Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
PRAVDOSUĐE
Foto: ilustracija; izvor: Udruga Franak

Prvostupanjska presuda:
Banka mora vratiti 138.000 kuna preplaćenih kamata iz konvertiranog kredita u ‘švicarcima’

Foto: ilustracija; izvor: Udruga Franak

Pet dana prije zastare potraživanja preplaćenih kamata, Udruga Franak podijelila je još jednu lijepu vijest za sve potrošače koji su svoje kredite u švicarskim francima konvertirali na temelju tzv. zakona o konverziji. Lijepa vijest glasi: splitski Općinski sud donio je presudu kojom je utvrđeno da Addiko Bank jednom potrošaču mora vratiti 138.000 kuna preplaćenih kamata plus pripadajuće zatezne kamate iz konvertiranog kredita.

Presudom Općinskog suda u Splitu koju potpisuje sutkinja Sonja Meštrović proširena je prvostupanjska sudska praksa u kojoj postoji već nekoliko varijanti obrazloženja zbog čega konverzija nije zapreka za isplatu preplaćenih iznosa iz kredita u švicarskim francima. Sutkinja Meštrović odbila je čak uspoređivati efekt konverzije s iznosima preplaćenih kamata. U Udruzi Franak očekuju da će Vrhovni sud u jednome trenutku odlučiti koja je praksa relevantna i koja obrazloženja su adekvatna za utvrđivanje iznosa koji se moraju isplatiti oštećenim CHF dužnicima. Dotle će se, kažu, veseliti presudama koje donose prvostupanjski sudovi, a očekuju svakako i nove pozitivne pravomoćne presude za konvertirane kredite.

Zastara za preplaćene kamate nastupa za pet dana

Nakon 13. lipnja 2019. nastupa zastara potraživanja za preplaćene kamate, nakon čega do kraja srpnja slijedi odluka Vrhovnoga suda RH o revizijama banaka. Ta odluka bit će presudna za nastavak slučaja franak, a Udruga Franak će u skladu s odlukom Vrhovnoga suda pokrenuti nove aktivnosti vezane za pomoć svojim članovima u privatnim sudskim postupcima. Naravno, pokrenut ćemo i malo jače aktivnosti prema Vladi RH, koja će nakon odluke o revizijama banaka moći legitimno predložiti sustavno zakonsko rješenje za obeštećenje svih CHF dužnika. Naš prijedlog bit će da se na temelju kolektivne sudske presude izradi zakonsko rješenje s obvezujućim nalogom bankama da ponude nagodbe svim oštećenicima u slučaju franak, uz propisanu metodologiju za utvrđivanje preplaćenih iznosa. Time bi se vratilo preko 10 milijardi otetih kuna potrošačima, što bi pozitivno utjecalo i na čitavo gospodarstvo Republike Hrvatske te bi se poslalo jasnu poruku da nitko ne smije pljačkati nekažnjeno hrvatske državljane.- priopćili su iz Udruge Franak.

Tužbe za tečaj do 2023. godine

Gostujući prije neki dan na N1 televiziji, aktivisti Udruge Franak i saborski zastupnik Goran Aleksić rekao je da dužnici koji nisu konvertirali CHF kredite hitno trebaju tužiti za preplaćene kamate i to najkasnije do 13. lipnja ove godine i onda čekati odluku o revizijama i tužiti za razliku tečaja. Napomenuo je kako je važno znati da dužnici iz konvertiranih kredita trebaju odmah tužiti za kamate i za tečaj jer je matematička usporedba konverzije i presude bez oba elementa otežana. Ako netko ne stigne tužiti do 13. lipnja, kaže, neka tuži nakon odluke o revizijama banaka samo za tečaj. Ako kamata nije rasla ili je zanemarivo rasla, treba čekati odluku o revizijama banaka, i nakon toga tužiti samo razliku tečaja. Nakon što vrhovni sud odluči o revizijama banaka, rekao je Aleksić, tužbe za tečaj moći će se podizati do 2023. godine.

Podignuto oko 20.000 tužbi

Službenih podataka o broju potrošača koji su tužili banke nema, no procjenjuje se da je tužbe za dobivanje preplaćenih kamata podiglo 20.000 ljudi. Odvjetnici koji ih zastupaju kažu da bi ročišta trebala krenuti do kraja godine. Veliki problem do sada je bilo dobivanje dokumentacije od banaka, sve dok Agencija za zaštitu osobnih podataka nije utvrdila da se svi podaci i dokumentacija moraju dati bez naknade, a da se razumna naknada, što god to značilo, može naplatiti u slučaju kada bi zahtjevi bili učestali i nerazumni.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI