Neovisni novinarski portal
15.7.2020.
BANDIĆGRAD
Prazno kino Europa

The End, Fine, Kraj, Koniec, Le Fin, Ende?:
Kino Europa vraća ključeve Bandiću tj. Gradu Zagrebu

Prazno kino Europa

Čini se kako kino Europa ipak zatvara vrata i navlači zastore, te vraća ključeve Milanu Bandiću, tj. Gradu Zagrebu. Ključeve vraćaju prije nego što su planirali, i to, kako kažu, zbog neizvjesnog sudskog procesa koji onemogućuje kvalitetno vođenje kina. O nakani Grada Zagreba da, unatoč njihovim sjajnim rezultatima,  onemoguće daljnje djelovanje Kina Europa uz izliku preuređenja zgrade za što još, koliko je poznato, nemaju nikakav plan niti projekt, već smo pisali, kao i o brojnim prosvjedima koje je potakao taj još jedan od uznemirujućih poteza tzv. Bandićeve administracije.

The End, Fine, Kraj, Koniec, Le Fin, Ende? Ne znamo. Evo što u svojemu današnjem priopćenju kaže Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival koje je posljednjih godina upravljalo Kinom Europa na zadovoljstvo hrvatske i međunarodne kulturne publike:

U petak, 31. svibnja s velikom smo radošću primili obavijest o privremenoj mjeri Trgovačkog suda u Zagrebu prema kojoj UO ZFF do daljnjega ostaje u prostoru kina Europa. To rješenje probudilo je nadu u drugačiju budućnost kina, a posebice u mogućnost kontinuiteta programskih aktivnosti.

Odluka trgovačkog suda, međutim, privremena je mjera, a ne trajno rješenje. Rad kina trenutačno ovisi o odlukama koje će se donijeti na budućim ročištima, a o završetku i konačnom ishodu sudskog procesa možemo tek nagađati. Takva pozicija stvara niz logističkih, organizacijskih i financijskih poteškoća, što nam onemogućuje da program izvodimo na dosadašnjoj razini kvalitete. U situaciji u kojoj nije moguće predvidjeti hoćemo li iz kina morati izaći sutra, za tjedan dana ili za dva mjeseca, dosadašnje zaposlenike i suradnike držimo u neizvjesnosti, a distribuciju filmova i ostale programe ne možemo dogovarati. Zbog toga smo odlučili vratiti ključeve kina Gradu Zagrebu.

Kino Europa izraslo je iz potrebe filmske zajednice i građana Zagreba. Brojne manifestacije koje su se u njemu održavale i više od sto tisuća posjetitelja na godinu dovoljno govore u kojoj je mjeri ono funkcioniralo kao vitalni segment zagrebačkog kulturnog i društvenog života. Kino Europa bilo je mjesto s kojim smo se ponosili, središte kulturnog života Zagreba, i ono nije zaslužilo samo preživljavati.

Osnovni cilj svih naših nastojanja bio je osigurati kontinuitet rada kina na zadovoljstvo svih građana i građanki ovoga grada. Iako u tome, nažalost, nismo uspjeli, naše zalaganje ipak je dovelo i do nekih konkretnih rezultata. Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode donio je 27. svibnja rješenje kojim obvezuje Grad Zagreb da izradi “detaljnu tehničku dokumentaciju za sanaciju zgrade najkasnije u roku od 120 dana”. Svjesni smo da se to može činiti kao malo postignuće, ali s obzirom na to da u gradskom proračunu i dalje ne postoji ni nacrt projekta ni budžet za njegovu realizaciju, pozdravljamo svaki korak prema transparentnom donošenju odluka i rješavanju problema na koje smo godinama upozoravali gradske vlasti i redovito ostajali bez ikakve reakcije i odgovora.

S velikom pažnjom nastavit ćemo pratiti razvoj situacije oko kina Europa. U međuvremenu vam zahvaljujemo na podršci tijekom protekla tri mjeseca.

UO Zagreb Film Festival

Tags:

VEZANE VIJESTI