Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
POLITIKA
Vraća li se Tomislav Karamarko ” u igru” ? Za zdravlje nacije, bolje ne!

Vraća li se Tomislav Karamarko ” u igru” ? Za zdravlje nacije, bolje ne!

HDZ ima inflaciju predsjedničkih kandidata. Stvara se dojam da je svatko bolji od onoga tko je sada na čelu ove najmasovnije hrvatske stranke . Andrej Plenković dobiva sve brojniju konkurenciju. Zbog razočaranosti članstva svojim” bruxelleskim vođom” koji pokušava preusmjeriti stranku prema desnom centru,  ili zbog njihova uvjerenja da je Plenković svoju dionicu otrčao …? Spominje se i povratak Tomislava Karamarka. Za zdravlje nacije, bilo bi bolje da to nije istina…

Pored svih koji se javno ili tajno pripremaju za unutarstranačke izbore u HDZ-u, sad se najavljuje i povratak na “mjesto zločina” bivšeg šefa “zajedničara”, Tomislava Karamarka koji je svojeodbno, kad je preuzeo HDZ, opasno kontaminirao društvo radijkalnim desničarenjem. Kako piše teleskop, Karamarko će, navodno, kandidaturu za predsjednika HDZ-a objaviti na ovogodišnjoj proslavi Oluje u Kninu, 5.kolovoza. Samo još on treba ionako već duboko podijeljenoj stranci koja puca po svim šavovima!

Navodi se kako je bivši šef HDZ-a koji će u političkoj povijesti neovisne Hrvatske ostati upamćen kao prvi predsjednik vladajuće stranke koji je rušio svoju vladu ( s premijerom Tihomirom Oreškovićem), i naposljetku srušio – sebe. Doduše, otišao je zbog afere “konzultantica” kojoj je u epicentru bila njegova supruga, a koja je iz današnje perspektive čista kamilica u odnosu na skandale Plenkovićevih ministara. To ga je stajalo mjeta potpredsjednika u Vladi i na kraju odlaska na političku marginu.

Nekoliko godina je politički hibernirao, a, kako izgleda, i pripremao se, kumulirao novu dozu samopouzdanja, a reklo bi se i dovoljnu potporu stranačkih prijatelja, za novu rundu u političkom ringu. Prepunom takmaca.
Navodno je pravi poticaj za njegovu kandidaturu nedavna odluka Ustavnog suda kojom je prihvaćena Karamarkova ustavna tužba i ukinuta presuda Visokog upravnog suda od 30.studenoga 2017. i presuda Upravnog suda u Zagrebu od 26.rujna 2016., a predmet vraćen Upravnom sudu u Zagrebu na ponovno postupanje.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u lipnju 2016. donijelo je odluku da se tadašnji potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a nalazio u potencijalnom sukobu interesa te da je povrijedio načela poštenog, savjesnog i odgovornog postupanja, sudjelujući u raspravama o sporovima Hrvatske s MOL-om u vezi s INA-om, a prešućujući svojoj stranci, koalicijskim partnerima i javnosti da njegova supruga Ana Karamarko godinama posluje s lobistom MOL- a u Hrvatskoj Jozom Petrovićem.

Rasterećen stigme sukoba interesa, Karamarko je, spekulira se, spreman za povratak. Zasad to nije ni potvrdio ni demantirao. Ali, odluči li se ući u igru, sudarit će se s ambicijama brojnih kolega, od Davora Ive Stiera, Domagoja Ivana Miloševića, Mira Kovača, do,  navodno, i Olega Butkovića, a tko zna da li i Plenkovića, i koga sve još…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI