Neovisni novinarski portal
23.4.2021.
aktivisti / životinje i ljudi
Foto: Prijatelji životinja

Vrijeme je za evoluciju:
Prikupljeno milijun potpisa za zabranu kaveznog uzgoja životinja u Europi

Foto: Prijatelji životinja

Europske organizacije za zaštitu životinja i okoliša uspjele su u devet mjeseci prikupiti milijun potpisa koji će biti upućeni Europskoj komisiji kako bi se pokrenula zabrana kaveznog uzgoja životinja u Europi. Potpisivanje peticije se nastavlja, a sudjelovati svojim potpisom u Europskoj građanskoj inicijativi ECI #EndTheCageAge u kojoj sudjeluje 170 europskih organizacija imate priliku do rujna.

Aktivisti za zaštitu životinja smatraju da su kavezi najokrutnije tvorevine koje je čovjek napravio kako bi stavio životinje pod svoju kontrolu i poručuju kako je vrijeme da evoluiramo kao zajednica i završimo s brutalnom i zastarjelom praksom zlostavljanja životinja iza rešetaka.

Mišljenja su da je kavezno držanje životinja okrutno i nepotrebno te da mu nije mjesto u Europi. Podsjećaju da su svinje, kokoši u industriji jaja, zečevi, patke i prepelice zatvorene u kaveze diljem Europske unije i da su većina tih kaveza skučeni prostori koji ne omogućavaju životinjama slobodno kretanje. Svinja, smatraju aktivisti za prava životinja, treba imati mogućnost okrenuti se oko sebe, kokoš raširiti krila i zalepršati, zec skakutati, dakle, činiti ono što su njihove osnovne potrebe i živjeti bez straha od zlostavljanja i klanja.

-Život u kavezima nije život i zato budite dio one skupine ljudi koja je sudjelovala u okončavanju doba kaveza. Svaki glas je važan i što nas je više, glasnije ćemo doprijeti do onih u Europskom parlamentu koji uistinu mogu svojim odlukama promijeniti život milijardama životinja – poručuje Vlatka Balaj iz Udruge Pobjede koja prikuplja potpise za područje Hrvatske preko web-stranice http://pobjede.endthecageage.eu.

Unatoč velikom broju prikupljenih  potpisa važno je nastaviti s potpisivanjem peticije zbog malo preostalog vremena te mogućnosti nevažećih potpisa. Podršku Europskoj građanskoj inicijativi daju i Prijatelji životinja koji je vide kao značajan korak prema kraju industrijskog uzgoja životinja za hranu kao i njihovog masovnog klanja. Poručuju da davanje potpisa može biti prvi korak prema suosjećajnijem načinu života te vjeruju da će jednoga dana svi kavezi biti prazni, a naš odnos prema svim životinjama prijateljski.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI