Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
GOSPODARSTVO
Impol-TLM ulaže 40 milijuna eura u šibenske ljevaonice, i nada se da im planove neće ugroziti ( hrvatska ) administracija

Impol-TLM ulaže 40 milijuna eura u šibenske ljevaonice, i nada se da im planove neće ugroziti ( hrvatska ) administracija

Za razliku od mostarskog Aluminija koji je ovih dana doslovce kleknuo, šibenski aluminij, pod paskom slovenskog vlasnika Impol grupe, ambiciozno ide naprijed. Impol ove godine počinje s projektom izgradnje nove ljevaonice u Šibeniku koju planira pokrenuti do kraja 2021. godine, a u svoje strateške planove uključili su i dodatnu investiciju u drugu ljevaoničku liniju koja bi trebala biti dovršena 2024. godine. Te će investicije Impol – TLM-u omogućiti proizvodnju 50.000 tona aluminijskih blokova.

Više je razloga zbog kojih je Upravni odbor Impol grupe odlučio da se krene u te investicije, navode u priopćenju za javnost, a to su zastarjela postojeća ljevaonica koja ne omogućava lijevanje zahtjevnih aluminijskih legura, restrukturiranje proizvodnje u smjeru dodavanja vrijednosti proizvodima, i prodor na tržište automobilske i avio- industrije te upravljanje rizicima dobivanja ulaznih sirovina.

Šibenik kao lokacija ima izvanredne potencijale za to s obzirom na veličinu industrijske zone i suvremenu valjaonicu. Sada nam- kaže direktor Valjaoničkog odjela Impol grupe Tomaž Smolar– nedostaje samo ljevaonica i imat ćemo sve uvjete za razvoj proizvoda s kojima ćemo moći osvajati tržište automobilske i avio- industrije. Kada završimo taj investicijski ciklus Impol – TLM će restrukturirati svoj prodajni miks i postati proizvođač proizvoda s visoko dodanom vrijednošću- ističe Smolar.

Na ubrzano dovršenje spomenutih investicija tjera ih i situacija u Mostaru, odnosno zaustavljanje proizvodnje u tvornici Aluminij Mostar koja je bila značajan dobavljač sirovine za Impo-TLM.

– Ove smo godine uspjeli nabaviti sirovinu iz drugih izvora, međutim, nama je iznimno važno trajno osigurati dovoljne količine sirovina i zato nam je nužno da što prije dovršimo novu ljevaonicu u Šibeniku. Jedino nam to jamči stabilan dotok ulazne sirovine”, naglašava direktorica za nabavu u Impol grupi Mojca Kolmanič.

U novu ljevaonicu bit će uložena 22 milijuna eura, a u drugu ljevaoničku liniju, koju će početi graditi do kraja ove godine, dodatnih još 20 milijuna eura. Nova ljevaonica bit će tehnološki opremljena vrhunskom tehnologijom koju zahtjeva moderno tržište, a ispunjavat će i najviše standarde zaštite okoliša.

Kako poručuju iz Impol grupe, dinamika planiranih investicija ovisit će i o brzini kojom će nadležna tijela u Hrvatskoj odobravati potrebne suglasnosti za te projekte.

– Nadamo se da će sve institucije u Hrvatskoj od kojih očekujemo brzu reakciju i razumijevanje, zadovoljiti naša očekivanja i da će nam pomoći da se svi potrebni postupci za dobivanje tih odobrenja što prije okončaju. U suprotnom – napominje Smolar- bit će ugrožen strateški razvoj društva Impol-TLM. O tome ne želimo niti razmišljati, ali svjesni smo opasnosti da bi, ako dođe do zastoja u tim postupcima koji se provode u lokalnim i državnim tijelima, bili prisiljeni smanjiti proizvodne količine i usmjeriti se usko na obradu za potrebe Valjaonica, što bi značilo veliki korak natrag u razvoju Impol – TLM -a ”- upozorava Smolar koji, kao i cijela Uprava Impol grupe, vjeruje da će važnost tih investicija biti prepoznata i na lokalnoj i na državnoj razini i da će one biti dovršene u planiranim rokovima.

Tomaž Smolar (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI