Neovisni novinarski portal
3.8.2021.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO
Foto: WWF Adria - S eko-turističke ture u NP Kornati

Uspješna priča:
Turizam koji štiti prirodu i stvara održivu ekonomiju

Foto: WWF Adria - S eko-turističke ture u NP Kornati

Da turizam može biti prilika za zaštitu prirode ali i za stvaranje održive ekonomije pokazuje projekt DestiMED u okviru kojega su u Hrvatskoj za sada razvijene dvije uspješne priče o suživotu zaštite prirode i turizma. Male grupe turista na Kornatima i Lastovskom otočju stapaju se s lokalnim stanovništvom, a dobit ostaje lokalnoj zajednici.

U organizaciji ovdašnjeg ogranka svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF razvijeni su eko-turistički paketi u Nacionalnom parku Kornati i Parku prirode Lastovsko otočje, a ovoga ljeta ulaze u komercijalnu fazu. Zajedno s drugim zaštićenim područjima na Sredozemlju koja su dio DestiMED projekta biti će prodavani agencijama koje se bave održivim turizmom.

Lokalna zajednica sudjeluje u kreiranju tih eko-turističkog paketa temeljenih na dosadašnjoj ponudi i novim aktivnostima poput ribolovnog turizma ili tradicionalne proizvodnje meda. Na Kornatima i Lastovskom otočju eko-turističke ponude već su postavljene, uspješno testirane i odobrene od međunarodnih stručnjaka za eko-turizam, a vidjevši uspješnu primjenu ovoga koncepta, interes za razvoj svojih eko-turističkih paketa pokazali su i drugi naši parkovi.

Foto: WWF Adria – S eko turističke ture u PP Lastovo

Na inicijativu zaštićenih područja odnosno ustanova koje njima upravljaju, a kojima su svidjeli rezultati projekta DestiMED, WWF je jučer i danas u Zagrebu okupio predstavnike sektora zaštite prirode na dvodnevnoj radionici o stvaranju eko-turističke ponude u zaštićenim područjima. Svi su se složili da je temeljna uloga zaštićenih područja zaštita prirode, a ne turizam, ali i da turizam može biti prilika za zaštitu prirode.

-Dojam koji često možemo dobiti iz medija kada se govori o nacionalnim parkovima i parkovima prirode jest da se uspješnost nekog zaštićenog područja mjeri po broju posjeta, a to nikako ne može biti pravi indikator. Naime, upravo je turizam često najveća prijetnja za očuvanje tih najljepših i biološki najvažnijih područja naše zemlje. Kroz projekt DestiMED smo uspjeli stvoriti dvije uspješne priče o suživotu zaštite prirode i turizma –  gdje prihodi ostaju lokalnoj zajednici, turisti doprinose zaštiti prirode, a negativni utjecaj turizma na prirodu je daleko unutar granica održivosti. Sada te dvije priče, Lastovo i Kornate, želimo replicirati u drugim hrvatskim parkovima – istaknuo je prigodno Mosor Prvan, voditelj projekta DestiMED u WWF Adriji.

Organizatori javljaju da su se na radionici okupili predstavnici dvadesetak hrvatskih zaštićenih područja, predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva turizma, Instituta za turizam, a da su boje poslovnog sektora branili agencije Intrepid Travel – PEAK i Šibenik  Plus. Kažu da su im kroz predstavljanje rezultata projekta DestiMED dali ideju kako razraditi eko-turistički paket i da su im u tome pomogli i djelatnici u sektoru turizma koji su svojim znanjem i iskustvom ukazali na možebitne izazove.

Foto: WWF Adria – S eko-turističke ture u NP Kornati

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI