Neovisni novinarski portal
5.6.2020.
POLITIKA
Plenković u Saboru predstavio nove akvizicije: Konačno je Vladu sastavio kao – pjesmu!

Plenković u Saboru predstavio nove akvizicije:
Konačno je Vladu sastavio kao – pjesmu!

Kao da se ništa nije dogodilo, a kamoli da mu je vlada desetkovana, Andrej Plenković je danas u pratnji svojih tjelohranitelja (  koga se boji, i zbog čega?! ), ne bi li time popravio dojam o svojoj ugroženoj veličini, ušetao u Sabor kako bi predstavio na odborima svoje nove akvizicije: dva nova potpredsjednika Vlade, Zdravka Marića i Davora Božinovića te šest ministara. Nikad veće i radikalnije rekonstrukcije vlade nije bilo, no ona se doima zakašnjelim spašavanjem utopljenika.

Pogotovo kad čujete kako Miro Kovač, deklarirani pretendent na poziciju novog šefa HDZ-a, kaže, ( ponavljajući tezu TRIS-a )”nama je, prije svega, potrebna rekonstrukcija HDZ-a“, jasno je da Plenkovića čeka turbulentna jesen i da mu je voda u kojoj pliva sve dublja…

Stabilno i vjerodostojno…

Ali, ako njega pitate, naravno, Vlada je stabilna i vjerodostojna, vladajuća većina neupitna,  tvrdi, prepotencijom i bahatošću koja nadmašuje sve njegove prethodnike, a iritira čak i najbenevolentnije promatrače.
A najnovijim prekrajanjem Vlade dobili smo, kao rješenje za osvježenje, “raspjevane” ministrice , Vesnu Bedeković i Mariju Vučković. Jedna se hvalila kako joj svaki put kad stane pred mikrofon dođe da zapjeva, a druga je i formalno dokazana pjevačica, članica klape Arija iz Opuzena. Što nam govori da će ova redizajnirana vlada funkcionirati kao – pjesma!

Imamo i jednog ministra, Josipa Aladrovića, koji je od puberteta fasciniran HDZ-om, što ga je, uz oca, HDZ-ovog župana, vjerojatno kvalificiralo da već u dvadesetima zasjedne na čelo HZMO-a, a u tridesetoj preuzme i cijelo ministarstvo. Neki su mu zastupnici, navodno, već našli “mrlje u karijeri”, a tek je počeo…

Gordan Grlić Radman, ministar s backgroundom dijaspore i egzaltiranog tuđmanizma, koji je još u osvit hrvatske neovisnosti kao predsjednik Hrvatske kulturne zajendice u Švicarskoj prepoznao u Tuđmanu čovjeka s vizijom koji će dosanjati san o slobodnoj hrvatskoj državi , u svom životopisu s ponosom ističe da nikad nije radio u bivšem sustavu, što ga, valjda, čini osobito kvalificiranim za ovaj aktualni …
Ukratko, nova Plenkovićeva ekipa dolazi manje-više iz anonimnosti, i uglavnom nema repova, ali za to uvijek ima vremena, pogotovo ako se kunu u “izvorne vrijednosti HDZ-a”…

Duel Plenković – Maras

O novim ministrima nije predviđena rasprava na plenarnoj sjednici Sabora, kako su to mnogi zastupnici priželjkivali, sve je ostalo isključivo u odborima. Zašto tako? Zato što je još vlada Zorana Milanovića ukinula mogućnost da se na plenarnoj sjednici o tome raspravlja, jedino je što je na pitanja više zastupnika imao reći potpredsjednik Sabora Željko Reiner. Kao da je to odgovor? Kao da HDZ, da je htio, sa svojom multifunkcionalnom većinom tu poslovničku odredbu nije mogao izmijeniti ako je smatrao da je neprikladna, nedemokratska i za Sabor ponižavajuća…

Pa ipak, premda potučen do nogu od vlastitih ljudi, Plenković će se obrušiti na SDP-ova Gordana Marasa kad ga ovaj suoči s neugodnom istinom.

-Ovo je najkorumpiranija Vlada od početka 90-ih. Pa, nije oporba pakirala Mercedes ispred kuće ministrice Žalac, nije oporba imovinom nakrcala Tolušića i Kuščevića… Kako imate obraza reći hrvatskoj javnosti da ne date nikome da stavlja etiketu korumpiranosti na ovu Vladu?- pitao ga je Maras. I sam zaradio Plenkovićevu etiketu. Premijer ga je nazvao plačljivcem. I stalkerom kojem čestita na brzini trčanja za njim, s odbora na odbor.

-Ako želite plakati, idite malo van, pa se isplačite. Vi ne trpite kritiku. Malo ste netolerantni, a SDP spada u naprednjake. Vi unaprijed presuđujete i osuđujete ljude. Ne da ste me uvrijedili, nego ste me smrtno uvrijedili prišivajući mi korupciju- uzvratio je kontraudarcem sv. Andrej.

Pjevači i entuzijastični domoljubi

Zašto se uvrijedio tek na Marasa? Zar ga ne vrijeđaju oni koje je morao smijeniti, a on im je dao svoje povjerenje i jamčio za njih?  Pa i kad ih je potjerao iz Vlade javno im se zahvaljivao!? Na čemu, zaboga? Bilo bi ljekovito znati što je njima rekao. Iza zatvorenih vrata.  Je li i Gabrijelu Žalac nazvao plačljivicom kad je ronila krokodilske suze zbog toga što mora otići i tronuto govorila kako se osjeća kao silovana i odbačena žena? Što je kazao Nadi Murganić kad je gutala suze odlazeći s funkcije ministrice, uvjerena da je odradila izvanredno dobar posao?

Premijer i dalje drži gard punjenog purana, iako mu je tim prepolovljen aferama, samo što to ne može priznati do kraja niti konzekventno ekipu rekonstruirati zbog sramote da je takve probisvjete birao i u njih se kleo. Svojim autoritetom i pozicijom. Svojim zdravim razumom. Da bi danas dočekao da  njegova riječ vrijedi koliko i lanjski snijeg…

Sva je sreća da u novom timu Andreja Plenkovića više nema mjesta za plačljiv(i)ce, i da su ih zamijenili pjevači(ce ). I osvjedočeni, entuzijastični domoljubi. Za razliku od onih prije. Koji su također bili deklarirani domoljubi, ali su dom malo preusko shvaćali, a prioriteti su im bili malo poremećeni.

S ovako raspjevanim, poletnim i pomlađenim timom Plenković se ne mora bojati nikoga i ničega. Više neće morati u Hrvatski sabor s tjelohraniteljima. Jer, konačno je Vladu sastavio kao- pjesmu!

Vlada RH 19. listopada 2016. (Foto: Hina/Damir Senčar)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI