Neovisni novinarski portal
19.8.2019.
EKOLOGIJA / PRIOPĆENJE
ILustracija: vjetrenjača (foto TRIS/G. Šimac)

BIOM:
HBOR dao 80 milijuna eura projektu vjetroelektrane kod Knina kojega istražuje Europska komisija

ILustracija: vjetrenjača (foto TRIS/G. Šimac)

Udruga Biom, jedna od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i hrvatski predstavnik u BirdLife-u, najvećoj svjetskoj mreži za zaštitu ptica i prirode, koja okuplja 121 neprofitnu organizaciju i broji preko 2.7 milijuna članova, oglasila se priopćenjem oko, kako ističu, kontroverznog projekta vjetroelektrane Krš-Pađene kraj Knina koji je dobio 80 milijuna eura od Hrvatske banke za obnovu i razvoj premda istoga istražuje Europska komisija zbog mogućih nezakonitosti. Podsjetimo, diljem Šibensko-kninske županije je poradi unosnog biznisa od kojega, koliko je poznato, lokalni živalj i hrvatski građani (osim nekolicine) nemaju nikakve koristi, u kratkom razdoblju prekomjerno ‘posađeno’ na desetke vjetrenjača. BIOM-ovo priopćenje je u nastavku:

Ilustracija: vjetrenjača (foto TRIS/G. Šimac)

Udruga Biom izražava zabrinutost zbog odluke HBOR-a o financiranju izgradnje vjetroparka Krš-Pađene, s obzirom na to da se radi o projektu koji je štetan za okoliš, protiv kojega je u trenutku odobrenja kredita još uvijek otvoren sudski postupak na Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske te čiju zakonitost i usklađenost s propisima Europske unije trenutno ispituje i Europska komisija.

Naime, u trenutku odobravanja kredita još uvijek traje sudski spor radi nezakonito izdanih dozvola o njegovoj prihvatljivosti za okoliš i prirodu koji je pokrenula 2017. godine Zelena akcija protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike. U slučaju da sud presudi da je navedena dozvola o prihvatljivosti za prirodu i okoliš nezakonita, nezakonitim se smatraju i daljnje dozvole temeljene na njoj, kao što su lokacijska i građevinska dozvola, radi čega cijeli projekt i financiranje dolaze u pitanje, pa stoga čudi što je HBOR odlučio ući u ovaj projekt.

Udruga Biom je još ranije upozoravala da se radi o projektu koji je odobren na temelju neažuriranih, više od deset godina starih podataka o stanju okoliša na kninskom području koje je zaštićeno ekološkom mrežom Natura 2000, što predstavlja kršenje nacionalnih i europskih propisa o zaštiti prirode.

Također, praksa velikih europskih banaka, poput Europske investicijske banke, jest da ne ulaze u financiranje projekata koji ne zadovoljavaju najviše okolišne standarde i protiv kojih postoji snažan otpor organizacija za zaštitu okoliša. To su, na Biomov upit, i potvrdili iz Europske investicijske banke.

Naposljetku, projekt izgradnje vjetroparka Krš-Pađene hrvatske udruge za zaštitu okoliša prijavile su i Europskoj komisiji (EK) koja sada istražuje usklađenost projekta s europskim zakonodavstvom na području zaštite prirode.

Udruga Biom upozorava da, u slučajevima kada država članica ne poštuje preuzete obveze na području pravne stečevine EU-a iz područja zaštite okoliša i prirode, slijedi tužba Komisije protiv te države pred Sudom EU.

Iz dosadašnje prakse, vidi se da EK u pravilu dobiva takve tužbe, a s obzirom da je o istrazi obaviješteno i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Udruga Biom smatra da je HBOR-ovo kreditiranje ovakvog projekta dodatan udarac na napore da se u Hrvatskoj implementira europska pravna stečevina u zaštiti okoliša i prirode, kao i da se poštuju važeći hrvatski zakoni.

Ilustracija: vjetrenjača (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI