Neovisni novinarski portal
26.1.2021.
POLITIKA
Predsjednička kampanja: Svi bi htjeli veće ovlasti, ali nitko ne čita Ustav niti zna kako se mijenja…

Predsjednička kampanja:
Svi bi htjeli veće ovlasti, ali nitko ne čita Ustav niti zna kako se mijenja…

U hrvatskoj politici ima doista svega, najmanje kompetencije. Evo, i kandidati za šefa države kampanju počinju pretencioznim najavama kako će pokrenuti ustavne promjene, a da apsolutno ne znaju ništa o propisanim procedurama izmjene Ustava. Kako je na svom facebook profilu napisao profesor ustavnog prava na zagrebačkom Pravnom Fakultetu, Branko Smerdel “nijedan kandidat ne zna za kakvu se funkciju natječe! Ne znaju ni Ustav, ni kako se on mijenja. Tužno je što im to uopće ne škodi!” A što uopće može naškoditi hrvatskim političarima? Samo gubitak izbora…

MNogobrojno lčjudstvo i životinje na Pantovčaku (foto: predsjednica.hr)

Prof. Smerdel je reagirao potaknut kandidaturom Miroslava Škore koji je u video poruci na YouTubeu najavio kao prvi predsjednički potez, bude li izabran, pokretanje inicijative za promjenu Ustava. Inicijativu će uputiti Hrvatskom saboru, a ako za nju u parlamentu ne bude dobio većinu, predložit će predsjedniku Vlade raspisivanje ustavnog referenduma.

-A ako on odbije, pozvat ću građane na prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma. A tada bih volio vidjeti onoga tko će pokušati izigrati volju naroda. Predsjednik Republike jedini je dužnosnik koji predstavlja cijeli narod i mandat dobiva neposredno od tog naroda. Njegov utjecaj stoga mora biti razmjeran toj činjenici. Ja ne želim biti predsjednik “fikus” već predsjednik koji će imati dovoljno ovlasti za provođenje onih politika zbog kojih će me narod izabrati-  decidiran je i pomalo ultimativan Škoro. Ali, to tako ne ide…

A da se ova tema ne bi dalje u kampanji amaterski i voluntaristički razvijala prof. Smerdel je danas na Facebooku, za one koji kane mijenjati Ustav, naveo i precizne “upute”.

RASPISIVANJE REFERENDUMA O PROMJENI USTAVA RH
Referendum raspisuje Hrvatski Sabor.
Predsjednik Republike ne može samostalno raspisati referendum, već mu treba:
1) prijedlog Vlade,
2) supotpis predsjednika Vlade.
Predsjednik Republike nije ovlašten skupljati potpise birača kako bi na to primorao Vladu i Sabor.
Građanska inicijativa pripada biračima.
Ona podliježe ocjeni Ustavnog suda o tome postoje li uvjeti za raspisivanje referenduma.

I kako veli profesor, “aksiom je političke znanosti da svaki akter teži monopolu”. Itekako!

Zasad je pet-šest predsjedničkih kandidata: Zoran Milanović, Mislav Kolakušić, Miroslav Škoro, Ivan Pernar, Katarina Vuković Peović, a čini se da je i Tomislav Panenić, bivši Mostov ministar gospodarstva, naglo stekao samopouzdanje, pa u trku ide i bez potpore Mosta. Čeka se samo objava aktulane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja još uvijek taktizira s kandidaturom, ili se oko nje premišlja, mada je od šefa HDZ-a Andreja Plenkovića dobila jasnu poruku da će stranka podržati njezinu nominaciju. No, predsjednica kao da je ljuta. Poručuje svima da se ničega i nikoga ne boji, ni Škore ni Milanovića, nekmoli ostalh, jer, bože moj,  ima posla u svijetu. Ali, tek da ne mislimo da je okopnilo njezino domoljublje i poručuje: Mirovinu ću definitivno provesti u Hrvatskoj.

A prije mirovine? Želi li nam predsjendica kazati da ima brojne ponude u međunarodnim institucijama ( NATO, UN,  EU, EK… ) i da može otići kad poželi iz Hrvatske, na bolje plaćene i manje stresne poslove? Pa mi slobodno procijenimo, želimo li je kod kuće ili u inozemstvu, ali ne zaboravimo da ona ima izlaznu strategiju i ne ovisi o hirovitoj volji  domaćeg biračkog tijela? Možda nam predjednica poručuje kako se samo radi nas, radi interesa naroda, žrtvuje?

I da, svi bi kandidati htjeli veće ovlasti. Mislav Kolakušić, primjerice, htio bi čak primijeniti formulu “pet u jedan”, pa preuzeti sve vodeće državne dužnosti. Zoran Milanović je svojedobno izjavio kako se nikad ne bi kandidirao za predsjednika države upravo zbog deficita ovlasti. Pernar Hrvatsku ne smatra ni neovisnom ni suverenom, tvrdi da se hrvatskom državom upravlja izvani. Nije jasno kandidira li se da to promijeni, ili da se u to uvjeri… Pa i Kolinda Grabar Kitarović je tijekom svoga mandata nerijetko gubila iz vida doseg raspoloživih predsjedničkih ovlasti i pokazivala ambiciju da bude relevantniji faktor državne politikenegoli joj je Ustavom određeno.

Pa ako je tako, ako kandidati doista misle da je Ustav funkciju predsjendika države zakinuo minimizirajući njegove nadležnosti i značaj, zašto u skladu s propisanom procedurom nisu i dosad, u dogovoru s Vladom, pokrenuli postupak ustavnih izmjena? Ili je ipak, svima njima prvorazredni cilj domoći se funkcije, u čemu je i zazivanje ustavnih promjena jedan od alata za pridobivanje “naroda” s kojim se želi “savez”, a poslije, s ovlastima kako bude. Snaći će se oni i s manjim ovlastima, samo neka je pozicije i privilegija…

Misija na Pantovčaku (foto HND)

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI