Neovisni novinarski portal
3.12.2020.
POLITIKA
Pernar i Bunjac napustili Živi zid : Osnovat će novu stranku ili preuzeti Abecedu demokracije…

Pernar i Bunjac napustili Živi zid :
Osnovat će novu stranku ili preuzeti Abecedu demokracije…

Ivan Pernar i Branimir Bunjac više nisu dio Živog zida. Odluku su objavili tek po isteku ultimatuma kojeg je Pernar dao Vladimiri Palfi da podnese ostavku ( jutros do 10 sati ). Palfi na to nije reagirala, ali je reagirao njezin suprug i šef stranke, Ivan Vilibor Sinčić, koji se medijima obratio krotkim, pomirljivim priopćenjem. Narednih šest dana razgovarat će s kolegama na svim stranačkim razinama, piše Sinčić, i dok ne završi razgovore, neće donijeti nijednu stranačku odluku. Kriza u stranci rješava se, ističe, dijalogom, a ne ultimatumima. No, za sakupljanje rasutog perja već je prekasno…

Pernar i Bunjac su de facto već otišli. A tko će sve s njima, vidjet ćemo. Tvrde da slijedi egzodus članstva. Osnovat će s “odbjeglim članovima” novu starnku ( Bunjac ) ili će se  samo dislocirati u Abecedu demokracije ( Pernar ). Ali, njihova se politička borba nastvalja.

Pernar je na facebooku napisao kako je Sinčić još jednom branio stav i poziciju Palfi, na štetu stranke i članstva čije mišljenje mu nije bitno. – Što se tiče dijaloga kojeg sada zagovara i on sam zna da ga godinama nema i to zbog osobe čija ostavka se danas traži- veli jedan od osnivača Živog zida, najavljujući moguće preuzimanjem Abecede demokracije, stranke u koju se učlanio 2016., tijekom prvih većih turbulencija u Živom zidu.

Aktivist Živog zida Ivan Pernar među prvima je utrpan u ‘maricu’. Tvrdi da deložacija zapravo nije ni provedena i da je sila korištena uzalud (Foto: H. Pavić)

U avom današnjem obraćanju novinarima,  kako javlja N1,  Pernar je ponovo “opleo” po Vladmiri Palfi za koju tvrdi da laže i obmanjuje javnost pričama kako želi biti tek kućanica koju visoka politika ne zanima, a odbijanjem ostavke pokazuje ambiciju da i dalje bespogovorno vlada Živim zidom.

-Ovdje se radi o diktaturi, ona nema nikakvu podršku, njena diktatura je isključivo njena samovolja, bez ikakve osnove. Pokušao sam jučer sa Sinčićem ljudski razgovarati, nakon svih laži koje je izgovorila, rekao sam mu da mora otići iz Glavnog odbora stranke, da ne može više vladati strankom, imat će lijepu plaću u Bruxellesu i može uživati s djecom. Međutim, između kolege Bunjca i kompletnog članstva, Ivan Sinčić izabrao je odluku koju sam očekivao. Sinčić je još na početku, rekao da između žene i stranke mora odabrati Vladimiru. Danas je to učinio i zapečatio ne samo sudbinu Živog zida, nego i svoju vlastitu. Stavio je privatni interes svoje žene iznad interesa stranke- izjavio je Pernar.

Vrata Abecede demokracije u kojoj je sve donedavno bio član, paralelno sa Živim zidom, su mu otvorena, a iz tog članstva baštini i novac koji će dobiti za račun osvojenog zastupničkog mandata. Što je dobra vijest, veli Pernar, jer Palfi neće upravljati tim novcem.

Njegove ambicije unatoč svemu nisu splasnule, pa Pernar najavljuje i moguću kandidaturu za predsjednika RH.
Kontroverzan, kakav već jest, Pernar je , uz ostalo, kazao i sljedeće: Osobno, s ljudske strane, ja na neki način volim Vladimiru, volim i njega ( Sinčića, op.a. ), ali ovo nije pitanje emocionalnih odnosa. Pukla je ljubav… ljubav je jedno, a vladanje nad strankom, samovolja njena, je drugo. Ja sam se nadao da će Sinčić danas konačno postati predsjednik stranke, jer je sve odluke krojila Vladimira, ali on je nažalost odlučio ostati i ne biti predsjednik stranke i sve se nastavlja po starom. Te priče o unutarstranačkim izborima o kojima on fantazira, od toga nema ništa, jer Vladimira ne može dobiti glasove, nema osnove po kojoj bi ona mogla vladati strankom- uvjeren je Pernar .

Najavio je i odlazak Branimira Bunjca iz Živog.

Što se tiče Tihomira Lukanića, nesuđenog eurozastupnika, držao je stranu Palfi, ali kad ga je suočio s njegovim neprihvatljivim postupcima, branio se, kaže Pernar, da je bio samo egzekutor.

I tako  cijela “živozidaška” priča svodi se na narav i poziciju jedne žene, jer kako tvrdi Pernar, nije problem u zastupničkom mandatu, nego u tome da Palfi prestane upravljati strankom.

I Branimir Bunjac je, gostujući na N1, Palfi optužio za samovolju i blokadu osnivanja županijskih organizacija, pa tako stranka ima možda tek jednu županijsku organizaciju, tako da pet osoba drži “kvorum” u Glavnom odboru i Skupštini, a u osnovi tri kao većina od pet. Te tri osobe su imale apsolutnu vlast u ŽZ, tvrdi Bunjac i konkretizira: A to su bračni par Sinčić i lojalni im Lukanić.

Odluke su donosili sami,  ostali su o tome saznavali iz medija, a na sve to dosad, opravdava se Bunjac, nije reagirao jer se stalno nametala teza kako je borba protiv HDZ-a i SDP-a najvažnija, a unutarstranački će se problemi riješiti. Pod egidom “apsolutizam na djelu”  Bunjac je na facebooku uz opis kako je trojka- Sinčići i Lukanić, vladala strankom,  završno napisao:  – No, nakon izbornog potopa i propalog referenduma ( za ukidanje proračunskog financiranja političkih stranaka ), odlučili smo reći – dosta!.

I eto, rekli su. Život ide dalje, a Živi zid, Pernar, Bunjac , Sinčić i Palfi, vidjet ćemo…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI