Neovisni novinarski portal
25.5.2020.
iz š'benika / šibenik
Potpisivanje povijesnih papira (foto Vlada RH)

Šibenik:
Vlada RH otvorila sakralno-ugostiteljski centar, potpisala povijesne papire i gledala mali avion

Potpisivanje povijesnih papira (foto Vlada RH)

Najmanje sedmero pripadnika Vlade RH danas se s limuzinama vrti po Šibeniku i Zadru. Kolona predvođena predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem obilazi sve i svašta, pa su tako u šatoru na šibenskoj rivi gledali aviončić na daljinsko upravljanje, i to izraelski. To je vjerojatno bilo posebno ugodno za ministra obrane D. Krstičevića, jer će nešto izraelsko ipak konačno letjeti iznad Hrvatske. Osim Plenkovića i Krstičevića su se malom avionu divili i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Sve njih su u stopu pratila njihova pratnja, policije i druge službe, te mnogobrojni lokalni političari iz HDZ-a, standardno trudeći se upasti u kadar blizu A. Plenkovića i pratnje dok snimaju TV i druge kamere.

Preko škalje do interpretacijskog centra

Nakon gledanja aviona otišli su na konferenciju o ribarstvu, a onda se karavana preselila u preuređenu crkvenu palaču, tj. u netom otvoren Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova. Kako bi došli do palače na Meduliću, a koji je radi obnove iste raskopan, morali su u kožnatim cipelama i odijelima prelaziti preko škalje i nedovršenog kulturnobaštinskog trga u srcu grada, a koji je nedovršen upravo radi interpretacijskog centra kojemu je namjera interpretacija kulturne baštine.

Obilazak sakralno-muzejsko-ugostiteljskog objekta (foto Vlada RH)

– Bitno je da koristeći EU fondove Hrvatska obnavlja sakralnu baštinu. Otvaranjem Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova emancipiramo kršćansko nasljeđe Šibenske biskupije te kulturnu baštinu i turističku ponudu Šibenika – kazao je premijer Plenković u tom sakralnom muzejsko-ugostiteljskom objektu.

Dok je ta skupina koračala kišnim središtem Šibenika, mnogobrojno osiguranje je pazilo da im se nešto ne desi, te da sviti nitko ne stoji na putu.

‘Reklo mi da tu stojim jer triba proć Plenković…’

– Nisam ima pojma šta oće. Maklo me s ulice unutra u fastfood na Dobriću.. Reklo mi da tu stojim jer triba  proć Plenković… – prepričavao je u obližnjoj banci prijatelju doživljaj mladić od nekih 30-ak godina.

Potom su stigli i u šibensku gradsku upravu. Tamo je ministar državne imovine G. Marić s gradonačelnikom Ž. Burićem potpisao papire koji su nazvani povijesnima.

– Danas potpisujemo sporazum, a iako će potpis trajati kratko, to je procedura na kojoj smo radili 6 godina i to svakodnevno. Ovo je najznačajniji trenutak suvremene povijesti grada Šibenika otkad je samostalne Republike Hrvatske. Riječ je o prostoru koji je 22 godine tavorio samo pod pričom potencijalnog prostora koji je trebao osigurati budućnost grada Šibenika, ali se 22 godine ništa nije dogodilo ozbiljnog na tom području – pohvalio se i priznao dr. Burić.

Potpisivanje povijesnih papira (foto Vlada RH)

Papiri koje su potpisali imaju i komplicirani naziv: Sporazum o uređenju međusobnih odnosa između Republike Hrvatske i Grada Šibenika pri provedbi razvojnog plana “Batižele”.

Za one koji ne znaju, radi se o golemom prostoru srušene tvornice TEF, a koji je još prije dvadesetak godina trebao postati ‘Mediteranski grad za 21. stoljeće’.

‘Kvalitetnije nego što je to bilo ranije’

Istina: 21. je stoljeće i Šibenik je na Mediteranu, a tamo se i daje nalaze gomile smeća i brda crnog otpada preostalog od prestanka rada tvornice.

Trebaju li se Šibenčani veseliti ‘povijesnom sporazumu’ ili ne, pokazat će vrijeme, s obzirom na najave dolaska ‘inozemnih developera’, stambene gradnje i koječega.

-Šibenik sada ima prigodu da se razvija još kvalitetnije nego što je to bilo ranije – dodao je premijer Plenković.

Nije pojašnjeno na koje to ‘ranije’ misli.

Možda na 15. stoljeće kada je Šibenik bio u zenitu kulturnog i gospodarskog razvoja.

Gledanje malog aviona (foto Vlada RH)

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI