Neovisni novinarski portal
27.5.2020.
eu / POLITIKA
Dubravka Šuica, “jedna od najvećih Hrvatica”, nova hrvatska povjerenica u Europskoj komisiji?

Dubravka Šuica, “jedna od najvećih Hrvatica”, nova hrvatska povjerenica u Europskoj komisiji?

Dubravka Šuica, europarlamentarka s dugogodišnjim stažom, navodno je prvi izbor predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića,  za buduću europsku povjerenicu. Kako najavljuje večernji.hr, premijer neće još objaviti službenu nominaciju hrvatskog kandidata koji će u Europskoj komisiji naslijediti SDP-ova Nevena Mimicu. Nema razloga žurbi, kažu,  jer je krajnji rok 26. kolovoza. No, kad god pogledate Dubravku Šuicu, HDZ-ovu “ženu, majku, kraljicu i ultra Hrvaticu”,  čini vam se da je upravo dobila zgoditak na lutriji, jer ova HDZ-ova političarka doista blista od zadovoljstva. Zlobnici bi rekli, nije ni čudo kad joj se smiješi plaća od 20 tisuća eura!

Doduše, ni pozicija zastupnice u Europskom parlamentu nije bila nimalo zanemariva, pogotovo po primanjima koja daleko nadmašuju i najveće domaće plaće, iako se kreću oko 4500 eura, uz još niz dodataka za razne druge privilegije koje svaki eurozastupnik ima…

U prilog Šuice ide i činjenica da je nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen već izrazila ambiciju da u kolegiju europskih povjerenika budu ravnomjerno zastupljene žene i muškarci, a spominje se i da je zatražila da joj svaka zemlja članica ponudi jednog kandidata i jednu kandidatkinju kako bi potom sama napravila finalni izbor. Sve države članice nisu poštivale zahtjev predsjednice von der Leyen, recimo Grčka i Slovenija, koje su predložile samo po jednog i to muškog kandidata, što je dovelo do toga da je zasad od 15 predloženih povjerenika čak 10 muškaraca, i samo pet žena. Očekuje se od ostalih članica koje još nisu nominirale svoje povjerenike, da prednost dadu ženama. U tom smislu i Šuica, voditeljica HDZ-ove delegacije u EP-u, ima velike izglede biti hrvatska izabranica, pogotovo jer je prva potpredsjednica kluba zastupnika Europske pučke stranke u novom sazivu EP-a.

Još jučer je kao kandidatkinja za ovo prestižno i ( financijski ) nevjerojatno precijenjeno mjesto, figurirala i ministrica Gabrijela Žalac, ali je čin smjene izbacio iz svake kombinacije.

Spekulira se, međutim, i da je za Dubravku Šuicu otegotna okolnost što je tek izabrana za potpredsjednicu Europske pučke stranke, što dosad nije pošlo za rukom nijednom HDZ-ovcu, a takva se čast i prilika ne odbacuje, niti žrtvuje..
Inače, nova šefica EK-a , donedavna njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen vrlo je sklona, kažu, Hrvatskoj, što svjedoči i njezin najavljeni posjet našoj zemlji, i smatra se da Hrvatskoj “duguje” jedan od važnijih portfelja s obzirom da je njezinom izboru u dobroj mjeri kumovao i predsjednik hrvatske Vlade, odabrani pregovarač EPP-a, Andrej Plenković, koji je bio ključni igrač EPP-a u “miniranju” francusko – njemačkog prijedloga da se za povjerenika EK-a izabere SPD-ovac Frans Timmermans.

Očekuje se da će u rujnu, kad sve nominacije država članica budu na stolu, biti organizirani njihovi intervjui pred odborima EP-a, da bi do 24. listopada bilo obavljeno glasanje o kompletnom sastavu Komisije, koja bi prema predviđenom itineraru počela s radom od 1.studenoga.

Dubravka Šuica je rođena u Dubrovniku 20.svibnja 1957., članica je HDZ-a od 1990., u tri mandata izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru ( 2000.- 2011. ), a od 2001. do 2009. je bila dubrovačka gradonačelnica. Za zastupnicu Europskog parlamenta izabrana je prvi put 2013.a potom i 2014., te na recentnim europskim izborima ove godine. Diplomirala je engleski i njemački jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, radila je kao profesorica u dubrovačkim osnovnim i srednjim školama, ali i na fakultetu, a od 1996. do 2001. bila je i ravnateljica dubrovačke Gimnazije. Za potpredsjednicu žena EPP-a izabrana je u listopadu 2012.

Jedna od najvećih Hrvatica Dubravka Šuica (foto www.dubravka-suica.eu)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI