Neovisni novinarski portal
8.4.2020.
HRVATSKA / ZADAR
Nevjerojatni vandalizam: Teško oštećena zadarska atrakcija ” Pozdrav suncu”

Nevjerojatni vandalizam:
Teško oštećena zadarska atrakcija ” Pozdrav suncu”

Dvadesetpetogodišnjak, čiji je identitet utvrđen, a policiji je poznat od ranije , u Zadru je teškim predmetom manijakalno porazbijao 38 staklenih ploča na svjetski poznatoj instalaciji “Pozdrav suncu”. Kako javlja Hina, potom je mirno sjeo na bicikl i pokušao pobjeći, ali ga je policija brzo uhvatila i privela na kriminalističko istraživanje. Šteta se procjenjuje na oko 660 tisuća kuna, ali to nije prvi put da je ova iznimna turistička atrakcija na meti vandala.

Nedavno je kompletno reparirana, a na obnovu ove znamenitosti koja se nalazi uz čuvene zadarske “Morske orgulje”, potrošeno je 4 milijuna kuna.

Policiji je stiglo više dojava o mahnitom uništavanju instalacije, a intervencija je bila brza i učinkovita. No, što je motiv, što je mladog Zadranina nagnalo na mahnito razbijanje vrijedne gradske znamenitosti, tek će trebati otkriti. Sasvim sigurno teško da je takvo ponašanje moguće bilo čime opravdati.

Pozdrav suncu je atraktivna zadarska umjetnička instalacija kružnog oblika, promjera 22 metra, koja se sastoji od 300 višeslojnih staklenih ploča postavljenih u razini s gradskom rivom, a ispod njih se nalaze fotonaponski solarni moduli preko kojih se, kažu, ostvaruje simbolična komunikacija s prirodom preko svjetla. Osim Sunca na kružnom prstenu nalaze se i ostali planeti Sunčevog sustava.

Instalacija svojim impresivnim, efektnim izgledom, svake godine privlači velik broj turista. Neki su od njih vjerojatno danas bili prisutni i u trenucima njezinog potpuno iracionalnog, divljačkog devastiranja. Usred bila dana, oko 13 sati…

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI