Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
(NE)RED / aktivisti / BANDIĆGRAD
Foto: Zelena akcija

Kontra Bandićevog urbanizma:
‘Ne želimo da globalne financijske elite izvlače profit iz naših lokalnih resursa i zanemaruju pritom javni interes i potrebe’

Foto: Zelena akcija

 Glasno je bilo danas ispred zgrade zagrebačke Gradske skupštine. Građanke i građani došli su reći gradonačelniku Milanu Bandiću što misle o projektu zvanom Zagrebački Manhattan i spornim odredbama Generalnog urbanističkog plana (GUP) koje zanemaruju javni interes i omogućuju devastaciju Hipodroma i Velesajma. U organizaciji udruga Zelena akcija, Pravo na grad i Siget na glasnom prosvjedu okupilo se dvjestotinjak ljudi i poručilo da je to samo početak kampanje protiv rasprodaje zelenog pojasa i javnog prostora uz Savu. Bubnjalo se, zviždalo i držalo u zraku crvene kartone i transparente protiv Bandićevog GUP-a.

Dan uoči današnje sjednice Gradske skupštine na kojoj je gradonačelnik Bandić, kršeći brojne propise i zanemarujući javni interes, namjeravao progurati usvajanje GUP-a, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja nije dalo suglasnost na taj prostorno-planski dokument te ustvrdilo da ga je potrebno izmijeniti i provesti javnu raspravu. Učinilo je to  u posljednji čas, nakon tjedana javno iskazivanog otpora građana, udruga te strukovnih udruženja arhitekata i urbanista.

Foto: Zelena akcija

Zbog odluke nadležnog ministarstva, odlučivanje o GUP-u skinuto je s dnevnog reda današnje skupštinske sjednice, no ranije planirani prosvjed ipak je održan i to kao jasna poruka da će se Zagrepčanke i Zagrepčani organizirano pobuniti protiv planirane devastacije.

Foto: Zelena akcija

Organizatori prosvjeda rekoše da su zadovoljni tom malo pobjedom, ali i da ne sumnjaju da će gradonačelnik u idućih nekoliko mjeseci, ovoga puta kroz nametnutu mu proceduru, pokušati na silu progurati sve štetne odredbe GUP-a koje je sada namjeravao provesti kršenjem procedure. Kažu i da je ovo samo prosvjed upozorenja i da će se u narednom periodu još žešće suprotstaviti Bandićevoj rasprodaji javnog prostora i urbanističkom divljanju.

Foto: Zelena akcija

Ocijenili su i kako Zagrebu konačno treba jedan razvojni GUP koji stvara temelj za rješavanje istinskih probleme stanovnika – pitanje stanovanja, razvoja komunalne infrastrukture, rješavanja problema otpada, razvoja javnog prijevoza, širenja i zaštite javnih površina te očuvanja zelenih zona, među ostalim,  zbog njihove važnosti za ublažavanje sve intenzivnijih toplinskih valova uzrokovanih klimatskim promjenama.

Foto: Zelena akcija

Smatraju i da građani Zagreba kroz maksimalno participativan proces moraju imati ključnu ulogu u definiranju smjera razvoja grada, što onda mora biti pretočeno u GUP.

Foto: Zelena akcija

‘Tijekom 19 godina Bandićeva upravljanja Zagrebom, uobičajena praksa je bila obrnuta. GUP i ostali prostorni planovi učestalo su se prilagođavali partikularnim potrebama raznih investitora, a stavovi građana, a često i stručne javnosti, bili su potpuno ignorirani. Isto to se događa i sada zbog projekta Zagrebački Manhattan čijom bi realizacijom  bilo uništeno 110 hektara površine današnjeg Hipodroma i Velesajma. Zbog želja istog investitora, koji je sličnim projektom devastirao Beograd, Bandić im je spreman prepustiti jedan od najdragocjenijih razvojnih resursa kojeg Zagreb ima. Zagrebački Manhattan je projekt koji izvlači vrijednost iz Zagreba, a ne doprinosi potrebama građana i građanki Zagreba. Njime se pogoduje interesima globalne financijske elite čiji je interes izvući profit iz resursa lokalne zajednice, pri tome zanemarujući njihov javni interes i potrebe.’, jasna je poruka sa današnjeg prosvjeda upozorenja.

Foto: Zelena akcija

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI