Neovisni novinarski portal
22.9.2020.
POLITIKA
Blokada Povjerenstva za sukob interesa: Premijer ili nešto krije od javnosi, ili je toliko arogantan da ne trpi nikakvo propitkivanje od bilo kakvog povjerenstva…

Blokada Povjerenstva za sukob interesa:
Premijer ili nešto krije od javnosi, ili je toliko arogantan da ne trpi nikakvo propitkivanje od bilo kakvog povjerenstva…

Kad predsjednik Vlade, Andrej Plenković, traži izuzeće predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Nataše Novaković, u procesuiranju njegove uloge u aferi Hotmail, to očito ne čini iz principijelnih, oportunih razloga, nego pokušava nešto sakriti od javnosti. Što implicira da premijer nije sasvim “čist”. U protivnom, šef Vlade bi svojim primjerom, kad je već prijavljen za možebitni sukob interesa, inzistirao da se postupak neometano, dosljedno i bez bilo kakvih pritisaka na Povjerenstvo obavi do kraja, neovisno o politici. Štoviše, takvim činom dao bi osobni doprinos afirmaciji toga ( državnog ) tijela kojem je, uostalom osnivač Hrvatski sabor.

Doduše, u slučaju Andreja Plenkovića ovakav potez može biti i refleks njegove osione, tašte naravi, koja ne podnosi da ga ma tko dovodi u pitanje, s razlogom ili bez njega… Ali, jednako je neprihvatljiv i jedan i drugi razlog, i premijera čini nedosljednom i suspektnom osobom, što svakako nije na korist ni njegovom autoritetu, ali ni autoritetu pravne države koju, navodno, zagovara.

Komentirajući Plenkovićev zahtjev da se ona izuzme iz odlučivanja o njegovom eventualnom sukobu interesa u aferi Hotmail, Nataša Novaković je za N1 izjavila kako smatra da im se time otežava rad ( Povjerenstvu ). Jer, zbog tog premijerovog poteza Povjerenstvo je moralo zastati s postupkom dok nadležno tijelo ne utvrdi može li ona ( N.N.) biti angažirana u tom predmetu. Plenković je, naime, tražio da se Novaković izuzme zbog toga što je svojedobno radila u Hrvatskoj udruzi poslodavaca čiji je Agrokor bio član, kao da je to nekakvo novo saznanje, a ne notorna činjenica koja je odavno svima bila i dostupna i poznata. No, njemu je “sinulo” da bi se time mogao poslužiti, tek nakon što je to učinila Martina Dalić. Što zapravo, čak pokazuje da je Plenković i slabiji negoli smo to mislili, a prepotencija i arogancija samo su krinka iza koje skriva svoje slabosti.

Novaković priznaje da ovih dana razmišlja o svemu, pa i o ostavci. Rezignirana je i dešperatna. Nije lako izdržati pritisak kojemu je Povjerenstvo, a kako vidimo sada i osobno povjerenica, izloženo. Vlada evidentno sabotira tijelo i njegovu čelnicu koje je sama “blagoslovila”. Pretpostavljajući, valjda, da će , već zbog te činjenice, biti izuzeti od postupanja Povjerenstva kao njegovi neizravni poslodavci . A sve to kazuje nam jedno: ne samo da Plenković ne može podnijeti da ga nekakvo povjerenstvo propituje o sukobu interesa, njemu smeta da se i članovi njegove vlade, ma koliko bili inkriminirani u odnosu na Zakon o sprječavanju sukoba interesa , na bilo koji način problematiziraju. Zbog toga je, umjesto da se odrekne kompromitiranih ministara, do grla u sukobu interesa i falsificiranju imovinskih kartica što ukazuju na sumnjivo porijeklo njihove imovine, činio sve da relativizira rad Povjerenstva, ignorirajući i omalovažavajući njegove odluke, kao i uopće smisao njihova rada.

Konačno, kao žvaka rasteglo se i donošenje novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a kako stvari stoje, i neće ga biti tako skoro. U međuvremenu, povedeni opstrukcijom samog premijera, ubuduće bi mogli i ostali dužnosnici, dočim dođu na dnevni red Povjerenstva, tražiti izuzeće predsjednice. Kako kaže član Povjerenstva, Davorin Ivanjek,  ironizirajući novonastalu situaciju, “postat ćemo povjerenstvo za izuzimanje od sukoba interesa”.

Realno govoreći, svojim stavom prema Povjerenstvu i zahtjevom za izuzeće povjerenice Novaković, predsjednik Vlade Andrej Plenković , zapravo je otvorio put za postupno ukidanje toga tijela. Nakon što ga je posve dezavuirao. Da ono ne bi i oficijelno dezavuiralo njegovu odabranu ekipu za brzo, drsko i pohlepno bogaćenje. Jer, tko bi mu ostao?

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI