Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
POLITIKA
Matija Posavec u Nu2 : HNS treba novo vodstvo i povratak svojim izvornim vrijednostima

Matija Posavec u Nu2 :
HNS treba novo vodstvo i povratak svojim izvornim vrijednostima

Već neko vrijeme na hrvatskoj političkoj sceni postoji i djeluje HNS i Matija Posavec. Po mnogima budući predsjednik HNS-a. Čini se kao da funkcioniraju kao dva odvojena politička subjekta. I da ovog trenutka veći utjecaj ima Posavec na HNS negoli njegova matična stranka na njega.

Međimirski župan i član HNS-a koji je “zakuhao” ultimatum premijeru Plenkoviću “ili smjena ministra Kuščevića, ili HNS izlazi iz koalicije”, gostovao je danas u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, gdje je na izravno pitanje o svom eventualnom izlasku iz HNS-a kazao:

– Već dvije godine nisam zadovoljan sa stanjem u stranci. Upozoravao sam na to i dao sam ostavku na sve stranačke funkcije- rekao je, dodajući kako se treba ispričati zbog onoga što je HNS napravio prije dvije godine kada je preko noći okrenuo bandijeru i ušao u savez s HDZ-om. Posavec se s tim potezom stranke nikad nije suglasio, a i danas je izjavio kako bi bilo najbolje da su se tada održali parlamentarni izbori. Smatra da se stranka ( HNS ) treba vratiti na pravi put, onaj kojim ih je vodila Savka Dabčević Kučar, i spreman je preuzeti tak rizik i HNS vratiti na taj kolosijek.
Ako je HNS, kao što se iz vrha stranke tvrdi, u koaliciju s HDZ-om ušao radi kurikularne reforme, kaže Posavec, s obzirom da reforma starta u školama od 1.rujna, više nema razloga da HNS iz takvog partnerstva ne istupi. Ako njega pitate, kako donosi HRT, Hrvatskoj ove godine trebaju parlamentarni izbori, zbog ukupnog stanja u Vladi i Saboru, pa je i izlazak HNS-a iz aktualne vladajuće koalicije logičan potez.

Komentirao je afere Plenkovićeve vlade te konstatirao da su čak četiri ministra pod istragom, odnosno 20 posto Vlade, a ne zna se ni tko čini parlamentarnu većinu, tko su “žetončići”…A to svakako nije dobro, smatra Posavec.

Nimalo sklon idealizirati stanje u vlastitoj stranci, smatra da je vrijeme za nove ljude koji će preuzeti i voditi HNS, umjesto proskribiranih Ivana Vrdoljaka i Petra Štromara.

Na nedavnim europskim izborima bio je nositelj liste, ali je njegov uvjet da se toga prihvati bio da na listi budu redom novi mladi ljudi. Izbori su jasno pokazali gdje HNS danas jest, rekao je. Stranka je, ne računajući Međimurje gdje bolje kotira, osvojila svega 1 posto glasova, što je poražavajuće. Ali, samostalan izlazak na izbore bio je za HNS pravo suočenje s istinom.

– Iz tog razloga sam želio da idemo samostalno i znao sam da ćemo teško osvojiti mandat. Da smo išli s nekim drugim koalicijama, npr. s liberalnim opcijama, vjerojatno bi osvojili mandat. U početku kampanje bilo je govora da bi išli sa SDSS-om. I kada zbrojite njihove rezultate i rezultate HNS-a, onda je to više od Amsterdamske koalicije 5,3 posto. Upravo zato sam htio da idemo samostalno. Očekivao sam da ne bi trebali dobiti manje od 3,5 do 4 posto glasova i to je bio znak da nešto treba mijenjati- rekao je Posavec.

Zbog svoje otvorenosti, pa i u Nu2, međimurski župan ne strahuje od stranačke “odmazde”, ali, ako se dogodi da ga izbace iz HNS-a, bit će, kaže, nezavisni župan i zasad je to – to.

Na upit o spekulacijama da je ono što radi u HNS-u zapravo paravan da bi energetski lobi u Hrvatskoj preko PPD-a ( Prvog plinarskog društva ) ostvarivao svoje interese, Posavec je u čudu kazao da za to nikad dosad nije čuo. Nije komentirao odnos Ivana Vrdoljaka s predsjednikom PPD-a i činjenicu da je to društvo značajno napredovalo otkako je Vrdoljak na čelu HNS-a, tek je ponovio da priželjkuje promjenu vodstva stranke i izbor čelnika koji će HNS vratiti njegovim korijenima.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI