Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
POLITIKA
CAROLA RACKETTE

Ima nade:
Njemačka kapetanica Rackete (31) puštena iz pritvora u koji su je strpali jer je spasila 41 migranta

CAROLA RACKETTE

Ima nade. Kapetanica Carola Rackete, 31-godišnja Njemica koju je stotinjak policajaca uhitilo prije nekoliko dana na otoku Lampedusi jer je pristala na taj otok nakon što je spasila 41 migranta, puštena je iz pritvora. Talijanska sutkinja Alessandra Vella presudila je kako njemačka kapetanica Carola Rackete nije prekršila zakon kada je spašavajući brodolomce probila pomorsku blokadu na otoku Lampedusi, nego je provodila svoju dužnost u zaštiti života ljudi.

Podsjetimo, Rackete  nije poslušala naredbe talijanskih oružanih snaga i ušla je u luku Lampedusa u subotu, nehotično udarivši u policijski patrolni čamac kada je brodom udruženja SeaWatch na kopno dovezla 41 afričkog  migranta koje je spasila na Sredozemnom moru gdje su tjednima besciljno i bespomoćno plutali, kako se pojašnjava.

Prizori uhićenja mlade žene okružene sa stotinjak policajaca i drugih pripadnika sigurnosnog talijanskog aparata zgrozile su svijet. Diljem svijeta su pokrenute inicijative za puštanje Njemice na slobodu, a jer je postupila onako kako bi svako ljudsko biće trebalo postupiti kada naiđe na ljude u nevolji i pogibelji: pomoći im. No, istodobno se u duboko podijeljenom svijetu vrlo glasno u bijesu javljaju oni koji su, naprotiv, za strogo kažnjavanje Njemice, a ima i onih koji bi je doživotno strpali u zatvor jer je ‘ugrozila europsku sigurnost i vrijednosti’.

CAROLA RACKETE

Zato jer je spasila 41 osobu od izvjesne smrti na moru.

Na pravosuđe svoje zemlje bijesan je i ultradesničarski talijanski protuimigrantski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, a koji u priopćenju poručio kako je očekivao oštriji odgovor talijanskog pravosudnog sustava (spominjalo se i deset godina zatvora), te je svečano obećao kako će iz Italije ‘prognati Rackete što je prije moguće.’

Racketino spašavanje nesretnika s pučine izazvalo je usput i spor između Italije na jednoj i Njemačke i Francuske na drugoj strani i još jednom upozorilo na disfunkcionalnost i nemoć Europe da usvoji jedinstvene imigrantske propise.

Inače, Rackete se jučer pojavila pred sudom u Agrigentu i ispričala se što je udarila u patrolni čamac rekavši kako je to bila nesreća te da je njezina jedina briga dobrobit migranata.

Pia Klemp (foto Facebook)

Podsjetimo i kako i u ovom trenutku diljem svijeta građani potpisuju peticiju za ukidanje optužbi protiv Pie Klemp, druge njemačke kapetanice, također pripadnice organizacije SeaWatch, a kojoj se prijeti s 20 godina zatvora jer je sudjelovala u spašavanju više tisuća migranata koje je dovozila na Lampedusu i drugdje.

Do sada je peticiju za odbacivanje optužbi protiv Pie Klemp potpisalo gotovo 400 tisuća građana svijeta, a ona je poručila kako ne namjerava posustati i kako nema namjeru otići u talijanski zatvor jer je spašavala ljude u nevolji (vidi TRIS). Pretpostavlja se kako bi pravna bitka za njezino ‘spašavanje’ od kaznenog progona mogla koštati oko pola milijuna eura, pa se sakupljaju prilozi za taj potencijalni sudski proces.

No, bude li i u slučaju Pie Klemp presuđivala sutkinja ili sudac koji su neovisni od političkog utjecaja aktualne talijanske političke vrhuške, možda silan novac neće biti potreban za pravnu bitku, jer će i u ovom slučaju biti odbačene optužbe protiv osobe koja je postupala humano, a ne bešćutno i nečovječno.

Time će biti neutralizirano nastojanje vlasti da kriminaliziraju humanost i da utjeraju strah svima onima kojima padne na pamet pružiti pomoć ljudima u nevolji, a što podsjeća na vremena najmračnije ljudske povijesti, primjerice na ona iz doba fašizma i nacizma.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI