Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
(NE)RED / EKOLOGIJA / ekopis
Foto: Franka Petković

Divlje plaže pune otpada:
Kupališni aktivizam između dvije banjade kod ‘kineskog zida’

Foto: Franka Petković

Šest vreća punih plastičnog i drugog otpada plus par plastičnih kanti i nešto ambalaže veće zapremnine skupili smo za otprilike dva sata u dvije uvale spojene ‘kineskim zidom’ u lovištu muflona na poluotoku Oštrica. Nije to u Grebaštici kod Šibenika bila neka institucionalno organizirana akcija čišćenja niti terenski aktivizam ekoloških udruga, nego smo se nas dvoje između dvije banjade zavlačili u makiju i izvlačili na sunce boce i ostalo smeće koje su nepoznati počinitelji ostavili iza sebe da u nadolazećim stoljećima lagano truli u prirodi.

Količina smeća koju smo zatekli na divljim plažama poluotoka Oštrica, pregrađenog bedemom ili ‘kineskim zidom’ kako u šibenskom kraju nazivaju zidinu podignutu 1497. godine sredstvima središnje mletačke države i ukazom dužda Agostina Barbarige, nije zajebancija. Uvale Bucavac i Mirina, spojene kamenim bedemom dugim tri stotine metara kojim se lokalno stanovništvo čuvalo od osmanskih provala, danas bi trebalo štititi od divljih bacača koji ne mare odveć za ljepote stjenovitog i alepskim borom šumovitog poluotoka.

Foto: Aleksandar Tešič

Pokojem od nautičara koji se ondje znaju usidriti, a vjerojatno i domaćem i inozemnom kupaču, omaklo se koji puta pa su u more bacili plastičnu bocu, nehajno i za buduća vremena na stijenama Oštrice odložili ispražnjeni dezodorans ili pijano zaboravili staklene butelje vina i žestice u niskom raslinju. Naišli smo i na tragove nepoznatih počinitelja koji su, nagađamo o motivima bez čvrstih dokaza, s jasnom namjerom ispustili u šumi prazni kanister jestivog biljnog ulja odnosno kantu potrošene farbe za bojenje unutarnjih zidova.

Foto: Franka Petković

Oko dva sata trajala je naša mala kupališna akcija kojom smo za sebe i druge kupače malo uljepšali divlje stjenovite plaže. Niti jednog muflona u lovištu i uzgajalištu divljači kojim upravljaju Hrvatske šume nismo sreli. Samo su nas jedriličari u čarteru ne pretjerano zainteresirano promatrali sa plovila, jedan je nudista kada smo mu se približili na brzinu obukao kupaće gaće i udaljio u nepoznatom smjeru, a domaći i inozemni kupači u kostimima  brčkali su se i sunčali ne mareći za ekološke aktivnosti. Par poznanika akciju su načelno podržali komentarima ‘ajde, napokon se netko sjetio’ i ‘bravo, čestitamo, evo i mi ćemo, obećavamo, drugi puta ponijeti vreće i pokupiti smeće’.

Foto: Franka Petković

Uvlačenje u grmlje i prebiranje po naslagama smeća nije ni tehnički ni kondicijski zahtjevan pothvat, ali dovoljno težak da lijepo oznoji i rekreira između dvije banjade, idealan za one kojima je dosadno samo ležati na suncu. Malo je teže bez karijole, magarca ili kakvog motornog vozila bilo prebaciti vreće do automobila kojem je prolaz dalje od mletačkog bedema priječila  metalna ograda na ulazu u lovište, ali premještajući ih iz ruke u ruku i kombiniranjem tehnika nekako smo se dovukli.

Foto: Aleksandar Tešić

I što sada sa prtljažnikom punim vreća plastičnog i drugog otpada? Neće nas bez naknade primiti na gradsko odlagalište Bikarac, da ih iskrcamo pred vrata komunalnog poduzeća Zeleni grad još bi nas optužili za provokaciju i možebitno kazneno gonili, a da ih ostavimo pred ogradom i čekamo reakciju Hrvatskih šuma, lovaca i lovačkih društava, procijenili smo da nema smisla. Da prevezemo smeće u Grebašticu kojoj poluotok Oštrica administrativno pripada i potražimo tamo  javni kontejner mogao bi netko protumačiti da se besplatno želimo riješiti svog vlastitog otpada.

Foto: Aleksandar Tešić

Bez konzultacija sa komunalnim poduzećem koje vodi brigu o njihovom pražnjenu i bez pitanja stanara koji ih pune kućnim otpadom, odlučili smo vreće rasporediti u nekoliko kontejnera na Šubićevcu, ispred našeg nebodera i još jedne zgrade. Uvale Bucavac i Mirina, spojene mletačkim ‘kineskim zidom’ za neko su vrijeme koliko toliko sanirane, ali na poluotoku Oštrica, jednoj od posljednjih oaza divljine u šibenskom kraju, koja je suludim investicijskim planovima prije koju godinu umalo postala golf-resort, ima još posla za jednu dobru združenu radnu akciju, terenski aktivizam i institucionalno čišćenje.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI