Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
BANDIĆGRAD / KULTURA / PRAVDOSUĐE
Foto: Kino Europa

Filmski obrat:
Sud odlučio da kino Europa do daljnjega može raditi

Foto: Kino Europa

Simbolična projekcija klasika ‘Posljednja kino predstava’ upriličena u četvrtak navečer u zagrebačkom kinu Europa ipak nije bila posljednja. Kao u nevjerojatnom, nimalo očekivanom, filmskome obratu, dan poslije projekcije koja je trebala biti posljednja stiglo je sudsko rješenje prema kojemu do okončanja pravomoćnog sudskog postupka – kultno kino iz Varšavske ulice ostaje otvoreno.

Zbog pritiska gradonačelnika Milana Bandića i njegove kamarile koja je nezavisno kino Europa na atraktivnoj lokaciji u središtu grada, bez jasnog i transparentnog plana, naumila staviti pod svoju upravu jučer je trebao biti zadnji radni dan kinoprikazivanja pod upravljačkom palicom Borisa T. Matića i njegove ekipe okupljene oko Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival odnosno firme Propeler Film.

Dan nakon posljednje simbolične projekcije trebala se dogoditi primopredaja kino dvorane gradskim vlastima koja je Matićevoj ekipi, uz najavu renovacije za koju ni njima ni javnosti nije predstavljena nikakva projektna dokumentacija niti su u gradskom proračunu za tu namjenu raspoređena ikakva sredstva, otkazala suradnju i naložila da imaju napustiti prostor kina Europa.

Foto: Kino Europa

Matićeva ekipa žalila se sudu i onda se dogodilo iznenađenje i za Borisa T. Matića koji je na svom Facebook profilu jučer napisao kako je upravo stiglo rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu da  do okončanja ročišta ipak mogu ostati u kinu i podijelio presliku sudskog rješenja kojeg potpisuje sudac Radovan Dobronić.

Piše u toj privremenom rješenju Trgovačkog suda da su Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival i tvrtka Propeler Film kao tužitelji na vrijeme podnijeli zahtjev za sklapanje novog ugovora o zakupu na koji je Grad Zagreb bio dužan odgovoriti najkasnije 90 dana prije isteka roka na koji je ugovor sklopljen, dakle do 28. veljače.

Zaključio je stoga sudac da je dopis Grada Zagreba, datiran 28. ožujka, kojim od Zagreb Film Festivala i Propeler Filma traži da im nakon jedanaest godina predaju kino u posjed, dan izvan propisanog zakonskog roka od 90 dana prije isteka roka na koji je ugovor sklopljen. Zaključio je i da rečeni dopis nije uopće dan u obliku kojeg zakon propisuje odnosno da je trebalo biti izrijekom napisano da Grad Zagreb neće tužiteljima ponuditi sklapanje novog ugovora o zakupu, a ne da se umjesto toga postavlja zahtjev tužiteljima da predaju objekt u posjed Grada.

U iscrpnom obrazloženju piše sudac Dobronić i da je privremena odluka donesena kako bi se provjerilo je li potpuno odbijanje Grada da sa ZFF-om sklopi novi ugovor, makar i na kraći rok, doista nužno i svrsishodno, imajući u vidu potrebe preuređenja objekata, ali i kulturno značenje svih aktivnosti koje se odvijaju u kinu Europa.

Navodi i da je privremena mjera dodatno izdana što nedostaci na objektu nisu utvrđeni na potpuno nesporan način, što bi u ovom slučaju bio postupak sudskog osiguranja dokaza uz vrlo vjerojatno angažiranje vještaka za graditeljstvo

Foto: Kino Europa

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI