Neovisni novinarski portal
28.1.2020.
FESTIVALI / KULTURA
Foto: KBO, izvor: Pozitivan ritam

Punk’s not dead:
Kanal fest – velika punk fešta i ovo ljeto na Martinskoj

Foto: KBO, izvor: Pozitivan ritam

Punk festival Kanal Fest ovog će se ljeta, 26. i 27. srpnja, po drugi put održati na šibenskoj Martinskoj, novoj festivalskoj lokaciji koja će ove godine ugostiti šest festivala. Festival je pokrenula udruga Liješnaci, ponesena nostalgijom nakon prestanka održavanja tradicionalne Martinske fešte. U dva dana trajanja festivala na Martinskoj će nastupiti deset bendova, festivalska ulaznica je 90, a dnevna 70 kuna.

Iz Srbije stiže legendarni KBO!, jedan od najstarijih punk bendova s prostora bivše Jugoslavije. Ove godine obilježavaju 37 godina neprekidnog rada, a slavlje je upravo na Kanal Festu. Bend je osnovan još daleke 1982. godine i smatraju se pionirima punk/hc muzike u regiji. Prepoznatljivi su po trome što nemaju bas gitaru, već od samog početka rade u tročlanoj postavi, sa dvije gitare i bubnjevima. Poslije pet kazetnih albuma, 1989. izbacuju sada već kultni LP “Forever punk” u izdavaštvu grčkog ogranka engleskog “E.M.I.”, koji danas spada u red rijetkih izdanja. Od 13 studijskih albuma koje je bend u karijeri izdao, izdvaja se i album “Za jedan korak” u izdanju francuske izdavačke kuće Onkra rec. U listopadu 2017-e godine, izašao je dugo očekivani album “Prosta proza” koji predstavlja skup singlova zadnjih 13 godina.

Iz Slovenije nam dolazi party punk-ska-HC-metal bend Pigs Parlament. Ovaj šesteročlani bend potječe iz male regije na zapadu Slovenije. Goriška Brda, poznata po proizvodnji kvalitetnih vina, izvršila su znatan utjecaj na njihovu glazbu i tekstove pjesama, pa je tako i njihov moto: Wine Power! Njihov zvuk je brzi punk/HC uz šokantno hrapavi ženski vokal, popraćen melodičnim back vokalima. U njihovim pjesmama vidljiv je utjecaj ska glazbe, o čemu svjedoče melodičan zvuk trube, heavy metal riffovi, brzi bubnjevi, bass solaže, bendžo dionice i mnoge druge zabavne stvari.

Kanal će ugostiti i riječki bend desetljeća, KKK – Krešo i Kisele Kiše. Tu je i pulski i Pokret Otpora, te iz Pazina mladi street/hc bend Sabotaža, a Zagreb predstavljaju SpokOi! i Accident. Čakovački Partleki svirat će punk za djecu i odrasle, tj. vesele dječje pjesme u dosta žešćoj varijanti. Ostaju nam još samo Dalmatinci, a to su lokalne snage, šibenski bend Raspad i momci iz splitskog Stepped Out benda, koji u šali svoje koncerte opisuju kao “krv, znoj, suze, zagrljaji i stage diving”.

Foto: Kreši i kisele kiše, izvor: Pozitivan ritam

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI