Neovisni novinarski portal
18.9.2020.
POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Ruševine nekadašnje kaznionice na Golom otoku

Documenta:
70. godišnjica dolaska kažnjenika na Goli otok

Ruševine nekadašnje kaznionice na Golom otoku

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, poziva na komemoraciju u sklopu obilježavanja 70. godišnjice dolaska prvih kažnjenika na Goli otok. Komemoracija će se održati 9. srpnja na Golom otoku, s početkom u 16 sati.

-Obilježavanje sedamdesete godišnjice dolaska prve grupe kažnjenika na Goli otok zajedno organiziraju Udruga Goli otok „Ante Zemljar” i „Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću”. Simboličnim činom želimo podsjetiti javnost na golootočke logoraše i sve žrtve političkog nasilja u Hrvatskoj, Jugoslaviji i Istočnoj Europi tijekom razdoblja Informbiro-a obilježenog brutalnim nasiljem države nad pojedincem. Okupljanjem iskazujemo poštovanje prema tisućama žrtava psihičke i fizičke torture na Golom otoku i drugim logorima za preodgoj stvarnih ili navodnih neistomišljenika u komunističkim diktaturama – kaže Eugen Jakovčić iz organizacije
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću.

Inače, Goli otok, negostoljubivi  kameniti otočić s malo ili nimalo vegetacije podno Velebita je prvi put postao logor u Prvom svjetskom ratu, kada je Austrougarska tamo u neljudskeuvjete u zarobljeništvo smjestila, odnosno iskrcala na stjenovitu obalu i tamo ostavila ratne zarobljenike, uglavnom Ruse s ondašnjeg Istočnog fronta. Zatvor-logor nastavio je postojati sa sličnom svrhom u Jugoslaviji, kada su 1948. godine ondašnje vlasti tamo zatvarale političke neistomišljenike, ondašnje tzv. Informbirovce, odnosno sljedbenike ruskog vođe J.V. Staljina. Kasnije su tamo bivali zatočeni i prisiljavani na težak rad politički zatvorenici, pa kriminalci, ubojice, lopovi itd.

Zatvor je zatvoren 1988. godine.

Ruševine nekadašnje kaznionice na Golom otoku

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI