Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
POVIJEST/SADAŠNJOST
Spašavanje spomenika Šubićevac: Obnova parka je i obnova časne hrvatske povijesti

Spašavanje spomenika Šubićevac:
Obnova parka je i obnova časne hrvatske povijesti

Muzej pobjede Šibenik (UABA Šibenik), Udruženje hrvatskih arhitekata, UHA, Soba DAŠ (radna grupa Društva arhitekata Šibenik), Institut za povijest umjetnosti (IPU) priređuju za subotu, 18. svibnja, s početkom u 1o sati u Muzeju pobjede u Šibeniku (fra Nikole Ružića 1) javni seminar s naslovom: Spomen-park Šubićevac: Geneza prostora. Arhitekti, povjesničari, krajobrazni arhitekti i drugi stručnjaci govorit će o obnovi spomenparka i srodnoj tematici, a poslijepodne istoga dana predviđen je obilazak parka na Šubićevcu i interdiscipinarna radionica nazvana Putevima obnove.

Inače Spomen-park Šubićevac je široj hrvatskoj javnosti kao ogledan i jedan u nizu žalosnih primjera zapuštene, zanemarene i devastirane spomeničke baštine u Hrvatskoj, posebice one koja se odnosi na obilježavanja žrtve poginulih hrvatskih građana u borbi protiv fašističkih, nacističkih, ustaških i četničkih postrojbi u 2. svjetskom ratu.

Nedavno je bio u žiži interesa javnosti kada je, netom nakon što je počelo uređenje, na kamenim spomenicima poginulima i ubijenima u tom ratu netko divljački crnim sprejem ispisao kukaste križeve, ustaške ‘u’ i druge polupismene pogrdne poruke. Dakako, ‘nepoznati počinitelj’ koji nikad nije pronađen, očito potpuno neupućen o povijesne činjenice o vlastitom narodu, usput je ponovno pljunuo na žrtve među kojima su vrlo vjerojatno i njegovi preci i rodbina.

Razvaljeni zid koji gleda na glavnu prometnicu (foto TRIS/G. Šimac)

U ovim vremenima na društvenoj i političkoj pozornici i dalje su vrlo aktivne i glasne nakupine koji na opću štetu po ugled Hrvatske i njezinih građana u svijetu, afirmiraju i veličaju fašističku marionetsku tvorevinu NDH, u kojoj su na vlasti bili izdajnici hrvatskog naroda, bijedni podanici globalnih zlotvora A. Hitlera i B. Mussolinija. Sve se to događa uz prešutnu ili izravnu potporu vladajućih političkih struktura (HDZ i sateliti), te uglavnom mlohavu reakciju tzv. oporbe (SDP itd.). Kvazipovjesničari, te oni koji svjesno izvrću i lažiraju podatke iz nedavne prošlosti čine nesagledivu štetu Hrvatskoj, čime usput truju i novije generacije lažnom pro-fašističkom poviješću te ih instrumentaliziraju i koriste za politički probitak opskurnih političkih stranaka i udruženja.

Zapušteni spomen-park stradalim antifašistima u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

Stoga je inicijativa za obnovu Spomen-parka Šubićevac važna kao postupak koji bi mogao djelovati ljekovito na čitavu Hrvatsku, te bi mogla nanovo osvjestiti potrebu kako treba poštivati sve žrtve ratova u kojima se hrvatski narod borio za svoju slobodu od osvajača, bilo od Njemaca i Talijana u 2. svjetskom ratu, ili protv četnika i JNA u Domovinskom ratu. Obnova parka stoga nije samo puka obnova parka, sadnja bilja, uređenje oronulih spomenika… nego je usput i obnova kolektivne svijesti o časnoj ulozi hrvatskog naroda u borbi protiv fašizma u svijetu.

Obnovu parka na Šubićevcu je nedavno, početkom 2019. godine, pokrenuo Muzej pobjede u Šibeniku (UABA Šibenik), te je odmah je naišla na podršku lokalnog stanovništva i potakla interes vodećih znanstveno-istraživačkih i strukovnih organizacija u Hrvatskoj za (re)valorizacijom ovog javnog prostora višestruke – društvene, memorijalne, arhitektonske, urbanističke i krajobrazne – vrijednosti te još jednom ukazalo na nužnost interdisciplinarnog pristupa mogućim putevima njegove obnove.

Zaslužuje li žrtva 573 građana Šibenika ovakav tretman (foto TRIS/G. Šimac)

Zaštićeno kao spomenik kulture 1969. godine i upisano u registar Kulturnih dobara RH, ovo iznimno mjesto sjećanja artikulirano je kao javna parkovna površina u razdoblju od 1962. do 1981. godine prema inovativnom koceptu ing. arh. Zdenka Kolacija i akademskog kipara Koste Angeli Radovanija. No, danas to mjesto izgleda uistinu otužno, Tridesetak godina lokalne vlasti su u potpunosti zanemarivale taj park, pa on danas izgleda otužno. No ne još zadugo, čini se…

– Inicijativa obnove i revitalizacije obvezuje struku i javnost na dijalog s lokalnim dionicima baštine te davanje doprinosa osmišljavanju adekvatnog odnosa prema memorijalnom nasljeđu i modernističkoj baštini, otvarajući pritom pitanja njegove sanacije, suvremene kontekstualizacije i nadogradnje novim sadržajima. Jednodnevni događaj uključuje javna predavanja vodećih stručnjaka za memorijalnu i modernističku baštinu, projekciju dokumentarnog filma o Zdenku Kolaciju kao jednom od autora originalnog projekta te izlaganja nagrađivanih domaćih arhitekata, krajobraznih arhitekta i dizajenera, koji su kroz svoju dosadašnju praksu pokazali izniman senzibilitet prema revitalizaciji memorijalne baštine vezane uz pitanja kolektivne traume stradanja i nasljeđa antifaštičke borbe tijekom Drugog svjetskog rata na području Hrvatske. Popodnevni dio programa predviđen je za obilazak spomen-parka uz vodstvo inicijatora obnove te za interdisciplinarnu radionicu koja za cilj ima osmišljavanje mogućih scenarija korištenja prostora i davanjem okvirnih smjernica za njegovu obnovu – vele organizatori.

Evo i programa subotnjih događanja:

10.00 – 13.00 Geneza prostora – Javni seminar

Dr. sc. Tamara Bjazic Klarin, IPU
Baština izvan fokusa – Moderna arhitektura grada Šibenika

Dr. sc. Sanja Horvatinčić, IPU
Znakovita praznina – Spomen-park Šubićevac u kontekstu poslijeratne spomeničke produkcije i suvremene krize memorijalne baštine

11.00 – 11.45 “Srdačno vaši – Zdenko Kolacio”
projekcija dokumentarnog filma
Redatelj: Ivan Hetrich, HRT, 1986., 00:42

11.45 – 12.00 Pauza

Mate Rupić
Krajobrazna arhitektura i koncept otvorenog memorijalnog parka

Damir Gamulin & Antun Sevšek
Lipa pamti / Lipa živi
Projekt obnove memorijalnog centra “Lipa pamti”

13.00 – 14.00 Obilazak parka (Zoran Restović, UABA Šibenik)

15.00 – 18.00 Putevi obnove – Interdisciplinarna radionica

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI