Neovisni novinarski portal
11.7.2020.
FILM / POLITIKA
Šibensko-kninska županija sa 100 tisuća kuna sufinancira Vrdoljakovog “Generala”

Šibensko-kninska županija sa 100 tisuća kuna sufinancira Vrdoljakovog “Generala”

Šibensko-kninska županija sufinancira projekt dugometražnog igranog filma i dramske serije “General”, scenarista i redatelja Antuna Vrdoljaka, u produkciji Kiklop filma d.o.o.,  za Hrvatsku televiziju. Odluka je donesena nakon usvojenih prvih izmjena i dopuna županijskog proračuna za 2019. Ugovor o sufinanciranju župan Goran Pauk potpisao je danas i time obvezao županiju na financijsku potporu projektu od 100 tisuća kuna.

Film i TV serija, tematiziraju Domovinski rat, a njihova je dramaturška okosnica životni i ratni put generala Ante Gotovine i generacije hrvatskih branitelja koja se borila uz njega. U obrazloženju odluke, posebno se naglašava da se županija uključila u sufinanciranje ovog, u osnovi biografskog , filma ponajviše ” zbog onih koji su zadužili nas i sve buduće generacije za slobodu koju danas baštinimo, a to su hrvatski branitelji”.

Iako se to eksplicite ne navodi, jedan od razloga za financijsko sudjelovanje Šibensko-kninske županije u snimanju filma je i činjenica da glavnu ulogu, lik generala Gotovine, u filmu igra Šibenčanin Goran Višnjić, a i samo sjedište županije, grad Šibenik, bio je kulisa u nekim sekvencama filma. Snimanje “Generala” dovršeno je, naime, upravo u Šibeniku 30.siječnja ove godine.
Naposljetku, redateljsko ime Antuna Vrdoljaka neraskidivo je povezano s režimom, bivšim i sadašnjim…

 


VEZANE VIJESTI