Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
EKOLOGIJA / MORE
Foto: TRIS/A.Tešić

Ovisnost o ribi:
Europi sve brže ponestaje ribe

Foto: TRIS/A.Tešić

Na današnji Dan ovisnosti o ribi Europa je iskoristila sve domaće resurse ribe te se do kraja godine okreće uvozu, javljaju iz  WWF-a, jedne od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode. Europljani konzumiraju daleko više ribe od količine koja se može uloviti ili uzgojiti u europskim vodama. Više od pola godišnje potražnje dolazi iz inozemstva, od čega je polovica iz zemalja u razvoju.

U prosjeku, svaki europski građanin godišnje konzumira 22,7 kilograma ribe. Najviše ribe u Europskoj uniji godišnje prosječno pojede jedan Portugalac čak 55,3 kilograma, a riba je omiljena i Španjolcu koji je godišnje pojede 46,2 kilograma, Ribu vole jesti i u Litvi, prosječno 44,7 kilograma po glavi stanovnika godišnje, u Francuskoj 34,4 kilograma i u Švedskoj gdje per capita pojedu 33,2 kilograma godišnje. U Hrvatskoj ribu konzumiramo manje od prosjeka Europske unije – tek 18,4 kilograma po glavi stanovnika, što nas stavlja na 17. poziciju i zbog čega lakše zadovoljavamo potreba iz domaćih izvora. Hrvatska, Nizozemska, Estonija i Irska jedine su zemlje u EU koje imaju dovoljno ribe za vlastitu potrošnju te se zato smatraju autonomnima.

Velika većina europskih zemalja mora, međutim, uvoziti ribu kako bi održale razinu potrošnje. U zemljama s najvećom ovisnošću o uvozu proizvoda iz ribarstva Dan ovisnosti o ribi dolazi ranije, a primjeri takvih zemalja su Austrija (17. siječanj), Slovenija (15. veljače), Slovačka (18. veljače), Rumunjska (29. veljače),  Belgija (22. veljače), Italija (6. travnja), Portugal (5. svibnja), Njemačka (4. svibnja), Španjolska (26. svibnja) i mnoge druge zemlje.

-Iako Hrvatska zadovoljava svoje domaće potrebe, situaciju moramo promatrati iz globalne perspektive. Stanje se može vrlo brzo promijeniti. Mora i oceani pod velikim su pritiskom te moramo prestati s prekomjernim izlovom ako planiramo nastaviti koristiti ribu u prehrani i izbjeći neželjene posljedice praznih mora – rekao je prigodno Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo i voditelj morskog programa u WWF Adriji.

Uspoređujući ovogodišnji europski Dan ovisnosti o ribi s onim iz 2000. godine, vidljivo je da se pomaknuo za mjesec dana unaprijed. Ako to usporedimo s onim od prije trideset godina, dolazimo do zabrinjavajućeg rezultata jer je tada Europa imala dovoljno vlastite ribe do rujna ili listopada.

Iako su se neki riblji stokovi stabilizirali zahvaljujući akcijama poduzetima u kontekstu europske Zajedničke ribarstvene politike i dalje je samodostatnost Europe premala, a prekomjerni izlov prevelik. Prema rezultatima Europske komisije, 41 posto procijenjenih ribljih stokova je prelovljeno, što doseže čak 88 posto ako promatramo samo Sredozemno more. Osim toga, prekomjerni izlov znatno pogađa zemlje u razvoju te prijeti opstanku 800 milijuna ljudi.

-Bez obzira na to kupujete li domaće ili uvezene proizvode iz ribarstva, uvijek birajte održive izvore. Na taj način ćete pomoći morima i oceanima te omogućiti oporavak ribljih stokova. Također, olakšat ćete živote ljudima diljem svijeta koji ovise o ribi kao izvoru hrane i prihoda – poručio je Kanski

Kako bi olakšao odabir, WWF je pripremio vodič za kupnju održivih proizvoda iz ribarstva  koji uključuje riblje recepte renomiranih europskih kuhara, kao i priče koje se kriju iza vašeg tanjura prilikom svakog odabira ribe koja se na njemu nalazi, a koji možete pronaći ovdje.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI