Neovisni novinarski portal
5.8.2020.
DRUGA PARALELA / HRVATSKA
Foto: Mirko Žorž, izvor: neformalna inicijativa Građanke i građani Rijeke

Hod za slobodu:
Rijeka glasno rekla NE gušenju sloboda i prava žena

Foto: Mirko Žorž, izvor: neformalna inicijativa Građanke i građani Rijeke

Rijeka je još jednom pokazala slobodarsko lice i mentalitet koji se protivi svakoj prisili, gušenju prava, sloboda, nasilju i diskriminaciji. Građanke i građani najslobodnijeg grada u državi stali su u obranu žena kojima se prijeti uskratom slobode da same odlučuju o svome tijelu.

Rijeka je ustala kontra hodača koji zahtijevaju zabranu pobačaja i na njihov ‘Hod za život’ odgovorila prosvjednim ‘Hodom za slobodu’. Prvi puta lani u otprilike isto ovo vrijeme, a onda i danas glasno je rekla ne gušenju sloboda i prava žena.

Prošle je godine sve prošlo mirno. Dvije su se ideološki suprotstavljene prosvjedne povorke držale svaka svoje trase, nosile transparente i izvikivale parole, a ove je došlo do bliskog susreta i omanjeg incidenta. Desetak žena sjedilo je na Korzu, držalo plakat s natpisom ‘Prvo su došli po žene, tko je sljedeći’ i prepriječilo putanju hodačima protiv abortusa. Desetak minuta poslije stigli su interventni policajci i doslovno odnijeli žene, a hodači za život su neometano nastavili sa prosvjednom šetnjom.

Foto: Mirko Žorž, izvor: neformalna inicijativa Građanke i građani Rijeke

U nastavku je bilo mirno. Suprotstavljene kolone držale su se određenih im ruta sa dvije strane Korza i nisu se više sretale. Hodači za život hodali su od gradske ure do Trga bana Jelačića, a kontraprosvjednici za slobodu izbora od zgrade Radio Rijeke do Jadranskog trga.

Na Jadranskom trgu slavili su se tolerancija, različitost i sloboda utkani u kolektivnu svijest i identitet Grada koji teče, pjevale slobodarske pjesme i nosili transparenti poput ‘Moj mozak odbija povratak u srednji vijek’, ‘Moja jajašca-moj omlet’ i ‘Odjebi od maternice bližnje svoje’.

Foto: Mirko Žorž, izvor: Građanke i građani Rijeke

-Od prošle godine, kada smo se prvi put okupili i pokazali zajedništvo u obrani sloboda, situacija nije ništa bolja. Naprotiv, naše je društvo u još brojnijim društvenim i političkim problemima – nesigurnost radnih mjesta, ispodprosječna primanja, propadanje industrije, visoka tolerancija na korupciju, stranačka podobnost kao kriterij društvenog uspjeha, opadanje kvalitete i dostupnosti zdravstvenih usluga, obrazovanje na sramotno niskim razinama, novinari u strahu a crkva kao važan politički akter. U tom kontekstu, neobično nam je da već izboreno pravo na siguran prekid trudnoće predstavlja veću prijetnju i problem po ovo društvo od svega navedenog – poruka je neformalne inicijative Građanke i građani Rijeke, organizatora ‘Hoda za slobodu’, koju čine riječke organizacije Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Udruga Delta, Udruga za pomoć ovisnicima Vida, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Udruga Prostor Plus, Kreativni kolektiv Kombinat, SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava., Lezbijska organizacija Rijeka LORI, Udruga Filmaktiv, Udruga LFF, Udruga RiRock te brojni pojedinci i pojedinke.

Foto: Mirko Žorž, izvor. neformalna inicijativa Građanke i građani Rijeke

Riječanke i Riječani stali su u zaštitu slobode i prava žena da same odlučuju o svome tijelu i slavili usput obitelji u svim formama i oblicima i ljubav bez nametnutih pravila i očekivanja. Svima koji se ne slažu sa hodačima za život, a zbog vlastite komocije, lijenosti, inertnosti, straha ili manjka solidarnosti ne reagiraju, iz slobodarske Rijeke poručuju da je važno snažno stati u obranu stečenih prava i sloboda jer ako to ne učinimo potiho prihvaćamo put prema društvu u kojemu se bilo tko od nas po nečemu različitih sutra može naći na krivoj strani.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI