrdi Plenković, odgovarajući na upit SDP-ovog zastupnika Joška Klisovića na Odboru za vanjsku politiku i europske poslove. U odluci US-a, napominje Plenković, ne piše da je Grad dužan postaviti ćirilične natpise. Ali će Gradsko vijeće Vukovara, slijedom odluke US-a, provesti raspravu o stanju međunacionalnih odnosa u gradu i utvrditi dostignutu razinu dijaloga, razumijevanja i snošljivosti između pripadnika većinskog hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine. A ovisno o ocjeni tog stanja, kazao je premijer, razmotrit će kako se i kojom dinamikom može širiti katalog prava koja se odnose na srpsku nacionalnu manjinu. Baš to je, smatra Plenković, i stav vukovarskog gradonačelnika Penave. A pitanja procesuiranja ratnih zločina iz Domovinskog rata, nisu ni na vladama ni na političkim strankama da ih vode, nego na nadležnim institucijama, konstatirao je, de facto abolirajući i Penavu i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koja mu je dala javno podršku, od očigledne opstrukcije odluke Ustavnog suda.

A ako predsjednica države, a onda i predsjednik vlade, podupiru nepoštivanje odluka tako važnih institucija kakav je Ustavni sud, onda je jasno da državni vrh ne radi na afirmaciji vladavine prava, nego na dekonstrukciji i urušavanju institucija sustava koja vodi pravnoj nesigurnosti građana, napose pripadnika manjinskih zajednica, pa i njihovoj diskriminaciji.

Jeckov: Nastavlja se stigmatizacija srpske zajednice

Što na to kažu u srpskoj zajednici?

Čelnici SDSS-a Boris MIlošević i Dragana Jeckov (foto Novosti)

Dragana Jeckov, SDSS-ova saborska zastupnica iz Vukovara ( Negoslavci ), za TRIS je kratko komentirala novo zamrzavanje ćiriličnih natpisa i odluke Ustavnog suda.

-Svakako zabrinjava predsjedničina podrška gradonačelniku Penavi, naročito poziv na nepoštivanje odluke Ustavnog suda. Posebice- ističe Jeckov- kada takva podrška dolazi iz institucija koje trebaju čuvati Ustav, biti garant pravne sigurnosti, vladavine prava i zaštite manjina. Dakle, nastavlja se stigmatizacija cjelokupne srpske zajednice u Vukovaru, a to ipak nisam očekivala od Predsjednice– kaže Jeckov, zaključujući da su izjave Kolinde Grabar Kitarović, kako joj se čini, ipak na tragu populizma i usko povezane sa skorašnjim predsjedničkim izborima.

-Iz predmetne odluke Ustavnog suda- dodaje zastupnica- zaista se ne može iščitati obveza dvojezičnosti tabli, ali jasno stoji da se prava srpske zajednice moraju postupno proširiti novim pravima iz kataloga prava predviđenih Zakonom o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Hrvatskoj.
Pri tome- dodat će Jeckov- ne zaboravimo odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kojima se upravo dvojezičnost jamči.

Za Draganu Jeckov već sada je jasno kako će izgledati rasprava na Gradskom vijeću Vukovara u listopadu, ali je, kaže, zanima hoće li i u kojem obimu doći do proširenja prava srpskoj zajednici u Vukovaru u 2020.

-Svakako preporučujem više dijaloga, bolju komunikaciju s predstavnicima srpske zajednice oko ovih i sličnih pitanja koja trebaju pridonijeti ukupnoj normalizaciji odnosa- kazala nam je saborska zastupnica SDSS-a. Ne optužujući nikog, tek primjećujući da državni vrh populistički žrtvuje ozbiljnije pomake u normalizaciji odnosa s manjinskom srpskom zajednicom u Vukovaru za račun predizborne predsjedničke kampanje.

Hiberniranje u ostavštini rata

Naravno, u SDSS-u i ne pomišljaju zbog Penavinog sabotiranja odluke Ustavnog suda, ili predsjedničine i premijerove podrške Penavi, a na štetu srpske zajednice, istupiti iz vladajuće koalicije s HDZ-om. Očigledno su uvjereni da ma koliko im bilo loše kad su dio vlasti, bit će im i višestruko gore budu li joj opozicija…

To Ivanu Penavi otvara solidan manevarski prostor za izigravanje narodnog tribuna koji hrabro staje na čelo vukovarske većinske populacije zahtijevajući da se najprije riješe pitanja hrvatskih žrtava, ubijenih, silovanih i nestalih, a tek onda može na dnevni red doći pitanje proširivanja prava srpske manjine. Kao što sam nedavno reče, najprije 1991., pa onda 1916. ). Dakle, vječna hibernacija Vukovara u ostavštini rata!? Takvu logiku i politiku vukovarski gradonačelnik tvrdo zastupa 24 godine nakon završetka rata, kao da je život 1995. stao, kao da generacije nedužnih mladih ljudi nisu u međuvremenu stasale s punim pravom na život dostojan svakog čovjeka, pogotovo u jednoj modernoj, demokratskoj zajednici kakva je Europska unija.

Prošlost se ne može vratiti i promijeniti, a sadašnjost, sve više i budućnost, Vukovarcima izmiče. I to je nepravda. Baš kao što je nepravedno da ratni zločini nisu kažnjeni. Ali, za to se neprestance, bez milosti, kuca na adresu pravosudnih institucija i represivnog aparata. Zbog toga se ne zaustavlja život i ne kažnjavaju oni koji u vrijeme počinjenih zločina nisu bili ni rođeni. Zbog toga se ne kažnjava cijeli jedan grad, cijela država zaostajanjem, širenjem nesnošljivosti, netolerancije i nacionalističke isključivosti . Penava, Plenković , Grabar Kitarović nemaju pravo, a niti mandat Hrvatsku pretvarati u toponim mržnje, gotovo četvrt stoljeća nakon rata.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI