Neovisni novinarski portal
7.7.2020.
knin
Veseli diplomanti  u Kninu (foto Eko udruga Krka Knin)

„Učimo danas za bolje sutra“:
U Kninu podijeljeno 14 ljekovitih i medenih diploma

Veseli diplomanti u Kninu (foto Eko udruga Krka Knin)

Na Pučkom otvorenom učilištu Knin danas je podijeljeno ukupno 14 medenih i ljekovitih diploma. Naime, upravo su veseloj četrnaestorki dodijeljena uvjerenja o osposobljavanju za programe „Uzgajivač/ica, sakupljač/ica i prerađivač/ica ljekovitog i aromatiziranog bilja“ i „Pčelar/ica“. Projekti osposobljavanja pčelar(ic)a i sakupljač(ic)a kadulje, kamilice, koprive i drugog bilja provedeni su kroz projekt „Učimo danas za bolje sutra“ koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020, a provodi ga marljiva Ekološka udruga „Krka“ Knin u partnerstvu s Gradom Kninom.

Izgleda kako su dobro učili za bolje sutra, pa je programe završilo četrnaest osoba (po sedam osoba svaki program) pripadnika marginaliziranih skupina s područja grada Knina.

Za koga je projekt?

-U sklopu istog projekta korisnici su prošli radionice usmjerene osnaživanju mekih vještina. Za sudionike programa osposobljavanja „Uzgajivač/ica, sakupljač/ica i prerađivač/ica ljekovitog i aromatiziranog bilja“ osigurani su priručnici o sakupljanju ljekovitog bilja u izdanju ekološke udruge „Krka“ dok će sudionici programa osposobljavanja Pčelar/ica“ imati mogućnost besplatno preuzeti roj pčela te koristiti usluge mentorstva iskusnih pčelara/ica s područja grada Knina. Svi program i osposobljavanja kao i ostale aktivnosti projekta namijenjeni su pripadnicima marginaliziranih skupina. A to su dugotrajno nezaposlene osobe – mladi do 29 godina nezaposleni iznad 6 mjeseci i osobe starije od 30 godina nezaposlene iznad 12 mjeseci, osobe romske nacionalne manjine, osobe s invaliditetom, beskućnici, liječeni ovisnici o drogama, žrtve obiteljskog nasilja, azilanti, migranti, mlade osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, mlade osobe nakon izlaska iz alternativne skrbi i nezaposlene osobe korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu – veli Dimitrije Dujmović, voditelj ovog korisnog projekta.

Spajanje rakije s medom?

Nadalje, pozivaju sve pripadnike marginaliziranih skupina da se jave na kontakte ekološke udruge „Krka“ Knin ukoliko žele sudjelovati na programima osposobljavanja „Proizvođač/ica rakije“ ili „Povrćar/ica“ ili radionicama mekih vještina („Budi Svoj“, „Budi kreativan“ ili „Izrazi se“).

Eto prilike i za neku buduću suradnju (odnosno sinergiju ili umrežavanje, kako se to kaže) ovih koji su upravo postali pčelari i sakupljači bilja s ovima koji budu proizvodili rakiju: ako ništa drugo, ako spoje svoje proizvode mogu udruženi proizvesti travaricu i medovaču. 

Svi kontakti i podrobnije informacije su dostupni na http://www.eu-krka-knin.hr/.

A ako je tako lakše, evo kontakata i ovdje: zainteresirani se mogu javiti na telefone: 091 788 6359 ili 022 664 608 ili mail adrese: dimitrije.dujmovic@gmail.com ili ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr.

Diplomanti danas u Kninu (foto Eko udruga Krka Knin)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI