Neovisni novinarski portal
14.7.2020.
FESTIVALI
Martinska, festivalska lokacija, iz zraka

Pleši i uči:
Na Seasplashu besplatne radionice intuitivnog udaraljkanja, video produkcije, DJ-stva i rastezanja uz pomoć dub yoge

Martinska, festivalska lokacija, iz zraka

Kao što je već poznato, 17. Seasplash festival ove se godine po prvi put održava u Šibeniku, odnosno na Martinskoj od 18. do 21. srpnja. Seasplash se tako pridružuje inicijativi od šest festivala koji će se održati na toj novoj festivalskoj ljetnoj destinaciji.

Inače, Seasplash je prije koji dan objavio nova imena koja će nastupiti na glavnoj festivalskoj pozornici – MainSplashu, kao i raspored te pozornice po danima. Niz novih međunarodnih i domaćih izvođača se pridružuju najvećim imenima festivala kao što su: Lee Scratch PerryScientistMad Professor i Dub Pistols. Tako stižu srpski roots reggae bend Soulcraft, osmeročlani francuski bend Joke,njihovi zemljaci Dubamix,  talijanski Patios Brothers,  te hrvatski peteročlani bend Bamwise, te One Dread  i High5.

No neće na Seasplashu bit samo plesa, nego i učenja u sjeni borova: nudi se i niz radionica kojima mogu ispuniti dnevni dio festivala, te se pozivaju svi zainteresirani da se priključe  festivalskoj volonterskoj obitelji. Evo u nastavku više informacija o volontiranju i  zanimljivim besplatnim radionicama, primjerice, intutitivnog udaranja po udaraljkama, dub yoge, video produkcije… kako ih predstavljaju organizatori festivala:

DJ Venom (foto SF)

U pogon se vraća DJ radionica legendarnog DJ Venoma! Ako ste strastveni zaljubljenik u glazbu ili ste jednostavno znatiželjni po prirodi, radionica DJ-inga sigurno vas neće razočarati. Na radionici ćete usvojiti, ali i sami se okušati u klupskom miksanju na gramofonima i u softveru uz pomoć DJ kontrolera, a tu je i neizostavni turntablism (scratch i beat juggling). Radionica će se održati od 18. do 20. srpnja od 18 do 20 sati. Za upis na radionicu potrebno je poslati prijavu s osobnim podacima na djradionica@pozitivanritam.hr. Točno mjesto održavanja kao i ostali detalji prijavljenim polaznicima bit će poslani na njihove mail adrese po završetku prijava. Davor Vrdoljak aka DJ Venom rođen je u Osijeku. Danas živi i radi u Zagrebu, klupski je DJ i turntablist, višestruki prvak Hrvatske te dvostruki DMC finalist svjetskog prvenstva u Londonu. Bavi se miksanjem vinila već 20-tak godina te iza sebe ima velik broj regionalnih i internacionalnih nastupa. Više od 10-tak godina vodi DJ radionicu u Zagrebu i u Puli, gdje mlade polaznike poučava scratch, juggling i beatmatching tehnikama te njihovoj primjeni za nastupe u klubovima i na natjecanjima.

Udaraljkanje… (foto SF)

I ove će se godine radionici „intuitivnog udaraljkanja” moći pridružiti svi željni izražavanja i povezivanja svirkom te glasom i pokretom. Na svakom će se terminu moći naučiti ponešto o vještinama slobodnog, ali i odgovornog, muziciranja u skupini, a kasnije, u slobodnoj svirci, ova će vas kreativna glazbena radionica potaknuti na istraživanje vlastitih muzičkih potreba i pomoći će vam da se oslobodite i uživate u trenutku. Prethodno iskustvo nije nužno, a na raspolaganju će biti određeni broj instrumenata. Svirke na prošlogodišnjim radionicama kretale su se u čitavom rasponu od repetitivnog bubnjanja poput šamanskog pa sve do potpuno eksperimentalne, čak i kaotične muzike bez ikakvog ritma i tempa. Radionica će se održavati od 18. do 21. srpnja od 19 do 21 sata prijave se vrše na licu mjesta. Voditelj radionice Nino Orepić magistar je biologije, školovani glazbenik i raškolovani muzičar koji je kao udaraljkaš sudjelovao i u radu bendova poput Radikal Dub Kolektiv, Naturalna mistika, Šo!Mazgoon, KenKeDenKe, Intubeat… Srž njegove vizije i potrebe je u povezivanju i izražavanju intuitivnim (slobodnim, ali odgovornim) glazbenim izrazom.

Razgibavanje uz dub (foto SF)

Dub Yoga sastoji se od tjelesnih vježbi, postura ili asana, relaksacije, te vježbi disanja, koncentracije i meditacije, dok će dio radionice biti posvećen i vježbanju u paru te akrobatskoj jogi. Prijave se vrše na licu mjesta, a na nju su dobrodošli svi bez obzira na prethodno znanje. Poželjno je da sudionici ponesu vlastitu prostirku za vježbanje. Planirano vrijeme održavanja Dub Yoge je od 18. – 21. srpnja, od 18:30 do 20:30. Voditelj radionice, Marko Antunović, je kineziolog koji strast prema zdravlju i zabavi usmjerenim tjelesnim aktivnostima dijeli s vježbačima u Zagrebu i bližoj okolici već dugi niz godina.

Video radioničarstvo… (foto SF)

Ako vas zanimaju snimanje i montaža videa, prijava na radionicu video produkcije idealna je prilika da se približite osnovama snimanja i montaže videa, a pritom će vas korak po korak provesti i kroz cjelokupni proces stvaranja videa. Radionica će se održati od 18. do 23. srpnja, a uvjet za njeno pohađanje je posjedovanje vlastite opreme (video kamera, digitalni fotoaparat, mobitel…). Detaljne informacije polaznici će dobiti putem e-maila po završetku prijava, a iste se vrše klikom na link. Voditelj radionice David Tešić – DMT dugogodišnji je dokumentarist Seasplash festivala. Diplomirao je televizijsku produkciju u SAD-u, a posljednjih 11 godina radi kao stalni suradnik za razne produkcije i kompanije u Hrvatskoj i inozemstvu. Pogledajte video prošlogodišnje polaznice Tarite Štokovac na ovom linku.

Volonteri SF-a (foto SF)

Volontiranje je predviđeno za period od 15. do 22. srpnja. Možeš se prijaviti za volontiranje u dvije festivalske faze – predfestivalsku (15. i 17.7.) i festivalsku fazu (18. – 22.7.). Volonterski angažman obuhvaća aktivnosti poput usmjeravanja posjetitelja i informiranja o programu i popratnim sadržajima festivala, asistencija u festivalskoj kuhinji, održavanje komunikacije i reda unutar festivalskog prostora te ispomoć u infrastrukturnim poslovima. Volonteri će ovisno o dodijeljenoj volonterskoj poziciji biti podijeljeni u smjene, dok je maksimalan broj radnih sati u jednoj smjeni 8 sati. Volonteri Seasplash festivala mogu postati sve punoljetne osobe, neovisno o zemlji porijekla.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti najkasnije do 30. lipnja putem online prijavnice. Za sve kandidate čije prijave budu prihvaćene, Seasplash festival će osigurati festivalsku ulaznicu, besplatno mjesto za kampiranje (nužna je vlastita oprema) te ovisno o volonterskom angažmanu, bonove za piće i topli obrok.

Martinska, festivalska lokacija, iz zraka

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI