Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
zanimljivi projekti
Veseli diplomanti  u Kninu (foto Eko udruga Krka Knin)

‘Učimo danas za bolje sutra’:
Novopečeni pčelari dobivaju besplatni roj medonosnih pčela, a biljoznalce čekaju gratis široke mirisne livade

Veseli diplomanti u Kninu (foto Eko udruga Krka Knin)

Dok je pčela bit će i meda – mogla bi biti nova narodna poslovica. Ili ova: dok je pčela bit će i pčelara, a dok je kadulje, kamilice, koprive, stolisnika, vrijeska, mente i ostalog ljekovitog bilja, bit će i sakupljača i obrađivača ljekovitog bilja. Ispravnost  novosklepanih narodnih izreka potkrijepljuju i dobre vijesti iz Knina: tamo se pojavilo sedam novih pčelara i sedam sakupljača ljekovitog bilja. I to nije sve: dva puta po sedmero veličanstvenih ima i diplomu, te će dobiti i besplatni roj pčela ili dobru knjigu i priručnik o sakupljanju ljekovitog bilja. I sve to će im se uklesati u radnu knjižicu.

Inače, već smo nekoliko puta pisali o zanimljivom i korisnom projektu „Učimo danas za bolje sutra“ koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Taj, još jedan od niza vrijednih i korisnih projekata za lokalno stanovništvo, provodi marljiva družina iz Ekološke udruge „Krka“ Knin u partnerstvu s Gradom Kninom.

Svi program i osposobljavanja kao i ostale aktivnosti projekta namijenjeni su pripadnicima marginaliziranih skupina (dugotrajno nezaposlene osobe – mladi do 29 godina nezaposleni iznad 6 mjeseci i osobe starije od 30 godina nezaposlene iznad 12 mjeseci, osobe romske nacionalne manjine, osobe s invaliditetom, beskućnici, liječeni ovisnici o drogama, žrtve obiteljskog nasilja, azilanti, migranti, mlade osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, mlade osobe nakon izlaska iz alternativne skrbi i nezaposlene osobe korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu).

Informacije radi, još 19.3.2019. započeo je program osposobljavanja za Pčelar/icu na Pučkom otovorneom učilištu Knin za 7 osoba, inače pripadnika marginaliziranih skupina, a dan kasnije program osposobljavanja „Uzgajivač/ica, sakupljač/ica i prerađivač/ica ljekovitog i aromatiziranog bilja“, opetza još sedmero polaznika.

Veseli diplomanti u Kninu (foto Eko udruga Krka Knin)

U sklopu edukacija  7. i 8 .5. 2019. godine  održana je radionica tzv. mekih vještina „Budi kreativan“ na kojoj su obrađena tematska područja sa sljedećim naslovima:  Moć navike, Znanje i interes, Spremnost na pogrešku, Utjecaj okoline, Unutarnja svjesnost, Inovativnost te Tehnike kreativnosti.

– Kao kruna višemjesečne obuke, 16.5.2019. su na Pučkom otvorenom učilištu Knin dodijeljena uvjerenja o osposobljavanju za programe „Uzgajivač/ica, sakupljač/ica i prerađivač/ica ljekovitog i aromatiziranog bilja“ i „Pčelar/ica“  za ukupno četrnaest osoba (po sedam osoba svaki program) pripadnika marginaliziranih skupina s područja grada Knina. U sklopu istog projekta korisnici su prošli radionice usmjerene osnaživanju mekih vještina. Za sudionike programa osposobljavanja „Uzgajivač/ica, sakupljač/ica i prerađivač/ica ljekovitog i aromatiziranog bilja“ osigurani su priručnici o sakupljanju ljekovitog bilja u izdanju ekološke udruge „Krka“ dok će sudionici programa osposobljavanja Pčelar/ica“ imati mogućnost besplatno preuzeti roj pčela te koristiti usluge mentorstva iskusnih pčelara/ica s područja grada Knina – pojašnjava Dimitrije Dujmović, voditelj projekta.

S nastave za pčelare (foto Eko Krka Knin)

No, projekt se nastavlja, ne zaustavlja se na pčelarima i biljoznalcima: uskoro će im se u sklopu istog projekta pridružiti novi “proizvođači/ice rakije“ i„Povrćari/ice“. Kako je već netko primjetio, svi se kasnije mogu ujediniti i osnovati vlastiti OPG u kojem će biti svega: i meda i propolisa, i travarice i medovače i aromatičnih ulja, ljekovitih krema, povrća svake vrste itd.

-Ovim putem pozivamo sve pripadnike marginaliziranih skupina da se jave na kontakte ekološke udruge „Krka“ Knin ukoliko žele sudjelovati na programima osposobljavanja ili radionicama mekih vještina („Budi Svoj“, „Budi kreativan“ ili „Izrazi se“). Svi kontakti dostupni su na http://www.eu-krka-knin.hr/ – poziva Dimitrije Dujmović. 

Pa ako nemate pametnijeg posla, odnosno ako već dugo nemate uopće posla i s kninskog ste područja. javite se, nema smisla propustiti priliku za besplatno obrazovanje, mukte diplomu, ali i džaba druženje i gratis upoznavanje novih prijatelja i budućih kolega.

Učilo se o ljekovitom bilju… (foto Eko Krka Knin)

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI