Neovisni novinarski portal
21.9.2020.
EKOLOGIJA / FILM
Foto: Bilušića buk, izvor: Službene stranice JU NP Krka

NP Krka predstavlja:
Krš, sedra i slapovi – edukativni filmovi o fenomenima krške ljepotice

Foto: Bilušića buk, izvor: Službene stranice JU NP Krka

Tri nova edukativna kratka filma o fenomenima zaštićenog područja krške ljepotice priredila je Javna ustanova Nacionalni park Krka. Teme su im krš, sedra i slapovi, a u svakom se izmjenjuju kadrovi prirode, uz kratke informacije o važnosti onoga što se gleda i opuštajuću glazbu u pozadini. Prvi koji prikazuju je kratki film o sedrenim barijerama.  

U edukativnim se filmićima na svima razumljiv način objašnjava kako su krš, sedra i slapovi neraskidivo povezani u stotinama tisuća godina dugim procesima stvaranja jedinstvene ljepote koju danas vrednujemo i štitimo kao Nacionalni park Krka. Navodi se i da prvo nastala zaravan, potom je rijeka u nju urezala kanjon a onda su se izdignule sedrene barijere oko kojih se istkao cijeli ekosustav današnjeg nacionalnog parka.

 ‘Kada je velika i moćna rijeka Krka umirila svoje vode, iz dubina je iznjedrila sedam sedrenih slapova. Prvi, Bilušića buk, nalazi se stisnut u kanjonu, 16 km nizvodno od izvora i 9 km od Knina. Preko njega prelijeva se ukupan dotok rijeke Krke, a u filmu možete vidjeti kako je izgledao nekada, prije no što je miniran zbog plavljenja okolnog područja. Potom se redaju Brljan, Manojlovac, Rošnjak i Miljacka, sve vodeni biseri suhog i krševitog gornjeg toka rijeke Krke. Brljan je okružen bujnom šumskom vegetacijom, Manojlovac poznat kao najviši slap na rijeci Krki a Rošnjak kao najmanji. Miljacka je po broju vrsta mahovina najbogatiji slap i može se smatrati središtem raznolikosti mahovina. Na samoj sredini toka rasuo se niz sedrenih kaskada koje je narod prozvao Ogrlicama. Kada voda preko njih prijeđe, u širokoj lepezi Roškog slapa, ruši se u jezero. Prije nego rijeka Krka iščezne u moru, združene vode Krke i Čikole, prelit će se preko 17 stepenica najpoznatijeg i najposjećenijeg slapa na rijeci Krki – Skradinskog buka. Iako se slapovi doimaju kao spomenici, izvanvremenska umjetnička djela, oni su zapravo živi organizmi, koji rastu i mijenjaju se u procesima nevidljivima golom oku.’ – govore u Nacionalnom parku o sadržaju filmova o ljepotama i posebnostima rijeke Krke i naglašavaju kako svaki od filmova poručuje da treba očuvati osjetljive uvjete potrebne za proces sedrenja kako bi se osigurala opstojnost cijelog Krkinog bazena te da je tome posvećen niz edukacija koje Javna ustanova NP Krka provodi s djecom kako bi upoznala područje na kojem žive i uvidjela važnost njegova očuvanja za dobrobit sviju nas.

Iz Nacionalnog parka Krka poručili su da se njihovi edukativni filmovi  mogu koristiti u obrazovnim ustanovama kao nadopuna pojedinim nastavnim cjelinama ili samostalno kada se govori isključivo o  Krki te da takav način edukacije privlači pozornost učenika i omogućuje bolje razumijevanje i pamćenje sadržaja, a idealan je za nadopunjavanje terenske nastave.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI