Neovisni novinarski portal
26.2.2021.
FESTIVALI / KULTURA
Seasplash: Legende dub i reggae glazbe uz repliku legendarne ‘Slavke’ na egzodus izdanju najopuštenijeg ljetnog festivala

Seasplash:
Legende dub i reggae glazbe uz repliku legendarne ‘Slavke’ na egzodus izdanju najopuštenijeg ljetnog festivala

Replika legendarne ‘Slavke’, motornog broda kojim je nezaboravna kapetanica Slavka Berović šezdesetih godina prošloga stoljeća, u žestokoj konkurenciji sa trajektima u Šibeniku zvanim pinice prevozila kupače iz Doca do Martinske, jedna je od mnogih atrakcija koje očekuju posjetitelje ovogodišnjeg šibenskog egzodus izdanja pulskog Seasplash festivala. 

Festivalska lokacija Martinska, prostor nekadašnjeg autokampa i starog kupališta u šibenskom zaljevu,  od 18. do 21. srpnja ugošćava 17. izdanje  Seasplasha, jednog od najdugovječnijih i vjerojatno najopuštenijeg domaćeg festivala za sve ljude koje vodi dobra volja. Umjesto ‘Slavke’ koja odavno plovi samo u sjećanju starijih šibenskih generacija, na Martinsku  ovoga ljeta vozi brod ‘Avalon’. Dnevna kružna linija Mandalina-Autobusni kolodvor(ponton)-Riva (kod topova)-Martinska prometuje šest puta dnevno, a cijena povratne karte iznosi 10 kuna. Hoće li kapetan ‘Avalona’ poput legendarne Slavke Berović koja je mlađariju nemalo puta znala voziti besplatno, biti voljan prebaciti pokojeg putnika bez plaćene karte i zadovoljiti se protuuslugama pridržavanja broda i  hvatanja cime kod pristajanja, ne znamo.

Znamo zato da nakon Regiusa koji je prošloga tjedna probio led na novouređenoj i ponovno oživljenoj festivalskoj lokaciji, Martinska ovoga tjedna na četiri festivalska dana ugošćuje Seasplash koji se ove godine prvi puta u 17 godina postojanja festivala ne događa u Puli. Hoće li se dogodine vratiti kući ili dugoročnije ostati u Šibeniku, to u ovome trenutku ne znaju ni organizatori koji će se, riječima Vedrana Menige, prvog čovjeka Pozitivnog ritma, odlučiti za najpovoljniju opciju uzimajući u obzir niz logističkih i produkcijskih detalja.

Na tri živopisne festivalske pozornice izmijenit će se u četiri dana i noći pedesetak izvođača, među njima i legende dub i reggae glazbe kao što su Lee ‘Scratch’  Perry, Adrian Sherwood, Scientist i Mad Professor te brojna regionalna i domaća imena. Line-up je u videu:

Osim nove lokacije, Seasplash će prvi put u svojoj 17-godišnjoj povijesti biti otvoren posebnim koncertom. U srijedu 17. srpnja na šibenskoj će tvrđavi sv. Mihovila nastupiti utemeljitelji ska-jazz žanra New York Ska –Jazz Ensamble, poznati domaći roots reggae bend iz Zagreba Brain Holidays, kao i legendarni dvojac Bass Culture Sound System.

I na novoj festivalskoj lokaciji Seasplash će predstaviti radove umjetnika okupljenih oko ArtSplash kolonije – retrospektivu radova nastalih unatrag dvije godine na pulskoj tvrđavi Punta Christo, a donosi i ponešto novih i već znanih umjetničkih lica. U svom šibenskom egzodus izdanju Seasplash predstavlja još četiri umjetnika Aser, Graffikon, Lulas Art te LuManArtist.

Kampiranje je uz festivalsku ulaznicu besplatno, a uz glazbu i radove likovnih umjetnika Seasplash donosi i bazzar, dućan ploča te niz zanimljivih dnevnih radionica – DJ radionicu, radionicu intuitivnog udaraljkanja, radionicu Dub Yoge i radionicu video produkcije.

Seasplash bije dobar glas da je riječ o najopuštenijem festivalu u ovome dijelu svijeta, na koji dolaze ljudi dobre volje i na kojem vlada pozitivna atmosfera. Kako je bilo prošle godine na tvrđavi Punta Christo i što možemo očekivati ove na Martinskoj, lijepo dočarava petominutni video uradak s najboljim trenucima lanjskog izdanja Seasplash festivala.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI