Neovisni novinarski portal
23.9.2020.
HRVATSKA / POLITIKA
Hrvatske “veteranske” bolnice: U ovoj se državi sve rješava- nerješavanjem!

Hrvatske “veteranske” bolnice:
U ovoj se državi sve rješava- nerješavanjem!

Hrvatska ima četiri tzv. veteranske bolnice. Zabok, Knin, Gospić i Vukovar. I ne zna što će s nijednom od njih. Sve su na rubu opstanka. Zašto? Zato što je u Hrvatskoj baš sve politički motivirano. I zbog toga tako neuspješno…

Na inicijativu Mostovog vijećnika u Županijskoj skupštini Šibensko-kninskoj, Tomislava Čolaka, u Kninu je nedavno održana tematska sjednica ŽS, posvećena sudbini Opće i veteranske bolnice “Hrvatski ponos” Knin. Paradoksalno je, ali i tipično hrvatski, da ova bolnica koja se naziva veteranskom, nema čak ni veteranski odjel, a kamoli da bi u cijelosti bila namijenjena zdravstvenoj skrbi za veteransku braniteljsku populaciju. Bolnica nema liječnika specijalista,  nema ni posebni veteranski program, isti je kao i u svakoj drugoj bolnici,  ali ima dugova. Navodno su na kraju 2018. dosegli gotovo 28 milijuna kuna! Po svom statusu je županijska, ali, dio vijećnika ŽS smatra da joj samo država može spasiti život. I htjeli bi da se županija odrekne vlasničkih prava i preda ih državi. Ali, zar to država ( Vlada ) hoće?!

Županove “mjere” 

No, manji je problem što Vlada ne želi na sebe preuzeti brigu i teret kninske bolnice. Veći je problem što se ni županija, koja bolnici ne može pomoći, neće zauzeti za “državno” rješenje, nego će “bolest” liječiti demagogijom. Županovim Zaključkom o mjerama za povećanje učinkovitosti i racionalizacije poslovanja. A poslušna stranačka ( HDZ ) vojska to spremno podupire i ne razmišljajući o posljedicama, iako je svima jasno da od takvih mjera nema nikakve koristi…

– Rješenje bolničkog sustava nije u stavljanju na državu ili regionalnu ili lokalnu samoupravu, već u poduzimanju mjera da se uskladi vrijednost usluga s iznosima koji se daju za njihovo podmirenje- “jednostavno” je objasnio vijećnicima župan Pauk situaciju i dobio podršku za svoje mjere, koje bi, navodno, trebale financijski stabilizirati kninsku veteransku bolnicu. A neće, i svi to znaju…

Kninska bolnica je trebala biti u funkciji hrvatskih branitelja i njihove zdravstvene skrbi. Bilo je predviđeno da postane i Respiratorni centar Dalmacije,  trebalo je odavno staviti u funkciju bazen i opremu za fizikalnu rehabilitaciju. Ništa se od toga nije dogodilo. A novac je stizao, donacije su se trošile. U Veteranski odjel je investirano milijun kuna, da bi bolnica danas radila kao i svaka druga manja zdravstvena ustanova, s četiri osnovna odjela, među kojima nije i veteranski!.

Četiri veteranske bolnice, kao četiri teška “bolesnika”

Ravnateljica “Hrvatskog ponosa” Kristina Bitunjac, požalila se vijećnicima da je za sve krivo rezanje limita bolnici na milijun kuna, koje se dogodilo prije nekoliko godina. Tako je prepolovljen i iznos za veteranski program, a veteranima su usluge pružane na Odjelu fizikalne terapije i rehabilitacije, čime su nastale dubioze koje danas dovode u pitanje ovu bolnicu.

Ali, budimo realni, sve hrvatske bolnice imaju dubioze. Hrvatsko je zdravstvo u minusu nekoliko milijardi kuna. Nisu veteranske bolnice iznimka. Ali, zanimljivo, baš njima se najviše radi o glavi. Trenutno nije aktualna politička potreba za dodvoravanjem veteranskoj populaciji. Pa se i “njihove” bolnice drže na ledu. Do daljnjega. U ovoj se državi sve rješava- nerješavanjem!

Veteranske bolnice osnivane su i proglašavane iz politikantskih razloga, zbog dodvoravanja braniteljima i “kupovanja” njihovih glasova za izborne potrebe, bez prave analize troškova,  bez analize raspoloživih resursa, bez procjene njihove isplativosti i učinkovitosti, bez spremnosti države koja ih je osnivala da za njih preuzme i odgovornost. Ostavila ih je županijama da se s njima nose kako znaju i umiju.  Umjesto jedne, iracionalno i rasipno je osnovala čak četiri! I što imamo sada?

Od četiri veteranske bolnice u Hrvatskoj nijedna nije stala na noge, sve su na koljenima,  kao četiri teška bolesnika, a država “pere ruke” kao da je se to i ne tiče. Prva je osnovana 2014. u Zaboku, godinu dana poslije, tadašnji ministar zdravstva iz Milanovićeve vlade , Siniša Varga, u društvu s ondašnjom gradonačelnicom Knina Josipom Rimac i županom Goranom Paukom, svečano je, na pročelju bolnice, otkrio ploču s natpisom Opća i veteranska bolnica Hrvatski ponos” Knin.

Milan Kujundžić. Ministar. Zdravstva. Foto:TRIS/J.Krnić

“Hrvatski ponos” propada bez ponosa

Kninska bolnica, licemjerno nazvana 2008. “Hrvatski ponos” ( danas je baš na sliku hrvatskog ponosa ), izgrađena je prije Domovinskog rata kao bolnica za 21. stoljeće, i bila je jedna od najmodernijih zdravstvenih ustanova, kako veli vijećnik Čolak, usporediva samo s onom u zagrebačkoj Dubravi. Projektirana je megalomanski, klasično socrealistički, s kapacitetom koji bi zadovoljio potrebe 200 tisuća stanovnika, a Kninu danas ne gravitira ni 30 tisuća! Od rata naovamo kao da se nije znalo što bi s tom bolnicom. Čas je spajana, čas razdvajana od šibenske Opće bolnice, ovisno o političkoj nomenklaturi koja je bila na vlasti, ali se formula njezinog efikasnog rada na korist i u interesu građana Knina, do danas nije našla.

-Bolnica životari, pacijenti su nezadovoljni, čak 14 liječnika dolazi u Knin na posao iz Splita i Šibenika, a mi imamo domicilne liječnike koji su ovdje došli iza Oluje i sad su pred mirovinom. Tko će doći u Knin umjesto njih? Bolnica ima 80 kreveta, 20 u palijativnoj skrbi, 15 na fizikalnoj terapiji, a ostalo je u četiri osnovna odjela- kirurgija, interna, ginekologija i pedijatrija. Nama treba ova bolnica, nama treba osigurana zdravstvena skrb, a Šibensko-kninska županija– smatra Čolak- nam to ne može osigurati jer nema liječnika. A ono što je župan predložio kao mjere, to je šećer na vodi. Za nas je jedino rješenje da država preuzme ovu bolnicu, a to bi bilo bolje i za županiju. Jedino Ministarstvo zdravstva može nešto učiniti s neiskorištenim kapacitetima ove bolnice. Pa mi ovdje imamo na fizikalnoj terapiji sve što ima bolnica u Biogradu koja je poznata po rehabilitaciji! Ali, što to vrijedi kad nije u funkciji? Zato je bilo potrebno da na našu sjednicu ŽS dođe netko iz Ministarstva i vidi što imamo. A sigurno je da nemamo veteransku bolnicu. Imamo samo ploču s natpisom. To nema nikakve veze s braniteljima. Mi možemo ići na terapiju u bilo koju bolnicu, svaka nam može pružiti što i Knin. Zanimljivo, nijedan ministar branitelja dosad nije došao u kninsku, navodno, veteransku bolnicu. Zar to ne govori dovoljno?- revoltirano će Čolak.

I zabočka veteranska bolnica “na koljenima”

Ništa bolje nije ni s vukovarskom ( veteranskom ) bolnicom koja se muči s dugovima i traži izlaz. I zabočka, koja je prva otvorena, još 2014., i slavljena kao najbolja po ocjeni branitelja, zbog milijunskih dugova došla je početkom prošle ( 2018. ) pred zatvaranje. Bolnica u Zaboku je osnovana u mandatu Milanovićeve vlade i godišnje je imala na raspolaganju 12 milijuna kuna od države. Međutim, taj se iznos dolaskom HDZ-ove vlade 2016. prepolovio na 6 milijuna kuna, odnosno 500 tisuća kuna mjesečno. Da bi danas, 2019., taj limit bio reduciran na svega 200 tisuća kuna mjesečno, pa se zabočka bolnica našla u minusu od 6 milijuna kuna. Na vapaje ravnatelja Tihomira Vančine, ministar zdravstva Milan Kujundžić je za HRT izjavio da nema razloga za brigu, jer se veteranske bolnice neće gasiti, a briga o braniteljima i njihovom zdravlju, ustvrdio je, nikad nije bila veća nego je sada ( ??? ) A u pogledu financijskih efekata, “nikada ranije nisu bili povećani limiti tim bolnicama, zvale se one ovako ili onako, nego što smo učinili sada za limite ove godine…”

Eto, u tome je stvar, u toj bezočnoj, politikantskoj drskosti ministara koji nemaju baš nikakvih problema s lažnim obećanjima, pače, sipaju ih kao iz rukava, svjesni da ih to neće baš ništa koštati!

Nenarodna vlast

Što se više kune u narod, vlast je sve nenarodnija. Dokaz tomu je i njezin odnos prema kninskoj bolnici…

Za tematsku sjednicu Županijske skupštine šibensko-kninske koja je problematizirala status i sudbinu kninske Opće i veteranske bolnice, predsjednik ŽS Nediljko Dujić, priznao je da je pokušao osigurati sudjelovanje predstavnika HZZO-a i Ministarstva zdravstva, ali su ga odbili uz obrazloženje da nemaju običaj ići na županijske skupštine !? Pa što ti ljudi umišljaju, tko su, zašto su i zbog koga su na funkcijama na kojima jesu? Kome služe ako ne građanima?

Knin bez bolnice nema šanse. Perspektive ovog grada su ionako slabe, ali, kako to s pravom kaže kninski gradonačelnik Marko Jelić, “grad bez bolnice nije grad”. Kninska bolnica je dobra zdravstvena ustanova, no, opterećenima dugovima i manjkom liječnika. Grad nema 60 milijuna potrebnih godišnje za održavanje bolničkog pogona, a nema ni županija. Ova bolnica, koju je država proglasila veteranskom, ali ništa više nije učinila da ona to i bude, realno može ili opstati uz pomoć države, ili se ugasiti …

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI