Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
BANDIĆGRAD / POVIJEST/SADAŠNJOST / PRIOPĆENJE
Antifašistička liga traži: Umjesto “žrtvama Holokausta” neka u posveti na spomeniku piše “žrtvama ustaškog režima”

Antifašistička liga traži:
Umjesto “žrtvama Holokausta” neka u posveti na spomeniku piše “žrtvama ustaškog režima”

Antifašistička liga Hrvatske podnijela je zahtjev za izmjenu posvete na spomeniku žrtvama Holokausta, javlja Hina, pozivajući se na priopćenje Lige. Liga predlaže da se izmijeni Zaključak o podizanju spomenika žrtvama Holokausta u Zagrebu tako da na postamentu spomenika, u posveti, umjesto “žrtvama Holokausta” stoji “žrtvama ustaškog režima”.

U zahtjevu predlažu da posveta bude ispisana na latinici te na jezicima i pismima zajednica žrtava – ćirilicom, jidišem i romskim jezikom.
“Zaključak Skupštine grada Zagreba, donesen 4. lipnja, izazvao je nedvosmislenu osudu židovskih organizacija iz Hrvatske kao i Svjetskoga židovskog kongresa”, podsjećaju u priopćenju.
Židovska općina Zagreb (ŽOZ) u pismu objavljenom 19. lipnja odluku Skupštine ocijenila je sramotnom, smatrajući da se njome želi prikriti prava istina o stradanjima Židova na području NDH, napominju iz Lige. ŽOZ također poručuje da se želi umanjiti značaj i težina zločina nad više desetaka tisuća Židova pobijenih temeljem rasnih zakona u razdoblju od 1941. do 1945. i traže da se provedu konzultacije sa židovskim, srpskim, romskim i antifašističkim organizacijama te pripremi dopuna zaključka u skladu s njihovim preporukama.
-Tražimo da se Zaključak o podizanju spomenika žrtvama Holokausta preimenuje u Zaključak o podizanju spomenika žrtvama ustaškog režima i kao takav što prije uvrsti na dnevni red sjednice Gradske skupštine-  poručili su iz Lige.
Uputili su i podnesak DORH-u tražeći hitno postupanje po kaznenoj prijavi koju je Antifašistička liga podnijela protiv Jakova Sedlara još 15. srpnja 2016. godine zbog njegovog dokumentarnog filma “Jasenovac- istina”.
Taj je film, tvrdi Antifašistička Liga, “javno poricao i znatno umanjio kaznena djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina, prvenstveno usmjerenog prema skupini srpske nacionalne manjine, služeći se zamjenom teza, lažnim argumentima, krivotvorinama, prešućivanjem povijesnih činjenica, na način prikladan da se može potaknuti nasilje ili mržnja protiv takve skupine ili njenih pripadnika”.

Svjetski židovski kongres (WJC), reagirao je na najavu izgradnje spomenika žrtvama holokausta u Zagrebu, i osudio taj čin kao pokušaj prikrivanja uloge NDH u zločinima, te  su pozvali Grad Zagreb da odustane od ideje spomenika, a hrvatske vlasti  optužili da opet ulažu napore u prikrivanje monstruoznih zločina ustaša stvaranjem lažnog dojma da je samo nacistička Njemačka odgovorna za užase Holokausta. Time su se pridružili osudi i  Židovske općine Zagreb koja se usprotivila odluci Skupštine Grada Zagreba da se podigne spomenik za 6 milijuna židovskih žrtava Holokausta, jer se time, ocijenili su, bezočno ignorira aktivna uloga NDH i ustaškog režima u počinjenju zločina tijekom Drugog svjetskog rata.

Prema odluci zagrebačke Gradske skupštine od 4.lipnja u Branimirovoj ulici u Zagrebu, neposredno uz Glavni kolodvor, trebalo bi postaviti spomenik žrtvama Holokausta, autorski rad Dalibora Stošića i Krešimira Rogine, u znak sjećanja na šest milijuna stradalih Židova u Holokaustu, i uz poruku da se prošlost ne ponovi.

Hoće li Grad ustrajati u svojoj odluci ili će poslušati preporuku Svjetskog židovskog kongresa da se odustane i ponovi postupak, ali ovaj put u koordinaciji s lokalnom židovskom zajednicom?

Židovska općina Zagreb je, inače,  sugerirala podizanje spomenika žrtvama Holokausta u NDH,  kojim bi se izrazio pijetet stradalima na ovim prostorima. ŽOZ bi podržala i podizanje spomenika svim žrtvama rasnih zakona NDH, Romima, Srbima i Židovima, antifašistima te protivnicima ustaškog režima.

Spomenik žrtvama Holokausta u Berlinu

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI