Neovisni novinarski portal
15.8.2020.
EKOLOGIJA
Raskoš pogleda s vidikovca: Sutok Krke i Čikole

Raskoš pogleda s vidikovca:
Sutok Krke i Čikole

Nacionalni park Krka svaki tjedan predstavlja neki od svojih novouređenih sadržaja za posjetitelje, s naglaskom na pješačke i biciklističke staze, vidikovce i sl., a koji nisu toliko u fokusu posjetitelja kao što su, primjerice, turistima (pre)opterećeni Skradinski buk. To nastojanje je korisno i nužno jer bi, zna se, svrha postojanja nacionalnih parkova najprije trebala biti zaštita prirodnih fenomena koji se drugdje u svijetu ne mogu naći, a tek onda zarada od naplate ulaznica i drugoga. Osim toga, uvijek je dobro da se na važnost rijeke Krke i Nacionanog parka Krka skrene pažnja mjerodavnima u državnoj i lokalnoj vlasti, s obzirom da još uvijek nije otklonjena konstantna prijetnja zagađenju rijeke teškim zagađenjem iz tzv. kninske lagune kod tvornice DIV.

Dakle, uz 22 poučno-pješačke staze i 470 kilometara biciklističkih ruta u Nacionalnom parku „Krka“ nalazi se pet samostalnih vidikovaca koje će Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ predstaviti tijekom srpnja i kolovoza kako bi nadahnula posjetitelje na otkrivanje iznimnih prirodnih i kulturnopovijesnih vrijednosti. U nastavku je objava NP Krka:

Uhvatite osebujnu (ljetnu) raskoš Krke pogledom s vidikovaca: sutok Krke i Čikole 

Putujete li ovim područjem, u posjet Nacionalnom parku „Krka“ ili nekom drugom odredištu, ili pak samo prolazite slijedeći svoje obveze, sjetite se da zastanete i odmorite pogled na Krki. Dovoljno je skrenuti s glavne ceste i slijediti smeđu turističku signalizaciju da biste stigli do vidikovaca s kojih se pruža pogled na plava i zelena prostranstva Nacionalnog parka „Krka“.

Jedan od takvih prizora jest sutok Krke i Čikole. Ako ne skrenete prema Lozovcu, nego iz smjera Šibenika produžite prema Pakovu Selu, s lijeve strane ceste, u Krnićima Gornjim, naći ćete uređeni vidikovac s najljepšim pogledom na sutok.

Izdizanje sedrene barijere Skradinskog buka dovelo je do ujezerenja trinaest kilometara toka rijeke Krke i potapanja tri kilometra toka rijeke Čikole, stvorivši pejsažno najneobičniji sutok u Hrvatskoj, koji još posebnijim čini otok Kalički busen, oko sedamsto metara duga i svega deset metara široka sedrena barijera koja razdvaja Krku i ušće Čikole. Oko Kaličkog busena plove i izletnički brodovi koji posjetitelje prevoze ujezerenim tokom rijeke do otoka Visovca.

Čikola, glavni Krkin pritok, protječe širokim Petrovim poljem pa se zatim tiska u uskome, četrnaest kilometara dugom kanjonu. Kada ga napusti, stopi se s Krkom u jezerskom sutoku u kojemu se rijeke istinski prožimaju stvarajući impresivnu sliku. U toj neobičnoj panorami možete uživati skrenete li u naselje Krnići Gornji, gdje
ćete u nekom od brojnih obližnjih seoskih domaćinstava pronaći zaklon od ljetnih vrućina, osvježiti se i uživati u okusima mirisna vrta.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI