Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
FESTIVALI
© Photography by Jake Davis for Khroma Collective (www.instagram.com/khromacollective)

Počela šarolika The Garden sezona u Tisnome:
Dva mjeseca, šest festivala, 20 tisuća plesača

© Photography by Jake Davis for Khroma Collective (www.instagram.com/khromacollective)

Šarolika mlađahna družina s engleskog govornog područja, mahom mlade Velikobritanke i Velikobritanci već se par dana lješkare, sunčaju, kupaju, njišu i plešu kod Tisnoga nadomak otoku Murteru. Počela je još jedna sezona u The Garden Resortu u Tisnom, nekadašnjem radničkom odmaralištu poduzeća INA. Kroz srpanj i kolovoz tamo će se događati čak šest domaćih i međunarodnih festivalskih događaja koji će privući do 20 tisuća posjetitelja na jednu od najboljih festivalskih lokacija u Europi, kako je rečeno na jučerašnjem otvaranju sezone.

-Ovo je najbolja sezona do sada što se tiče broja posjetitelja. Osigurali smo i ugovor za dodatne tri godine u Tisnom što nas dovodi do 2022. godine. Naše događaje zovemo odmorom s glazbenom pozadinom, a taj koncept privlači posjetitelje iz 40-ak zemalja svijeta. Na tu ideju se savršeno nastavlja Love International koji u Tisnom otvara osmu sezonu ljetnih događaja – kaže Nick Colgan, domaćin lokacije The Garden Resort, koji je tu ulozi domaćina već niz godina.

Hrvatsku je kaže, otkrio u vrijeme rata kada je avionom preletio čitavu obalu jer avioni nisu letjeli preko unutrašnjosti države, pa je bio zapanjen njezinom ljepotom. Tako je tu i ostao, pa sad živi tri mjeseca u Tisnome, a ostatak godine u Zagrebu gdje je, među ostalim, pokrenuo i proizvodnju vlastitog piva, na koju je , čini se vrlo ponosan. U Englesku ode tek koji put… vikendom.

-48 sati je dovoljno da vidim rodbinu i London – kaže.

Nick Colgan (lijevo) foto TRIS/G. Šimac

Njegovu fascinaciju Hrvatskom i Tisnom eto dijeli i sve veći broj posjetitelja iz cijelog svijeta, a festivalima se veseli i lokalno stanovništvo, što zbog zabave, što zbog lijepe mogućnosti zarade ugostitelja, iznajmljivača apartmana, brodova, taksista itd.

Neupitno je koliko je velika dobrobit festivala u The Garden Resortu za Tisno i njegove stanovnike te lokalnu zajednicu, postali smo sinonim za odmor i ljude iz cijelog svijeta. Ove godine iznenađenje je došlo u obliku novog festivala, a to je Fuliranje. Želimo posjetiteljima ponuditi nešto novo, vrhunski izvođači koji su navedeni su polučili veliki interes i to je bitno jer ćemo imati jako puno domaćih turista, a more, sunce, glazba i jaka domaća imena su dobitna kombinacija – kaže Ivan Klarin, načelnik općine Tisno.

 Direktor Turističke zajednice Tisno, Filip Henjak je također zadovoljan.

-Zbog cijele sezone Gardena u Tisnom od ranije već imamo klijentelu koja godinama dolazi ovdje i možemo slobodno reći da znaju gdje točno dolaze. U suradnji s Gardenom ostvarili smo jedan vid turizma koji se zove festivalski turizam, te je u prošloj sezoni zabilježeno 40 000 noćenja u Tisnom, a na otoku i okolici ostvari 65000 tisuća registriranih noćenja. Osim samih događaja, promotori promoviraju i cijelu županiju, Nacionalne parkove Krka, Kornati, otok Murter, stoga postoji veća korist za sve, a prosječna potrošnja po osobi je 110 eura – iznosi brojke Henjak. 

© Photography by Jake Davis for Khroma Collective (www.instagram.com/khromacollective)

Inače, sezona je počela s Love International Festivalom koji je unaprijed rasprodao festivalske ulaznice za strano tržište, a Dave Harvey i Tom Paine već četvrtu godinu organiziraju ovaj događaj.

-Volimo se vraćati u Tisno, ovo nam je kao drugi dom. Volimo dovoditi ljude na ovu jedinstvenu lokaciju i pokazati što ova prekrasna zemlja ima za ponuditi. Regija je savršena za istraživanje, a samo Tisno je prekrasno okruženje za naš festival. Mnogi DJ-evi koji nastupaju kod nas toliko vole ovo mjesto da ostanu nekoliko dana i od boravka naprave godišnji odmor. Već smo četvrtu godinu ovdje i već planiramo naše peto izdanje 2020. godine – vele njih dvojica.

Peter Clements, zamjenik veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj također je jučer boravio u Tisnome, među sunarodnjacima.

-Ovdje sam u Tisnom jer festivali poput Love Internationala su važni nama u Britanskoj ambasadi. Pokazuju kulturne veze između naše dvije zemlje, kombinirajući spektakularnu hrvatsku obalu i najbolje od talenata iz UK-a. Većina posjetitelja je iz UK-a stoga je jako važno da ambasada ima jako dobre odnose s organizatorima i lokalnim vlastima. A također pomažu i lokalnoj ekonomiji u Tisnom i okolici. Čestitke organizatorima, načelniku i općini Tisno i zahvala na dobrodošlici, nadamo se da će 2019 biti odlična sezon za sve – kaže diplomat Clements. 

Lješkarenje na plaži (foto TRIS/G. Šimac)

Nakon Love Internationala slijedi drum’n’bass festival Hospitality On The Beach od 11. srpnja, nakon čega svjetski poznati SunceBeat od 24. srpnja slavi deset godina održavanja u Hrvatskoj. Prvi dan kolovoza rezerviran je za početak novog festivala Fuliranje na moru, Defected Croatia od 8. kolovoza donosi šest dana house hedonizma, u godini u kojoj organizatori Defected Records slave 20 godina postojanja, i rasprodan je za strano tržište. Sezona završava s Dekmantel Selectors festivalom od 22. kolovoza. Ove godine je postava izvođača broji njih više od 600 iz cijelog svijeta, kao što su Peggy Gou, DJ Harvey, Optimo na Love Internationalu uz sjajnu postavu lokalnih imena koju predvode Jan Kinčl & Regis Kattie, a tu je i Adriatic Coasting tim iz Gardena, Andy C, Noisia, High Contrast dolaze na Hospitality on The Beach, SunceBeat će ugostiti Davida Moralesa, Gillesa Petersona, Jaydu G, na Defected Croatia dolaze Armand Van Helden, Denis Ferrer, Roger Sanchez, Ben UFO, DJ Marcelle, Objekt nastupit će na Dekmantel Selectorsu dok Fuliranje na moru donosi odličnu postavu domaćih izvođača poput Darko Rundek & Ekipa, Urban & 4, Goran Bare i Majke, Parni Valjak, Vojko V.

Novi festival Fuliranje na moru dolazi iz radionice zagrebačkih organizatora koji ovog ljeta po prvi put sele na Jadran, a to je još jedan nastavak suradnje The Garden tima s kreativnom agencijom Kokoš ili jaje.

Foto: Jake Davis for Khroma Collective (www.instagram.com/khromacollective)

-Fuliranje kao festival uvijek želi pružiti posjetiteljima prije svega doživljaj, a ovaj put uz nastup 12 vrhunskih hrvatskih bendova u 4 dana, domaće i strane DJ-eve, odličnu lokalnu gastro ponudu 5 sjajnih konoba i ovaj zaista poseban ambijent sigurni smo da će posjetitelji baš guštati u druženju i zabavi”, dodao je Roman Pokos iz kreativne agencije Kokoš ili jaje.

Fuliranje na moru najavljuje i početak prodaje i jednodnevnih ulaznica, cijena u pretprodaji je 130 kn, a od 1. kolovoza cijena je 160 kn. Cijena festivalske ulaznice za sva 4 dana je 430 kn, dok će na blagajni na ulazu koštati 480 kn. Pripremljena je i posebna pogodnost za Ekipu 3+1 gratis, a od utorka 9. do četvrtka 11. srpnja do 13 sati moguće je kupiti četiri festivalske ulaznice po 1290 kn ili četiri jednodnevne po cijeni od 390 kn.

No zanimljivo je kako se posvuda na festivalskoj lokaciji nastoji voditi briga o ekologiji, te što je moguće manjem utjecaju na okoliš. Zato su postavljene i table na kojima se na engleskom jeziku poručuje: ‘Molimo da se lijepo ponašate na festivalskoj lokaciji i u lokalnom naselju. Pokažite svoje poštovanje prema ovom prekrasnom mjestu. Imao veliku sreću što možemo biti gosti na ovom mjestu. Pomozite nam da pazimo i čuvamo Tisno i naš festival’. 

Natpis koji poziva na lijepo ponašanje (foto TRIS/G. Šimac)

Natpis koji poziva na lijepo ponašanje (foto TRIS/G.Šimac)

“Uvijek radimo na poboljšanjima, imamo nove smještajne jedinice u The Garden Resortu, mobilne kućice, glamping u kampu, hostel, uz apartmane i airstream prikolice te možemo smjestiti oko 600 ljudi na lokaciji dok je ostatak posjetitelja u Tisnom i okolici. Na lokaciji ove godine imamo i craft beer bar, te novu zonu s hranom koju je osmislio glavni kuhar Gardena Marko Palfi uz izbor veganske hrane i sokova, hranu s roštilja, gurmanske burgere, kao i juhe te azijsku hranu, a osigurali smo i biorazgradive čaše i pribor kako bi još više očuvali festivalsku lokaciju. The Garden Brewery svoje pivo pakira u limenke koje se mogu reciklirati, a i ove godine s dobavljačem limenki Ball surađujemo na projektu “Svaka limenka se računa” kako bi osvijestili važnost recikliranja, te radimo na tome da se ukloni plastika na lokaciji”, dodaje Nick Colgan.

 Jedna je to od 10 najboljih europskih festivalskih lokacija po pisanju utjecajnog The Guardiana, što i nije čudno jer spaja odmor s glazbenom pozadinom koja privlači posjetitelje iz svih dijelova svijeta. Sve prate i zabave na brodovima kao sastavni dio festivalskog iskustva, a za vrijeme festivala aktivan je i klub na otvorenom Barbarella’s u Pirovcu koji se ove godine popeo na 29. mjesto od 100 najboljih klubova na svijetu po pisanju utjecajnog DJ Maga.

Organizatorima je posebno važno da se čuje i zna kako sene radi o nekakvom ztzatvorenom događanju na koji nema pristup nitko osim gostiju iz svijeta, već je ono otvoreno i dostupno lokalnim i regionalnim posjetiteljima, pa nas mole da to prenesemo, što ovom prilikom i činimo.

I na kraju, za one koje zanima više, neka informacije pronađu na Entrio.hr, odnosno na www.booking.thegarden.hr ili pak www.thegarden.hr.

© Photography by Jake Davis for Khroma Collective (www.instagram.com/khromacollective)

© Photography by Jake Davis for Khroma Collective (www.instagram.com/khromacollective)

© Photography by Jake Davis for Khroma Collective (www.instagram.com/khromacollective)

Jučer u The Gardenu (foto TRIS/G. Šimac)

© Photography by Jake Davis for Khroma Collective (www.instagram.com/khromacollective)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI