Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
POLITIKA
Unosna europska sinekura urušava Živi zid: Sinčić u Bruxelles, Bunjac u suspenziju, a Vuletić zamalo u fizički obračun s Bunjcem

Unosna europska sinekura urušava Živi zid:
Sinčić u Bruxelles, Bunjac u suspenziju, a Vuletić zamalo u fizički obračun s Bunjcem

Urušava li se Živi zid? Čini se da će ih skupo stajati taj jedan eurozastupnički mandat. A dojučer ih nije ni zanimao, sasvim prikladno antisistemskoj i euroskeptičnoj stranci, da bi se sada zbog njega fizički obračunavali! U Europski parlament, kako je danas i službeno objelodanjeno, ipak će, navodno nezainteresirani, Ivan Vilibor Sinčić, a Branimir Bunjac, “živozidaški” saborski zastupnik i jedan od nagrlatijih članova stranke, zaradio je suspenziju. Zbog neposluha. Odbio je prepustiti atraktivno i precijenjeno mjesto u Bruxellesu kolegi Tihomiru Lukaniću, koji je zbog toga podnio ostavku na dužnost tajnika. A onda, umalo ušao u fizički obračun s političkim tajnikom Dominikom Vuletićem!

Lukanić je, naime, bio nositelj liste za Europski parlament, ali je Ivan Vilibor Sinčić dobio najveći broj preferencijalnih glasova. No, Sinčić je odranije obećao Lukaniću da neće u Bruxelles, tvrdio je da ga to ne zanima, pa je bivšem tajniku ŽZ-a preostalo savladati samo još jednu prepreku, zvanu Branimir Bunjac. Jer, Bunjac je po broju preferencijalnih glasova bio drugoplasirani na listi Živog zida. Ali, pokazalo se da je Bunjac tvrd orah. Odbio je prepustiti mandat, radi čega je Sinčić “uskočio” u bruxelleski vlak kao “izlaz u nuždi”. Iako je prije izbora u stranci postignut dogovor da u EP ne ide nitko od saborskih zastupnika, nego da se rotira i tako profilira pet novih stranačkih ljudi u pet godina. Međutim, Bunjac je odlučio zgrabiti priliku i ne pustiti je iz ruku. Svidjela mu se zamisao da hrvatski parlament zamijeni europskim.

No, tu mu je zamisao odlučio pokvariti Sinčić odlukom da ipak, radi mira u kući, u Bruxelles pođe on sam, i ostane do parlamentarnih izbora, a poslije, kako bude, o tom po tom.

-Nisam očekivao da će se Branimir Bunjac ovako ponašati i ja ga još jednom pozivam da postupi časno i poštuje predizborni dogovor i prepusti mandat kolegi Tihomiru Lukaniću. Zbog takvog ponašanja koje je nedopustivo, danas sam suspendirao kolegu Bunjca, a o njegovoj sudbini u stranci odlučivat će u narednim danima tijela stranke, prije svega disciplinska komisija- kazao je na pressici Sinčić, najavljujući i neke kadrovske promjene u stranci. Lukanić postaje politički tajnik, Dominik Vuletić međunarodni tajnik, Toni Šunjić novi glavni tajnik, Denis Martinić voditelj ureda u Bruxellesu, a Damjan Vucelić Sinčićeva zamjena u Saboru.

Sinčić je ponovio da ne želi u Bruxelles i da će sve učiniti da se ispoštuje dogovor da u EP ide Lukanić kojemu je na tom putu jedina prepreka suspendirani Bunjac kojega čeka Disciplinska komisija. A ona Bunjca može kazniti opomenom, zabranom kandidiranja, pa i isključenjem iz stranke.

Ubrzo nakon Sinčićeve pressice, u redakciju Jutarnjeg lista stigla je snimka žestokog sukoba među “živozidašima”. Na video snimci novi međunarodni tajnik ŽZ-a Dominik Vuletić doslovce viče na Bunjca: – Reci što hoćeš? Što hoćeš? Reci, ja Branimir Bunjac hoću i ovo i ovo… – žestoko će Vuletić dok mu se Bunjac prijeteći unosi u lice i na odlasku poručuje: Nikad nećeš biti zastupnik u Europskom parlamentu, ni sekundu.

Sinčić je incident promatrao bez riječi …

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI