Neovisni novinarski portal
7.6.2020.
POLITIKA / PRAVDOSUĐE
Ministar Bošnjaković : Dobro je da je kriminaliziranje ZDS tako široko postavljeno da suci sami mogu odlučiti kad će ga kazniti, a kad neće… (?! )

Ministar Bošnjaković :
Dobro je da je kriminaliziranje ZDS tako široko postavljeno da suci sami mogu odlučiti kad će ga kazniti, a kad neće… (?! )

Nekonzekventno sankcioniranje ustaškog pozdrava “Za dom spremni” koji se predugo širi hrvatskim javnim prostorom bez pravnih posljedica, pa čak i bez prave javne osude onih koji su to najpozvaniji učiniti, de facto legalizira poklič zločinačke NDH kao prihvatljiv. Indikativno je da hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, nakon niza sramnih incidenata, uključujući i onaj poražavajući slučaj s dalmatinskim dječacima u Barceloni, mirno kaže kako je dobro da je to kazneno djelo tako široko postavljeno da sud može odlučiti hoće li ga kazniti ili ne…?!

Gostujući na N1 televiziji, ministar Bošnjaković je rekao kako je dobro da je zakonska odredba o kriminaliziranju pozdrava “Za dom spremni” napisana tako široko da se u jednom slučaju izvikivanje tog pozdrava može kazniti, a u drugom ne.

-Ja mislim da mi imamo jedno kazneno djelo koje je tako dimenzionirano kaznenim zakonom koji obuhvaća sve ovakve situacije da je temeljem tog kaznenog zakona i njegova bića to kazneno djelo moguće procesuirati- komplicira s objašnjenjem zakona ministar. Za njega je već velika stvar da se to kazneno djelo uopće, ikad, može procesuirati !

Pravda neujednačenu praksu jer su, kaže, i situacije i okolnosti različite.

-Mislim da baš tako široko dimenzionirano kazneno djelo omogućava sudskoj praksi da vodi računa o svakom tom događaju koji ima svoje specifičnosti, i procijeni je li to u okviru ili to nije u okviru- veli Bošnjaković.

Zar ne bi bilo bolje kad bi zakon bio jasan i decidiran oko toga je li javno klicanje ZDS kazneno djelo ili nije, treba li ga kriminalizirati ili ne, nego se ostavlja slobodnoj sudačkoj procjeni?

-Mislim da je u ovom trenutku u kojem se nalazimo, i ovim uvjetima kakvi jesu, to bolje- prtlja nesuvislo ministar tražeći najbezbolniji izlaz i najkompromisniju formulaciju.

–  Jer u okolnostima koje jesu ( a kakve su ? ) ovako široko postavljeno kazneno djelo omogućava sucu da sagleda okolnosti i specifičnosti svakog pojedinog slučaja i da može djelovati na ovakav način- kaže.

Zar je namjera zakonodavca da ZDS sankcionira kada se procjeni da to neće imati nikakve “štetne implikacije” po vladajući HDZ koji je svojom benevolencijom kumovao masovnom korištenju ustaškog pozdrava i kompletnoj reustašizaciji društva? A kad se pretpostavi da bi to moglo dovesti do turbulencija među članovima i simpatizerima stranke, da je počinitelj netko blizak vladajućoj nomenklaturi, tada će, znači, sud izbjeći kažnjavanje javne upotrebe službenog pozdrava zločinačke NDH? Zar se o tome radi? Pa tko sudi, HDZ ili “neovisni” sudovi?

Izravna posljedica takvog neodgovornog toleriranja, nerijetko i poticanja na izvikivanje ustaškog pozdrava ZDS, jest i recentni sramotni događaj iz Barcelone.

Kad je potkraj lipnja s nogometnog turnira za dječake u dobi od 10- 13 godina, koji je održan u Barceloni, u javnost dospjela snimka na kojoj se vidi kako nakon finalne utakmice dječaka NK Poljičani iz Srinjina protiv jednog srpskog kluba, potaknuti svojim trenerom, mali nogometaši uzvikuju ustaški pozdrav “Za dom spremni”, mnogi su se nad tim prizorom zamislili. Video zapis se odmah proširio društvenim mrežama. Da se vidi kako se od malih nogu stvaraju “hrvatski junaci”, pravi “hrvatski muževi”. Na ponos i diku demokratske, europske Hrvatske.

Predsjednik kluba, NK Poljičani, Nikola Mužinić, na pitanje zašto su dječaci klicali ZDS,  ponosno je tada za Index.hr izjavio :” Da za dom nismo bili spremni, doma imali ne bi.”

Da bi i post festum toga slučaja ministar pravosuđa branio, nimalo slučajnu neartikuliranost i nedorečenost zakona po kojem ustaški pozdrav ZDS nije u svim uvjetima i okolnostima – isti ?! Možda bi nam ministar Bošnjaković trebao objasniti kada to ZDS prestaje biti inkriminirani ustaški poklič jednog zločinačkog, poraženog kvislinškog režima i jedne zločinačke državne tvorevine kakva je bila NDH…


VEZANE VIJESTI