Neovisni novinarski portal
23.1.2020.
POLITIKA
Andrej Plenković, izbornik za ispadanje: Ako je petina vlade sporna, nije li najsporniji izbornik, premijer koji ih je osobno izabrao?

Andrej Plenković, izbornik za ispadanje:
Ako je petina vlade sporna, nije li najsporniji izbornik, premijer koji ih je osobno izabrao?

Neopoziva ostavka ministra državne imovine Gorana Marića i nije neka vijest. Pogotovo šokantna. Iako je to druga ministarska ostavka u tjedan dana. Baš kao i u slučaju Lovre Kuščevića, bilo je posve jasno da Marić odlazi, samo se nije znalo kakav je modus operandi dogovorio s predsjednikom Vlade i svojim stranačkim šefom Andrejom Plenkovićem. Koji jako pazi da svaka ostavka iz njegovog izabranog društva figurira kao dobrovoljan čin “otpisanog”, a ne kao klasična smjena. Mada je svima jasno da se Plenkoviću ne okreću leđa, a da on sam ne pokaže prema izlaznim vratima.  Tko će biti junak koji će Plenkoviću pokazati vrata? Jer, kod toliko diskreditiranih iz tima kojega je osobno premijer birao, a ovog trenutka mu je sporna petina Vlade, zar nije logično zaključiti da je loše odabrao, ergo, da je i sam premijer- loš izbor?

Goran Marić odlazi iz Vlade i aktivira zastupnički mandat. Baš kao i Kuščević. Potpisao je svoj zadnji ugovor u Novom Vinodolskom i otišao. Postao je meta, veli. Nijedan dan nije proveo, kaže, u mirnim uvjetima.

– Medijska orkestracija prioritetnija je u odnosu na ozbiljan posao i oživljavanje državne imovine. Radio sam pod strašnim pritiskom, postao sam meta. Nisam u stanju prihvatiti neviđeni udar na sebe i svoju obitelj- rekao je tronuto, očigledno pogođen Plenkovićevim “pilatovskim” pranjem ruku od svog “nekretninskog ministra- kolekcionara”.

Kompromitirani ministri utočište nalaze u Saboru, koji prima sve. Jer, njihov je izbor volja naroda. A Plenković u parlamentu, gdje se vladajuća većina ljulja na rubu, dobiva sve značajniju oporbu i iz vlastitih redova. Njegova politička budućnost sve je neizvjesnija…

Andrej Plenković je visokokapacitirani EU birokrat, ali definitivno potkapacitirani političar. Nije zavladao ni strankom ni Vladom. U HDZ-u ima više neprijatelja nego u oporbi, a u Vladi je, izgleda, fulao “ceo fudbal”. Postao je izbornik za ispadanje. Iz prve lige…
Ekipa koju je okupio u Banskim Dvorima pretvara se u grotesku. Sve veći je broj ministara pod istragom USKOK-a. Toliko suspektnih tipova na jednom mjestu možda je moguće naći još jedino u nogometu, ili u biznisu s otpadom.
I nisu Kuščević i Marić jedini koji su svojim krimenima opterećivali Vladu. Zar nije dovoljno kompromitiran i ministar Tomislav Tolušić, ministrica Gabrijela Žalac, nespretni i kontraproduktivni ministar Marko Pavić, ministar potpuno kolabiranog zdravstva Milan Kujundžić, nesposobna rigidna ministrica Nada Murganić…Gdje ih, pobogu, nađe!? Ma da mu je kod ekipiranja suflirao Vaso Brkić, izašlo bi na bolje od ovoga…

Otkako je preuzeo misiju redizajniranja HDZ-a po mjeri europskih pučana, uz veću i iskreniju potporu običnih građana negoli članova svoje stranke, nije se kao “misionar” baš proslavio. Stranka se opasno polarizirala, frakcije gotovo legalizirale. Brzo se i lako odrekao samo prijatelja s kojim je došao iz Bruxellesa, navodno, mijenjati HDZ. Davora Ive Stiera.
Nije se nametnuo kao odlučni, čvrsti vođa koji zna što želi i kako svoju volju provesti. Imao je višak arogancije i bahatosti, a deficit liderske odlučnosti. Imao je tek dva ključna poteza: brzopotezno eliminiranje Most-ovih nelojalnih ministara iz Vlade, i donošenje Istambulske konvencije, svim otporima u HDZ-u i izvan njega, usprkos.
Iz njegove vlade dosad je otišlo desetak ministara. Više od pola. S takvom “rekonstrukcijom” gotovo je nemoguće ostati na nogama.


Izbacio je iz Vlade, nezapamćenom gestom razrješenja bez najave, “mostovce” Vlahu Orepića, Slavena Dobrovića, Tomislava Panenića, prije njih sam je abdicirao njihov kolega Ivan Kovačić. Smijenjen je “plagijator” Pavo Barišić, a na odlazak je, zbog afere Hotmail, prisiljena i Plenkovićeva bliska suradnica, tadašnja potpredsjednica Vlade, Martina Dalić. Naposljetku, ostavke su premijeru podnijeli i Lovro Kušćević i Goran Marić. Jedino je ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić otišla zbog promaknuća ( na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe ).

Dakle, Andrej Plenković je kao mandatar napravio katastrofalno loš posao. Birao je stranačke ljude bez sposobnosti i težine, dvojbenog morala, i predugih prstiju. Nitko od njih u svom resoru nije ostavio pozitivnog traga, nije proveo nijednu ozbiljniju reformu, nije imao rezultate, efikasnost, učinke vrijedne ikakve pažnje. Vlada im je služila samo za osobni probitak, ponajviše materijalni. Bila je to pozicija s koje su mogli nesmetano gomilati nekretnine i pokretnine, uvjereni da ih nikad nitko neće pitati kako su to stekli. A da nema neovisnih medija gotovo je sigurno da ih nitko i ne bi pitao…

Jedino je neiskusnim “mostovcima” znao pokazati zube. I brzo ih supstituirao s najprijetvornijom od svih političkih stranaka koje su se od uvođenja višestranačja pojavile na hrvatskom obzoru- HNS-om. Zapravo, uzeo je, za račun vlastitog opstanka, što mu se nudilo u tom trenutku, što je spašavalo i njega i HDZ od novog debakla, nakon onoga s Tomislavom Karamarkom i Tihomirom Oreškovićem. E, to sebi Plenković nije mogao dopustiti…
I zato će sve što se poslije razlaza s Mostom događalo biti samo gola borba za opstanak na vlasti, pa makar morao i s crnim vragom tikve saditi.
U HNS-u, pokušavajući se kvalificirati za neki novi , prosperitetniji politički savez, jer cijene da je HDZ na zalazu, sve glasnije govore o izlasku iz koalicije. Hoće li Plenković, da bi sačuvao vlast pod svaku cijenu, nakon klijentelističkog HNS-a posvećenog isključivo profitu svojih glavnih igrača, sada uzeti i Bandićeve nemoralne “žetončiće”, politički trash bez ideologije i obraza ?
Zar sve to ne govori sasvim dovoljno o političkom i ljudskom profilu Andreja Plenkovića, arogantnog, proračunatog kukavice, velikih ambicija i izrazito niskih emocija? Sjetimo se samo kako se odrekao Martine Dalić, Stiera, ljudi koje je smatrao ne samo bliskim suradnicima, nego i prijateljima…


VEZANE VIJESTI