Neovisni novinarski portal
10.7.2020.
BANDIĆGRAD
Kino Europa

Kino Europa:
Krećemo ponovno. Pa dok traje…

Kino Europa

– Krećemo ponovno. Pa dok traje… Hvala do neba svima koji nas podržavaju u našim nastojanjima da kino Europa ne zatvori svoja vrata na neodređeno vrijeme… – kaže Boris T. Matić  iz Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival.

Podsjetimo, kino Europa u središtu Zagreba, posljednje utočište filmske kulture u gradu, trebalo je po nalogu Grada Zagreba odnosnso vlasti Milana Bandića biti iseljeno i zatvoreno, a kako bi navodno jednog dana bilo obnovljeno. I baš kada se spremala posljednja kino predstava pred zatvaranje kina s istoimenim filmom P. Bogdanovicha, stiglo je rješenje s Trgovačkog suda u Zagrebu koje je odgodilo odluku o iseljavanju kina.

-Trgovački sud donio je prošli tjedan, uoči same primopredaje kina Gradu Zagrebu, rješenje o privremenoj mjeri kojom se omogućava nastavak rada Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival u kinu Europa. Neizvjestan sudski postupak koji slijedi odredit će koliko će i dokad kino biti otvoreno, ali dotad s iznimnim veseljem najavljujemo početak programa već ovaj petak, 7. lipnja. S obzirom na to da je cijeli operativni sustav bio iseljen, program će početi u dvorani Muller dok se velika dvorana ne osposobi za rad. Sve novosti oko sudskog postupka i nastavka rada kina redovito ćemo objavljivati. Publici zahvaljujemo na velikoj podršci bez koje bi bilo iznimno teško voditi ovu pravnu bitku i bez koje kino Europa ne bi bilo mjesto za koje se treba boriti – kažu iz UO ZFF.

Foto: Kino Europa

Tako nastavak filmskog programa u prvom tjednu donosi nove naslove značajnih suvremenih europskih autora poput Joachima Lafossea (Na putu), Radua Judea (Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari) i Małgorzate Szumowske (Lice).

-Najavljujemo i novi dokumentarni film na programu. To je Bez naslova, posljednji film Michaela Glawoggera, genijalnog austrijskog dokumentarista koji je nesretno preminuo upravo na snimanju tog filma, koji je zatim dovršila njegova stalna suradnica Monika Willi. Prikazat ćemo i jedan nešto stariji film s našeg redovnog repertoara, nagrađivani domaći dokumentarac Srbenka Nebojše Slijepčevića. Riječ je o prvom hrvatskom dokumentarnom filmu koji je otkupljen za prikazivanje na HBO-u – uspjeh koji zaslužuje ponovno prikazivanje na velikom platnu. Vidimo se u kinu! – vele u ZFF-u.

Kino Europa

Tags:

VEZANE VIJESTI