Neovisni novinarski portal
19.9.2020.
DJEČICA / FESTIVALI / šibenik
Grad je pozornica s 400 zastava: Počinje šibenski Međunarodni dječji festival

Grad je pozornica s 400 zastava:
Počinje šibenski Međunarodni dječji festival

Danas počinje festival svih festivala, najdugovječniji i najveći od mnogih šibenskih festivalskih manifestacija i jedini koji ima svoju zastavu i himnu – jedan i jedinstven Međunarodni dječji festival. Manifestacija stvaralaštva za djecu i dječjeg stvaralaštva koja na dva tjedna pretvara grad u pozornicu ove će se godine na šibenskim trgovima i ulicama dogoditi po 59. put i trajati do 29. lipnja.

Podizanjem festivalske zastave i izvedbom festivalske himne ‘Zdravo maleni’ večeras na glavnoj festivalskoj pozornici ispred katedrale sv. Jakova počinje dječja ljetna čarolija – 59. Međunarodni dječji festival u Šibeniku. Ansambl kojemu je pripala čast da otvori festival i prvi večeras stupi na scenu je Baj Pomorski iz Toruna u Poljskoj izvedbom predstave ‘Knjiga o džungli’. Prvi je to inozemni ansambl nakon nekoliko godina koji otvara festival, iz zemlje iz koje je bilo i prvo strano kazalište koje je na MDF-u nastupilo davnih šezdesetih godina.

Broje predstave, izložbe i filmske projekcije oživjeti će pozornice grada, a kroz četrdesetak kreativnih radionica proći će tisuću djece. Dio ovogodišnjeg programa biti će održan izvan centra Šibenika, u kvartovima i prigradskim naseljima, slijedeći desetljećima staru festivalsku ideju da kultura mora biti dostupna svima. UNICEF-ova Konvencija o pravima djeteta napominje da svako dijete ima pravo na odmor i slobodno vrijeme, na igru i razonodu primjerenu njegovoj dobi, kao i na slobodu sudjelovanja u kulturnom životu i umjetnostima, a sve to utkano je u djelovanje Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku.

Foto: MDF

Gotovo četiri stotine festivalskih zastavica krasi ulice i trgove. Ove godine dio su projekta ‘Kad se male ruke slože’. Umjesto dosadašnjih autoportreta, djeci je dato da crtaju cijeli lik svog najboljeg prijatelja, sestre, brata ili bilo koje druge njima drage osobe koja širi ruke. Posložene jedna do druge nad ulicama i trgovima tvore simbolično kolo s idejom da u svijet pošalju poruku zajedništva, snage zajedničkog rada i dječje kreativnosti.

Ulaznice za brojne predstave odavno su rasprodane, a na mnoga događanja ulaz je besplatan, poput filmskih projekcija na legendarnim stepenicama na Gorici koje započinju hrvatskom filmskom pričom – dječji SF filmom – Moj dida je pao s Marsa, uz sudjelovanje djece koja su glumila i sinkronizirala, a koja će održati uvodnu riječ pred početak projekcije.

Postavljena su i festivalska vrata. Ulaz u grad dječjeg festivala ove godine, zbog građevinskih radova na Poljani uz zgradu Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, premješten je na drugu lokaciju kod Perivoja Roberta Visianija, odnosno na Trgu Ivana Gorana Kovačića.

 

Foto: MDF

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI