Neovisni novinarski portal
15.8.2020.
POLITIKA
Šef Sabora s izaslanstvom na Bleiburgu: Da je SDP na vlasti, Gordan Jandroković bi u subotu, a ne danas, bio na komemoraciji…

Šef Sabora s izaslanstvom na Bleiburgu:
Da je SDP na vlasti, Gordan Jandroković bi u subotu, a ne danas, bio na komemoraciji…

Da je SDP na vlasti, Gordan Jandroković ne bi bio danas u Bleiburgu nego bi “počast žrtvama” iskazao na tradicionalnoj komemoraciji, zajedno sa svima onima koji na Lojbaškom polju komemoriraju već 11 godina propali ustaški režim. Ali, nije oportuno da kao šef Sabora jedne od članica EU, zajednice koja se ponosi svojim antifašističkim nasljeđem, sudjeluje na problematičnoj komemoraciji, pa je Gordan Jandroković sa izaslanstvom učinio to danas, poklonio se žrtvama, upalio za njih svijeće i položio vijence. U subotu će u Bleiburg, kao njegov izaslanik, saborski zastupnik Ante Sanader.

-Nisam ovdje da bih relativizirao ustaški režim, došao sam odati počast žrtvama- izjavio je, kako javlja N1, Jandroković u Bleiburgu. Obišao je i Spomen-obilježje i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava (Tezno) kod Maribora, te Spomen obilježja u Macelju.

Očekivano, na komemoraciju, 18. svibnja, neće ni predsjednik Vlade Andrej Plenković, no, tamo će kao vladin izaslanik poći ministar branitelja Tomo Medved i ministar uprave Lovro Kuščević ( koji, vjerojatno, ni privatno ne bi propustio odazak u Bleiburg ).
Ovogodišnje komemoriranje žrtava poraća u Beliburgu,  kojemu je Hrvatski sabor pokrovitelj, održava se u reduciranom izdanju, samo misa, bez političkih obraćanja sudionicima skupa, i u znaku svojevrsnog zazora austrijskih vlasti od mogućih incidenata na bleiburškom polju. Biskupijski administrator u Klagenfurtu Engelbert Guggenberger je odbio dati suglasnost da neki od hrvatskih biskupa predvodi misu, a kotarske vlasti u Voelkermarktu su komemoraciju označile kao javni skup.

Austrija strahuje od okupljanja na bleiburškom polju, pogotovo jer će na dan komemoracije u Bleiburgu Neovisna ljevica Martina Diendofera održati prosvjed protiv toga događaja, pa potencijalno prijeti opasnost od sukoba austrijskih prosvjednika i hrvatskih sudionika komemoracije. Čini se da je Austriji dosta ustaških zastava, crnih odora, pokliča “Za dom spremni”, i ostalih simbola propalog nedehazijskog fašističkog režima, u svom dvorištu. Ove godine se okupljanje pokušalo zabranama Crkve i vlasti svesti u simbolične okvire. No, pitanje je hoće li to dovesti do postupnog gubitka interesa hrvatskih štovatelja ovog mjesta za odlazak na komemoraciju, ili će Bleiburgu dodatno pojačati mitske atribucije.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI