Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
brda i planine / ekopis
Sin i otac pred ukrcaj u vlak za Norvešku...

Otac i sin, Robert i Roko:
Ekspedicija na krovove Skandinavije koji se tope 4 metra na mjesec

Sin i otac pred ukrcaj u vlak za Norvešku...

Otac i sin, Robert i Roko Kakarigi, hrvatska dvočlana planinarsko-snimateljska ekspedicija, popet će se na tri najviša vrha sjeverne Europe i tako upozoriti na problem alarmantnog topljenja europskih planinskih ledenjaka uzrovanog ubrzanim globalnim zatopljenjem i ekstremnim klimatskim promjenama. Nije šala: švedski vrh se u svega 29 dana otopio i smanjio za – 4 metra!

Naime, prema norveškim planinskim ledenjacima krenula je tzv. popularizacijska ekspedicija nazvana „Roof of Scandinavia“ ili ‘Krov Skandinavije’ koja će se odvijati tijekom ljeta 2019. na najvišim vrhovima sjeverne Europe s ciljem popularizacije odnosno skretanja pažnje javnosti na problem alarmantnog otapanja europskih planinskih ledenjaka uzrokovanog ubrzanim globalnim zatopljenjem.

Posebno je zanimljivo što u ovoj nesvakidašnjem poduhvatu  sudjeluju otac i sin Robert i Roko Kakarigi. Robert je magistar ekotehnologije i održivog razvoja te je predavao ekotehnologiju na magistarskom studiju na Sveučilištu Mittuniversitetet u Švedskoj, a petnaestogodišnji Roko je upravo završio prvi razred II. gimnazije u Zagrebu.

Sin i otac pred ukrcaj u vlak za Norvešku…

-Krenuli smo! 33 sata vlakom do Osla pa dalje do Loma na ulazu u planinski nacionalni park Jotunheimen. Transport vlakom stvara manje emisija stakleničkih plinova po čovjeku i prijeđenom kilometru od vožnje zrakoplovom, automobilom ili autobusom. Bit će još bolje kad se svi vlakovi budu napajali 100% strujom iz obnovljivih izvora. Jedva čekamo vidjeti norveške planinske ledenjake izbliza… – javlja Robert Kakarigi iz vlaka.

Kako je zamišljeno Robert i Roko imaju zadatak je prikupiti fotografske i video materijale o planinskim ledenjacima na najvišim vrhovima skandinavskih planina Galdhøpiggena i Gliterttindena u Norveškoj te sjevernog vrha Kebnekaisea u Švedskoj, i to za National Geographic Hrvatska i Outdoors časopise.

Na vrhove preko ledenjaka koji se otapaju

-Nužno je popularizirati problem nepovratnog nestajanja europskih ledenjaka i pitke vode.  Posebno je važan odlazak petnaestogodišnjeg Roka Kakarigija na ekspediciju
kao osviještenog predstavnika svoje generacije koja će se najviše suočavati s posljedicama klimatskih promjena – kaže Hrvoje Prćić, glavni urednik National Geographica Hrvatska.

Sin i otac, Robert i Roko Kakarigi kreću (foto Facebook)

Inče, Robert Kakarigi je za široki krug ljudi okupljen oko njihove stranice na facebooku Roof of Scandinavia prije odlaska održao predavanje „Jotunheimen – dom divova“ te podsjetio na svoj članak objavljen prije 10 godina u National Geographic Adventure o usponu na najviši norveški vrh Galdhøpiggen i planinarenju po čuvenom hrptu Besseggen smještenom između ledenjačkih jezera. Obje destinacije su uključene u ciljeve najavljene ekspedicije, ali ovog puta će im se pristupati preko otapajućih i opasnih ledenjaka.

Pripreme za ekspediciju su počele krajem prošlog ljeta kad je svjetskim medijima odjeknula vijest o dramatičnom otapanju najvišeg vrha Švedske, južnog Kebnekaisea. Vrh je zbog intenziviranja globalnog zatopljenja izgubio primat.

-Nisam nikada vidio ovoliko otopljenog snijega na južnom vrhu Kebenekaisea kao ovog ljeta –  izjavio je Gunhild Ninis Rosqvist, profesor geografije sa sveučilišta u Stockholmu.

Najviši švedski vrh se smanjio za 4 metra u 29 dana!

Naime, profesor Rosqvist je istaknuo uznemirujući podatak kako je južni vrh, dotad najviši u Švedskoj, izgubio čak 4 metra visine – u razdoblju od 2. do 31. srpnja 2018. godine!

Kebnekaise – vrh koji se topi… (foto Wikipedia)

Znanstvenici koji proučavaju klimatske promjene su dokazali da se planinski ledenjaci diljem svijeta tope brzinom četiri puta većom nego li prethodnih desetljeća. Uzrok tomu je sve veća emisija stakleničkih plinova u atmosferu, a posljedica je akceleracija globalnog zatopljenja i nastanak ekstremnih klimatskih promjena. Globalna civilizacija i dalje nastavlja izgarati goleme količine fosilnih goriva i sve postaje izglednije da se taj trend neće usporiti. Sva nastojanja smanjivanja emisija opasnih plinova u svijetu nisu dovoljna.

-Prilagodba klimatskim promjenama više nije mogućnost, već nužnost. Svjetska meteorološka organizacija (WMO) intenzivira napore na daljnjem jačanju sustava ranog upozorenja kako bi zaštitila ljudske živote od ekstremnijih događaja – naglasio je profesor Taalas iz WMO-a kad je komentirao „Izvješće o klimatskim promjenama o globalnom zatopljenju od 1,5 °C“ Međuvladina panela za klimatske promjene (IPCC).

Robert i Roko Kakarigi kreću (foto Facebook)

Javno predstavljanje materijala prikupljenih na ovoj ekspediciji planirano je za jesen/zimu 2019. godine kako bi se poklopilo s predstavljanjem Posebnog izvješća IPCC-a o oceanima i kriosferi u uvjetima promjenjive klime (SROCC). Ubrzano otapanje glečera nije samo puko upozorenje nego ima i teške posljedice za prirodni okoliš i našu civilizaciju. Otapanje ledenjaka poprima globalno katastrofalne razmjere koje će mnoge ljudske zajednice osjetiti lokalno.

Robert i Roko će se popeti na najviše vrhove Skandinavije ovog ljeta i tako još jednom ukazati na problem želeći potaknuti svakog pojedinca na akciju.

Možete ih i vi podržati u ovoj akciji i borbi protiv galopirajućih klimatskih promjena. Ako nikako drukčije onda posjetom facebook ili instagram stranici Roof of Scandinavia i klikom „Sviđa mi se“. 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI