Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
POLITIKA
Razbježala se “živozidaška” rakova djeca jagmeći se za eurima…

Razbježala se “živozidaška” rakova djeca jagmeći se za eurima…

Stranka koja je još nedavno u anketama dobivala 13- 14 posto potpore i ugrožavala SDP-ovu poziciju glavne oporbene stranke, nakon jednog dobivenog mandata u Europskom parlamentu, našla se doslovce pred raspadom. Ivan Pernar najavljuje odlazak iz Živog zida, suspendirani Branimir Bunjac još se premišlja oko odlaska, a Ivan Vilibor Sinčić najavljuje za koji mjesec unutarstranačke izbore. Živi zid je, tvrdi Bunjac, privatno vlasništvo jedne osobe – Vladimire Palfi koja provodi tiraniju u stranci i potpuno autonomno donosi sve odluke. Potpuni raspad sistema. A sve zbog skupe europske sinekure koju Bunjac ne želi prepustiti Tihomiru Lukaniću, nositelju liste Živog zida za Europski parlament…

Pa će u Bruxelles Ivan Vilibor Sinčić, a Bunjac sa suspenzijom u džepu može i iz stranke. Zajedno s Pernarom koji je danas na svome facebook profilu napisao kako je sve ovo sada čak i za njega previše i da se više u Živom zidu ne vidi. Izgledno je da će tim smjerom i Bunjac. Tko još? Raskol je dobio pozamašne razmjere. Poput djece vrtićke dobi koja su se “poklala” oko nove, skupe igračke. Nema tu više pravih prijatelja, bogme ni iskrenih suradnika. Živi zid se urušio pred golim materijalnim interesom. Nezrelo, nekonzistentno, infantilno, koristoljubivo. Zar takvi nedorasli likovi odlučuju o našoj sudbini?!

Euro -svađa

Živi zid se uspješno švercao nekoliko godina, uz povremene ispade nekih istaknutijih članova i nerijetko nebulozne izjave dijela vodstva. Mnogima su se dugo činili kao neka nova ljudskopravaška gerila koja je aktivizam pretvorila u političku platformu i bori se iz saborskih klupa protiv korupcije, kriminala, nemorala i nepravde. Istisnuli su Most s pozicije treće političke opcije i povremeno ozbiljno prijetili i poziciji SDP-a, kao vodeće oporbene stranke. A danas ih gledamo ogoljene i ostrašćene, kako nasrću jedni na druge, poput zakletih neprijatelja. Zbog čega?

Oni koji su se javnosti predstavljali kao antisistemska i euroskeptična stranka “pukli” su jagmeći se upravo za preplaćenu europsku sinekuru. Pa da, 8700 eura mjesečno, doista nisu mala stvar.

Sinčić je u vrlo neugodnoj situaciji. Stranka mu se raspada, dojučerašnji bliski prijatelji okreću mu leđa, a njegovu suprugu Vladimiru Palfi optužuju da je alfa i omega Živog zida,  ” lažljiva kraljica” koju se baš o svemu pita i koja je, zapravo, siva eminencija stranke. Nije mu lako. Bio je spreman odreći se eurozastupničkog mandata u korist kolege Lukanića, ali nije mogao preko Bunjca koji je bio drugi ( iza Sinčića ) na listi po broju preferencijalnih glasova. I dok Sinčić tvrdi da su imali predizborni dogovor da nitko od saborskih zastupnika neće u Europski parlamnet, Bunjac to demantira i kaže kako nikakvog dogovora nije bilo. Spekuliralo se i da će Palfi oduzeti Bunjcu saborski mandat, koji je izvorno njezin, ali ga je zbog porodiljskog dopusta predala Bunjcu. No, Palfi je decidirana: Nikad me nije zanimao saborski mandat i ne znam zbog čega se s tim manipulira!

“Gerilsko uhljebništvo”

-S obzirom na novonastalu situaciju gdje su moji najbliži suradnici Ivan Pernar i Branimir Bunjac napravili što su napravili, i to, bojim se zbog novca, moći, koristoljublja… nemam druge opcije nego raščistiti situaciju. Ne želim da me se spominje u kontekstu uhljebništva.
Moji kolege su mjesecima trpili teror dvojice navedenih kolega, i ja najavljujem u sljedeća tri mjeseca održavanje unutarstranačkih izbora pa neka stranka ocijeni gdje želi ići – hoće li biti stranka klimavaca i oportunista ili će biti čista i zdrava, onakva kakvu od samog početka stvaram- izjavio je Sinčić.

No, dvojac Pernar- Bunjac, stvari vidi dijametralno suprotno.

-Osnovni problem oko suspenzije proizlazi iz toga što je Živi zid postao privatno vlasništvo Vladimire Palfi koja u stranci odlučuje o svemu, neograničeno i samovoljno. Ona sastavlja izborne liste, daje naloge o novcu, zabranjuje istupe članova…- razotkriva Bunjac na konferenciji za novinare. Ali, zar to Palfi, ako je već tako, radi od jučer? Zašto je Bunjac dosad o tome šutio? Zar mu nije i dosad smetalo, ili je kalkulirao s europskim mandatom za račun kojega bi i njemu mrsku Vladimiru Palfi već nekako “prožvakao”?

Što se, dakle, dogodilo Živom zidu? Vrč je išao na vodu dok nije pukao…

Vuletićeva iliberalna demokracija

Jer, nije ovo prvi raskol u stranci, ali je najdramatičniji jer je u igri i najveći ulog, pa su stvari posve eskalirale. Zanimljivo je kako se u Živom zidu mijenjaju stajališta, pozicije i odnosi. Još u veljači ove godine, Sinčić se morao ograditi od izjava novog međunarodnog tajnika stranke, Dominika Vuletića, očigledno nove zvijezde ŽZ-a koja je u najnovijim događajima javno pokazala da je spremna svoje pozicije i fizički braniti ( obračun s Bunjcem). Vuletić je, naime, prvi posegnuo za terminom iliberalne demokracije ( Orbanovog tipa? ) kao koncepta i platforme koju, navodbo, promiče Živi zid. No, Sinčić je to demantirao, ustvrdio da se u stranci nikad taj koncept nije razmatrao, te da Živi zid zagovara direktnu demokraciju kako stoji i u programu stranke. Od Vuletića se javno distancirao, da bi mu na recentnim euroizborima bio jedna od glavnih stranačkih uzdanica. Sada su na istoj strani.

Znači li to da se Sinčić priklonio njegovom konceptu države kao postizborne diktature vladajuće većine koja potpuno kontrolira i sudstvo i medije, a za manjine nema nimalo senzibiliteta ni “popusta”? Ili je prisiljen zbijati redove s ono preostalih  članova, čak i kada se s nekima od njih suštinski ne slaže?

Kako se stvari razvijaju, reklo bi se da su temelji Živog zida sasvim popustili. Cigla po cigla ispada, a za statiku zida nije nimalo svejedno koje otpadaju…

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI