Neovisni novinarski portal
18.9.2020.
KULTURA / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA! / POLITIKA
Foto: TRIS/A.Tešić

Povijesni dan:
Službeno počeli nevidljivi građevinski radovi na obnovi šibenske tvrđave sv. Ivana

Foto: TRIS/A.Tešić

Prizor zaposlenika tvrtke kooperanta zadužene za iskope kako mobitelom fotografira zatečeno stanje prvi je trag početka građevinskih radova na velebnom projektu obnove i revitalizacije šibenske tvrđave sv. Ivana za koju su gradske vlasti još u kolovozu 2016. osigurale sredstva iz europskih fondova i nadobudno predvidjele svečano otvorenje u rujnu ove godine. Zatekli smo ga pred zakatančenim glavnim ulazom, metalnom kapijom i znakom upozorenja da se tvrđavu obilazi na vlastitu odgovornost, pa ga zbunjenog uputili da se na Tanaju popne preko zemljanog nasipa odavno iskrcanog pod zidine na razvalinama nekadašnjeg nogometnog igrališta. Danas je trebao biti taj  povijesni dan – dan službenog početka radova. Barem je tako, kada je početkom svibnja potpisivao ugovor s gradskom upravom, najavio predstavnik tvrtke Inovator koja je s firmom A3 dobila posao izvođača radova. No, osim snimatelja stanja u ime podizvođača, nikakve građevinske aktivnosti, ljudstva ni mehanizacije nismo zatekli u rano poslijepodne kada je i ovdje u Šibeniku običaj biti na radnome mjestu. No, dizalica je, doznajemo, već spremna i samo što nije stigla na fortifikacijski teren, a potrebno je još osigurati vozilima lakši pristup i građevinski radovi na sv. Ivanu mogu početi.

Jednodnevno kašnjenje izvođača i podizvođača radova, ako zatečeno stanje uopće možemo tako nazvati uzmemo li u obzir ‘pomalo’ životni ritam i mediteransku ‘vrag odnija i prišu’ filozofiju, ništa je u usporedbi sa kašnjenjem gradskih vlasti u provedbi projekta. Za obnovu u korov zarasle i oronule fortifikacije impozantnih gabarita šibenskim je vlastodršcima europski novac odobren još u kolovozu 2016. godine. Ukupna vrijednost bila je 49,1 milijuna kuna, Europa je iz programa za razvoj kulturne baštine dala 41,5 milijun, što je bio dotad najveći EU iznos što ga je Šibenik dobio, a za realizaciju je bilo predviđeno 36 mjeseci.

Foto: TRIS/A.Tešić

No, sve do današnjeg snimanja stanja u ime kooperanta ništa konkretno na tvrđavi nije učinjeno. Postupak javne nabave za izvođača radova Grad Šibenik je objavio u studenom prošle godine, kada se s provedbom projekta već debelo kasnilo zbog, kako se to objasnilo, poskupljenja građevinskih radova do 30 posto, zastarjelog troškovnika i potrebe usklađivanje projektne dokumentacije sa novim cijenama. Na natječaj za izvođača radova pristiglo je pet ponuda, a najniža je bila za 10 milijuna kuna veća od  procijenjene vrijednosti radova.

foto: TRIS/A.Tešić

Zbog probijenih gabarita gradska je uprava u ožujku bila primorana namaknuti dodatna sredstva i rebalansirati proračun za 2019. i projekcije za 2020. i 2021. godinu, što je bio preduvjet za odabir izvođača radova. Zbog dorade i prilagodbe troškovnika ranije je od Središnje državne agencije za financiranje i ugovaranje EU projekata (SAFU) zatražila i dobila produljenje roka završetka.

Foto: TRIS/A.Tešić

Projekt se, dakle, mijenjao u odnosu na izvornik, ali gradski oci uvjeravaju da su svi sadržaji ugovoreni sa europskom birokracijom ostali netaknuti, jer drugačije i ne ide, a da su se mijenjali samo načini izvedbe i materijali poput jeftinijeg tipa pločica te manje važni detalji kao što su skladišni tunel ili lokacija lifta. Značajno se, doduše ranije, u odnosu na idejno rješenje stanjio veliki zeleni labirint uz objašnjenje da za njega ne bi dobili europska sredstva, a ubačeni vašarski elementi poput turskog šatora.

Foto: TRIS/A.Tešić

Projektnom terminologijom rečeno, revitalizacijom tvrđave ukupne površine 18.657 četvornih metara obnovit će se i opremiti  dvije njene cjeline – sjeverni dio poznat kao Kliješta i južni dio zvan Zvijezda, obnovit će se bedemi, uvesti inovativni sadržaji, atrakcije i proizvodi. Najvažniji sadržaj trebao bi biti edukativni kampus za djecu, učenike i studente opremljen pametnim interaktivnim učionicama, prezentacijskim prostorima i spavaonicama. Uredili bi se i povijesni plato i zeleni labirint, nekadašnji nogometni teren pod zidom zamišljen je za gastro sadržaje i projekcije 3D mappinga na zidinama, u unutrašnjosti utvrde trebali bi niknuti suvenirnica, kafić i info centar.

Foto: TRIS/A.Tešić

Repetitor Odašiljača i veza koji dominira vizurom tvrđave do daljnjega na njoj ostaje i ne bi navodno trebao smetati izvođenju i podizvođenju radova, ali će zasigurno nagrditi opći dojam ostane li tamo i nakon svečanog otvorenja  sada prolongiranog najranije za proljeće 2021. godine.

Foto: TRIS/A.Tešić

Impozantnu fortifikaciju trebalo bi, dakle, obnoviti u iduće dvije godine, no šibenske vlasti već su se ogradile da će sigurno biti milijun problematičnih situacija koje će oni znati riješiti, da ih čeka ogroman posao i da ne bi trebalo dizati paniku kasni li se ili ne te da je kod ovako velikih projekata manje bitno hoće li biti dovršeni za 18 ili za 24 mjeseca. Kažu i da za kašnjenje nisu krivi oni nego viša sila povećanja cijena građevinskih radova na koju nisu mogli utjecati te da imaju znanja i iskustvo obnove tvrđava sv. Mihovila i Barone.

Foto: TRIS/A.Tešić

Tvrđava sv. Ivana u Šibeniku popularnija kao Tanaja, po idejnom rješenju revitalizacije što ga je predložilo Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, a izradio zagrebački arhitektonski biro Vulin i Ileković, trebala bi postati rado posjećeno mjesto dobro povezano s gradskim tkivom osvijetljenom i uređenom pješačkom i kolnom vezom te zračnim tramvajem.

Foto: TRIS/A.Tešić

Posebno zanimljivo je rješenje uređenja sjevernog, izduženog dijela tvrđave poznatog kao Kliješta/Tanaja sa KID’S LABOM sastavljenog od povijesnog laboratorija i zelenog labirinta. Bio bi to kampus sa smještajnim kapacitetima i tematskim radionicama, dok je zeleni labirint zamišljen kao interaktivna igra sa edukativnim zadacima i ciljevima.

Foto: TRIS/A.Tešić

Između labirinta i zidina predviđen je kinetički eko park sa spravama koje korištenjem stvaraju električnu energiju za osvjetljavanje barem parka, ako ne i drugih površina tvrđave.

Foto: TRIS/A.Tešić

Kako će izgledati stanjeni zeleni labirint, jeftinije pločice i drugi, kako uvjeravaju u šibenskoj gradskoj upravi, manje važni detalji, vidjet ćemo, nadamo se, u proljeće 2021. za kada se, uz ogradu o milijun problematičnih situacija,  stidljivo i neslužbeno pretpostavlja krajnji rok završetka radova.

Foto: TRIS/A.Tešić

Problematičnom situacijom, teoretski gledano, mogle bi se u iduća 24 projektna mjeseca pokazati slabe točke izvođača i podizvođača, firmi koje su se u posljednjih nekoliko godina osilile buđenjem građevinskog tržišta i podignule cijene usluga i muku muče s manjkom radne snage i hvatanjem rokova za dovršetak poslova dobivenih na javnim natječajima.

Foto: TRIS/A.Tešić

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI