Neovisni novinarski portal
13.8.2020.
KULTURA
Foto: Valerio Baranović

Nova stranica:
Za dva tjedna kreće prva sezona festivalske destinacije Martinska

Foto: Valerio Baranović

Program na Martinskoj – novoj i jedinstvenoj festivalskoj lokaciji, započinje za nešto više od dva tjedna i trajati će od 12. srpnja do 18. Kolovoza. Nekadašnje gradsko kupalište i kamp na ulazu u šibenski zaljev s pogledom na grad otvara novu stranicu svoje povijesti. Šest festivala će se održati na ovoj novoj festivalskoj destinaciji, a to su: RegiusSeasplashKanal FestNoxMembrain i Blast festival, a tu je i jednodnevna manifestacija TLM #5 warm up.

.Festivalsku sezonu otvorit će 9. Regius festival koji se odvija 12. i 13. srpnja, koje je predstavio Igor Bergam: “Ono što želimo postići je da uz kombinaciju mora, opuštanja, sunce i dobre zabave, uz glazbene izvođače koji do sada nikada nisu nastupali u Šibeniku, posjetiteljima priuštimo sjajni ljetni provod.” Neka od tih imena su Električni orgazam, Eyesburn, Zoster, Sajsi MC te Marina Ivanovića Stoku.

Ove godine po prvi puta na Martinskoj će se održati i najdugovječniji hrvatski festival, posvećen dub i reggae zvuku te Soundsystem kulturi – Seasplash, koji nakon 16 godina iz Istre dolazi na izlet u Dalmaciju i zauzima plažu od 18. do 21. srpnjaDanijel Sikora iz tima Pozitivnog ritma i organizacije Seasplash festivala najavio je i prvi ikad i koncert otvorenja. “U srijedu 17. srpnja, na prekrasnoj tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku nastupit će New York Ska Jazz Ensamble, Brain Holidays i Bass Culture Sound System. Festivalski line up ove je godine predvode Dub Pistolsi, Lee Scratch Perry, Scientist, Vibronics, Edo Maajka i mnogi drugi, a sljedeći ponedjeljak objavljujemo još jedno veliko ime za ovogodišnje izdanje.”

Martinska će 25, srpnja ugostiti jednodnevnu manifestaciju TLM # warm up koju je u ime organizatora, udruge Oksid iz Šibenika predstavila Ines Rakočević iz Pozitivnog ritma. “Ovo cjelodnevno događanje koje započinje u 15 sati i traje do ranoga jutra sljedeći dan, zapravo je uvod u Too Loud Music festival koji se održava u Šibeniku u kolovozu. Osim glazbenog programa koji obuhvaća koncerte bendova Slonz i The Fogsellers, tu je i bogat kulturni, edukativni, rekreacijski i zabavni program.”

Za sve one koje vole žestoko i veselo rezerviran je 26. i 27. srpnja. Mario Kapiteli, jedan od organizatora iz udruge Liješnjaci pozvao je sve da posjete Kanal Fest. “Ove godine održava se drugo izdanje festivala koje će ugostiti deset punk i rock bendova iz regije i sretni smo što smo dio ovog projekta i zahvalni smo svima koji podržavaju nas i cijelu inicijativu Martinska”.

Prvi vikend kolovoza, 2. i 3. kolovoza, na Martinskoj kreće NOX Festival – dvodnevna fešta elektroničke glazbe. Lovre Kanjer, jedan od organizatora, osvrnuo se na ovogodišnji koncept festivala. “Tijekom dva dana na tri pozornice, NOX će ugostiti izvođače iz Hrvatske, regije te velika međunarodna imena. Neka od njih su: Juan Atkins, Red Axes, Kenny Larkin, Terr, Petar Dundov i Coeus, te domaćini DJ Jock i Lawrence Klein. Poseban program za najizdržljivije plesače, pripremili smo i za treći, takozvani after dan”.

Martinska je ove godine dom i Membrain festivala, najvećeg okupljanja bass glazbe u Dalmaciji. U četiri dana programa na tri pozornice nastupit će preko 80 izvođača iz Hrvatske i svijeta koji će publici donijeti najaktualnije trendove drum and bassa, dubstepa, grimea, duba, global/tropical bassa i subžanrova, te time zbližiti kulture i ljubitelje bass glazbe. Organizator Igor Bergam istaknuo je kako je ovo glazbeni pravac na koji dalmatinska i šibenska publika nije navikla pa je sretan što kroz Membrain imaju priliku predstaviti posjetiteljima nešto novo. Neka od imena koja nas očekuju na Membrain Festivalu od 8. do 11. kolovoza su Loxy, DLR, Overlook, Clarity, Ruffhouse…

Hrvatsku DJ scenu na Martinskoj će ovo ljeto predstaviti i okupiti Blast Festkoji ujedno i zatvara festivalsku sezonu na ovoj jedinstvenoj festivalskoj lokaciji od 16. do 18. kolovozaGoran Maričić iz organizacije istaknuo je da je cilj Blasta da se kroz glazbu, ples i ambijent umrežavaju mladi, dijele znanja i širi pozitivna energija. Također je najavio kako će sljedeći tjedan objaviti drugi val izvođača festivala.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI