Neovisni novinarski portal
13.7.2020.
HRVATSKA / šokantno
Horor u Đakovu: Ubijena dugogodišnja djelatnica Centra za socijalnu skrb, pravnik Centra se bori za život

Horor u Đakovu:
Ubijena dugogodišnja djelatnica Centra za socijalnu skrb, pravnik Centra se bori za život

Horor u Đakovu. U đakovačkom Centru za socijalnu skrb danas je u pucnjavi ubijena dugogodišnja djelatnica Centra Blaženka Poplašen, a teško je ranjen i pravnik Centra, Ivan Pavić, koji je još uvijek životno ugrožen. Ubojica je u bijegu. Osude dolaze sa svih strana.

Na Twitteru se oglasila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, osuđujući svaki oblik nasilja, kao i ovaj najnoviji tragični napad na djelatnike đakovačkog Centra za socijalnu skrb, te je izrazila sućut obitelji ubijene socijalne radnice. Sućut obitelji uputio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, a šefica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Jadranka Dimić, za N1 je izjavila da država štedi na socijalnim radnicima.
-Pojedinačne tužbe koje socijalni radnici podnose državi zbog nasilja koje dožive, završavaju naknadom štete. Očito je državi draže plaćati naknadu štete- rekla je Dimić- nego zaposlenike osigurati.
U Đakovo je odmah otišla i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić. Kazala je kako je strašno da socijalni radnici stradavaju od onih kojima pomažu.
Prema raspoloživim informacijama, u nesretne djelatnike Centra pucao je jedan korisnik socijalne naknade, dakle, čovjek koji je bio u stalnom kontaktu s Centrom i njegovim djelatnicima. Bila mu je oduzeta poslovna sposobnost zbog zdravstvenih problema, no, nije pokazivao znakove agresivnosti, rekla je ministrica Murganić, dodajući kako je to zavaralo i zaštitara, jer da je bio agresivan i zaštitar bi drugačije postupio.
Svi centri za socijalnu skrb imaju zaštitarsku službu, a nakon ovog tragičnog događaja , najavila je ministrica, inzistirat će se na tome da dobiju i detektore metala.
Hrvatska komora socijalnih radnika zatražila je od nadležnih institucija da proglase Dan žalosti. Policija intenzivno traga za ubojicom, dok se u KBC-u Osijek bore za život teško ranjenog djelatnika Centra za socijalnu skrb u Đakovu.
Sindikati su odmah pozvali na odgovornost ministricu Murganić, koja je, međutim, izjavila da u ovakvim slučajevima ne može biti odgovoran nitko osim počinitelja. Svaka dodatna zaštita je, rekla je, korak naprijed.
– Trebamo osvijestiti da postoje bolesne osobe i da imamo problem nasilja u svim sredinama, koji socijalni radnici ne mogu riješiti sami. Mi smo efikasni samo ako funkcionira cijeli sustav- izjavila je ministrica Murganić.
Prije 19 godina na radnom mjestu je, na sličan način, ubijen i jedan splitski socijalni radnik.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI