Neovisni novinarski portal
13.8.2020.
POVIJEST/SADAŠNJOST
Murterski pir: Masovna tradicionalna ‘fešta od ljubavi’

Murterski pir:
Masovna tradicionalna ‘fešta od ljubavi’

U četvrtak, 1. kolovoza, povorka uzvanika predvođena mladencima, još jednom će oživjeti običaj tradicionalnog murterskog pira – fešte od ljubavi, na tradicionalni način, javljaju iz Turističke zajednice Murter-Kornati. Vrijeme okupljanja je 18:30 h, Pjaca pored Zavičajne zbirke Marka Mudronje Repca.

-Dragi mještani, gosti Murtera, iznajmljivači i ugostitelji, sudjelujte i vi u povorci, prema mogućnostima, te upoznajte svoje goste s ovim narodnim običajem, kojeg nema nitko osim Murtera. Ako imate nošnju, odjenite ju ili barem nastojte imati bijele košulje i tamne hlače (muškarci), te cvjetne, plave, bijele haljine (žene), da se vanjskim izgledom što više uklopimo u vizuru tradicionalnih nošnji. Naravno, ako imate kartilac (može i slična manja košara od pruća), bilo bi lijepo da ju ponesete umjesto modernih ručnih torbica – kaže Vlatka Maleš, stručna  suradnica u TZO Murter-Kornati.

U nastavku nekoliko osnovnih informacija o samom piru: početak kolovoza u Murteru  je poznat po Murterskom piru- upriličenom izdanju starih svadbenih običaja, turističkoj atrakciji koja je omiljena zabava svim posjetiteljima.

Svadbena povorka, u sastavu odraslih i djece koji su odjeveni u narodne nošnje, okuplja se na Pjaci u Starom selu (Srimač), kako bi formirali svadbenu povorku.
Mladenci i kuma predvode povorku, koju najavljuje barjaktar okićene zastave sa simbolima izobilja i plodnosti. U nastavku povorke snažni momci nose miraz od mlade, koji je smješten u izrezbarenu škrinju od masivnog drva. Sama škrinja ovješena je konopcima za veliki štap nalik jarbolu i prepuna je raznih tkanina i odjeće.
Oko sat vremena, povorka polagano hoda stotinjak metara od Pjace do Trga Rudina, pjevajući tradicionalne pjesme i zabavljajući sve mještane.

Rutom kojom prolazi svadbena povorka, Murterini pred kuće iznose stolove na kojima nude vino, likere, rakije, suhe smokve, fritule- kako bi počastili mladence i njihove uzvanike. U novije doba tu se nađe i grickalica i sokova za djecu.

Običaj je da se prvo počasti mladence i kumu, uz nazdravljanje i želje za sretan bračni život. Tad se pića i slatkiši ponude i svim ostalima, s domaćinima se i zapjeva, razgovara. Najčešće su to upute mladoj kako biti dobra supruga i majka, te njenom suprugu kako da čuva svoju obitelj.
Kad se vesela, sita i nimalo žedna razdragana povorka konačno približi Trgu Rudina, još nije gotovo s čašćenjem i pjesmom.
Slijedi čašćene od strane svih lokalnih ugostitelja- jer običaj je običaj!

Službeni dio pira završava, kad svekrva mladoj skine vjenčani veo s kose i zamjeni ga šudarom (maramom), uruči joj lutku- koja simbolizira sutrašnju djecu i proglasi je budućom gazdaricom kuće. Mlada podijeli poklone koji su njenom mirazu, a spremljeni za svekrvu i svekra, te se nastavlja pjesmom i plesom dugo u noć.

-U svadbenoj povorci mogu sudjelovati svi zainteresirani i naravno, sve je besplatno. Posebna odjeća nije potrebna, dostatan je ljetni bijeli odjevni predmet, upotpunjen crvenim, svijetloplavim, crnim ili zlatnim detaljem idealno će se uklopiti u originalnu murtersku nošnju. Kod svake kuće običaj nalaže da se mora popiti ponuđeno, ali ako ne možete popiti svaku ponuđenu čašicu, dovoljno ju je poljubiti i odložiti na stol da ne bi rastužili domaćina. Opremite se ljubavlju, voljom i radoznalošću- jer malo gdje u svijetu možete biti spontani uzvanik u lokalnoj svadbenoj povorci – pojašnjava Vlatka Maleš.

Sretno mladencima i svima ostalima.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI