Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
EKOLOGIJA / ekopis / GRAĐANI
S potokom Črnomercom u Plivu: Ljekovita šetnja kroz tvornicu lijekova

S potokom Črnomercom u Plivu:
Ljekovita šetnja kroz tvornicu lijekova

Inicijativa Spasimo potok Črnomerec u suradnji s Plivom danas, 5. srpnja od 11.50 sati, organizira razgledavanje Plivinog posjeda i potoka Črnomerca unutar Plive. Kreće se sa polazišne točke u Zagrebu kod adrese Baruna Filipovića 25, a ovaj je zanimljivi događaj naslovljen: S potokom Črnomercom u Plivu.

Razlog za ovaj neuobičajeni događaj koji priređuje ova građanska inicijativa  koja se godinama bori za očuvanje potoka Črnomerca je taj jer se u krugu ove tvornice prema potoku odnose posve suprotno od mjerodavnih zagrebačkih vlasti: s poštovanjem, pažnjom i brigom.

-Razlika u održavanju i odnošenju prema potoku Črnomercu očigledna je već na križanju Zaprešićke i Baruna Filipovića, s nevidljivom granicom 19. st. u kojem smo zapeli jer je Grad vođen zastarjelim smjernicama desetljećima sustavno zanemarivao potrebe uređenja potoka radi GUP-om predviđene ceste te 21.st. u kojem se nalazi Pliva s uređenim potokom i mostićima preko kojih prolaze zaposlenici, klupama, vježbalištem i kulturnim spomenicima Upravo takvo uređenje smo predložili u sklopu malih komunalnih akcija Vijeću gradske četvrti Črnomerec, Trešnjevki-sjever i Trešnjevki –jug. Prijedlozi su prihvaćeni. Deset dana prije sjednice Gradske skupštine 10. srpnja dobili smo odgovor na prijedlog izmjene GUP-a za potok Črnomerec, Kustošak, Vrapčak i Dubravicu predan prije skoro dvije godine. Primjedba se ne prihvaća… – ističu.

No na istoj sjednici Gradske skupštine se glasalo  izvlaštenju jednog od vlasnika nekretnina na temelju pravomoćne lokacijske dozvole, a u svrhu nadsvođenja potoka Črnomerca, odnosno njegovom ‘neutraliziranju’.

-Novčani iznosi za kupnju dijela dvorišta nekadašnje tvornice su nerealni i pozamašni: „Prijedlog zaključka o kupnji nekretnine (označene kao 2069/10789 dijela z.k.č. 5312/2, I zgrada br. 235/1, Ilica, II zgrada, III zgrada, IV zgrada, V zgrada, VI zgrada, VII zgrada, VIII zgrada, IX zgrada, X zgrada, XI zgrada, XII zgrada, XIII zgrada, XIV zgrada, XV zgrada, XVI zgrada i dvorište, upisana u z.k.ul. 13379 k.o. Grad Zagreb)“ – navode u građanskoj inicijativi  i upućuju na poveznicu službenog izvještaja sa te sjednice.

 

Potok…

-Prometni stručnjaci se još uvijek nisu izjasnili dali bi potencijalna cesta s tramvajskom prugom zaobišla ranžirni kolodvor podvožnjakom (promet u podzemlju s kanaliziranim potokom je izložen opasnosti od plavljenja tijekom kiša) ili nadvožnjakom (tramvaj smije imati nagib do 5 stupnjeva, da bi se to napravilo nadvožnjak se treba izdizati već u Plivi, a spuštati na Zagorsku čime se stvara dodatni prometni kolaps). Podsjetimo se da se pravilo o nagibu tramvaja 3-5 stupnjeva mora poštivati jer je razlog tragedije 1954.g. kada je tramvaj 13 na Gupčevoj zvijezdi usmrtio 19 ljudi bio nedozvoljen nagib od 9 stupnjeva. Sudbina potoka Črnomerca je možda i dalje neizvjesna, no unutar Plive o tome imaju jasan stav. Prolaz cesti ne daju – napominje Spasimo potok Črnomerec, volonterska građanska inicijativa čiji je cilj očuvanje otvorenog toka, zelenog koridora i živog svijeta potoka Črnomerec te uredenje javne šetnice duž trase potoka na potezu od Medvednice do Save.

Obilasku također prisustvuju i gradski zastupnici, kažu, te kako obilazak Plive počinje u 16 h, a izjave novinarima su predviđene za oko 15.50 h ispred ulaza.

Inače, Pliva je najveća farmaceutska kompanija u Hrvatskoj i vodeća je u Jugoistočnoj Europi, s preko 95 godina poslovanja. Članica je Teva grupe.  Godišnje proizvede 5,5 milijardi tableta, 30 mil. injekcija te 10 mil. tuba krema i masti.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI