Neovisni novinarski portal
20.9.2020.
POLITIKA
Kuščević otišao, HNS u koaliciji ostao, Putica na putu, a Plenković jedva čeka otići…

Kuščević otišao, HNS u koaliciji ostao, Putica na putu, a Plenković jedva čeka otići…

Ministar koji je figurirao kao “dva u jedan”, jer je istodobno bio i HDZ-ov politički tajnik, pod baražnom medijskom vatrom napokon je ostao bez obiju funkcija, i iz Vlade prešao u Hrvatski sabor. Jer, u Saboru nije važno je li tramakavao s nekretninama i prenamjenom pašnjaka u višestruko skuplje građevinsko zemljište, je li zloupotrebljavao političku poziciju za osobnu korist, je li lažac, prevarant i muljator. Nitko od zastupnika drugo i ne očekuje, jer da je državni parlament respektabilni “hram demokracije” kako mu farizeji tepaju, “kuščevići” u njega nikad ne bi mogli kročiti ni kao posjetitelji, a kamoli kao njegovi prevladavajući politički faktori. Ali, kako veli Gordan jandroković, jedno je biti ministar u Vladi, a drugo zastupnik, izabran od naroda…

Ministar je otišao, ali je HNS ostao. Iako je ultimatumom, kojeg premijer Plenković “organski ne podnosi”, tražio smjenu Lovre Kuščevića. Ovaj je ultimatum šef Vlade ipak progutao, svoga koalicijskog partnera “pomilovao” i odlučio izgurati do kraja mandat  s kartama koje ima, do listopada iduće godine, kada bi trebali biti održani parlamentarni izbori.

Ali, molim, neka se zna, veli predsjednik Sabora Gordan Jandroković, HDZ je svoju odluku donio autonomno, a HNS je svojim ultimatumom  koji nije bio fer niti partnerski, samo otežao situaciju.

A od svih komentara koji su pratili Kuščevićevu smjenu, najzabavniji je onaj najminornijeg HDZ-ovog koalicijskog partnera- HSLS-ovog Darinka Kosora.

-Ovo je zadnji put da nam HNS i SDSS sole pamet u koaliciji- izjavio je, javlja N1,  nakon sastanka koalicije Kosor i razveselio naciju.

-Ovo je zadnji put- prijeteći će Kosor- da nam HNS i SDSS svoje unutarnje odnose prenose na koaliciju. PR-ovskim aktivnostima HNS-a više se nećemo baviti, i ako se ovo ponovi, HSLS više u tome neće sudjelovati– dao je do znanja svima ljutiti Kosor ostavljajući pogrešan dojam kako je u međuvremenu postao politički autoritet.

Doduše, možda je i u pravu, jer bi ovo moglo biti zadnje HSLS-ovo participiranje u koaliciji na vlasti, s obzirom da rudimentarni hrvatski socijalni liberali znače u hrvatskoj politici taman ništa!

Svakako, vladajući su se oko Kuščevića brzo i lako usuglasili, nije bilo disonantnih tonova ni pokušaja spašavanja HDZ-ovog nekretninskog manipulatora. A o sudbini HNS-a nije se ni razgovaralo. To je riješio sam premijer. Koji će riješiti i zamjenu za smijenjenog ministra, o kojoj će već u petak biti govora na Saboru. Spekulira se da bi to mogla biti Sanja Putica. Koja je sjela na Kuščevićev zastupnički stolac. A kako se Lovro vraća, Puticu treba brzo zbrinuti. Govorilo se da je i potencijalna kandidatkinja za ministricu vanjskih poslova umjesto promaknute Marije Pejčinović Burić koja je izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Takvi su HDZ-ovi kadrovi. Oni mogu sve. Kompetentni su za sve resore…

Spominjala se čak i Josipa Rimac, državna tajnica u Ministarstvu uprave, ali i njezin kolega iz istog ministarstva, državni tajnik Darko Nekić,  bivši senjski gradonačelnik.

Hoće li odlazak Lovre Kuščevića iz Vlade biti prilika za temeljitu rekonstrukciju rasutog, kompromitiranog Plenkovićevog tima? Nekako treba izgurati do listopada 2020. za kada se najavljuju parlamentarni izbori. A popis potencijalnih kandidata za odlazak iz Vlade sve je duži. U HDZ-u nezadovoljstvo sve izrazitije kalkulantskim taktiziranjem premijera i šefa Partije, Andreja Plenkovića, koji je odlučio do kraja mandata ne talasati. Za početak, najvažnije je u petak osigurati povjerenje za novog ministra uprave ( ili ministricu ) i poći na dvomjesečni odmor. A u jesen, kako bude…

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI